Ce a dat regina Ana Romaniei? Un rege!

de Radu F. Alexandru , scriitor
Marti, 09 August 2016, ora 07:43

   

Ce a dat regina Ana Romaniei? Un rege!
Radu F. Alexandru
Trecerea in nefiinta a reginei Ana a fost primita cu emotia si cu durerea fireasca pe care le incercam la despartirea de cei care au binemeritat de la tara.

Citeste toate textele scrise de Radu F. Alexandru pentru Ziare.com

Nu a fost niciodata o persoana cu vocatia gesturilor publice, dar cei mai multi dintre cei care au avut privilegiul sa o cunoasca si dintre cei pentru care istoria Romaniei este un subiect bine stapanit i-au dedicat pagini si comentarii care, poate mult prea tarziu, au evidentiat romanilor pilda unei vieti de exceptie.

Decretarea de catre Guvern a zilei in care regina urmeaza sa fie redata pamantului ca zi de doliu national si perspectiva funeraliilor nationale pareau sa fie gesturi firesti, care nu reclamau nicio explicatie sau "dezbatere publica".

S-a dovedit ca lucrurile nu stau asa. Oameni de a caror instructie si buna-credinta nu-mi permit sa ma indoiesc si-au exprimat public rezerva, nedumerirea fata de decizia autoritatilor sustinand ca nu pot recunoaste niciun merit pentru care reginei Ana sa i se acorde inaltele si tardivele onoruri. Asa sa fie?

Iubirea, cu siguranta, nu este un "merit de stat". Nicaieri in lume nu am auzit si nu am citit ca vreo tara sa acorde inalte distinctii celor care au probat pe parcursul vietii iubiri imaculate. Nici macar capetelor incoronate.Nu au facut-o statele - au facut-o in schimb, de cand lumea, artistii cei mai inspirati (scriitori, compozitori, pictori, sculptori) si plasmuirile lor au dat nastere unor legende nemuritoare.

Multe, cele mai multe dintre comentariile dedicate reginei Ana in aceste zile au pus accentele cele mai apasate pe iubirea iesita din comun care a legat-o de regele Mihai, impartasita in egala masura de acesta. Nimic nu poate fi mai lipsit de sens, mai absurd decat sa incerci sa stabilesti proportiile cu care participa "partile" intr-o dragoste, dar istoria ne obliga sa consemnam limpede faptul ca sacrificiile uriase asumate pe deplin constienta de principesa Ana de Bourbon-Parma pentru a-si uni pe veci destinul cu barbatul pe care avea sa-l iubeasca o viata sunt impresionante si nu pot fi invocate decat cu infinit respect si admiratie.

Nu am sa reamintesc niciuna dintre probele de exceptie pe care le-a dat la examenul dur al vietii, au fost indelung evocate. Si nu uit, ca stiu ca iubirea nu poate fi rasplatita cu decoratii.

Dar spun ca fac o mare greseala si o ireparabila nedreptate cei care reduc meritele reginei Ana la dragostea pe care i-a daruit-o regelui Mihai pana in ultima clipa de viata.

Inteligenta, demnitate, fermitate, onoare, clarviziune, curaj sunt cateva dintre notele care au definit peremptoriu personalitatea reginei Ana. Cei care au cunoscut-o, de la membrii familiilor regale si oameni politici de prim rang din lume pana la localnicii din Savarsin, toti au pretuit-o si au iubit-o pentru frumusetea unui suflet dintre cele mai alese.

Toate harurile pretioase cu care a fost inzestrata, drapate intr-o discretie totala, le-a pus din prima clipa in slujba celui pe care, dincolo de iubire, l-a slujit in destinul lui de monarh cu o devotiune fara limite.

A vorbi despre regele Mihai, din momentul dramatic al intalnirii lor, noiembrie 1947: peste numai o luna avea sa-si piarda tronul si tara, fara a adauga in clipa urmatoare numele reginei Ana inseamna a proba o miopie care compromite sansa oricarei analize exhaustive.

Pentru ca tot ce a intreprins regele in anii grei ai exilului, pana la caderea regimului comunist, si, mai ales, dupa revenirea lui in tara nu poate fi nicio clipa perceput si judecat decat recunoscandu-i reginei rolul covarsitor de sfetnic si sustinator pe care l-a jucat.

Si Istoria, sunt sigur, le va consemna numele impreuna.

Pentru toate acestea, la intrebarea: "Ce a dat regina Ana Romaniei?", eu nu-mi pot imagina decat un singur raspuns: "Un rege"!

Radu F. Alexandru este un dramaturg, prozator si politician roman, vicepresedinte al PNL si fost senator.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 21986 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
krampus
rank 4
a fi alaturi in romania
a aparut aceasta dezbatere despre funerariile nationale ale principesei anna de bourbon parma cunoscuta si ca regina ana iar radu alexandru feldmann a simtit un impuls sa participe. de ce ? mister. aparent este vorba despre o doamna foarte respectabila dar doamnele respectabile nu primesc funerarii nationale doar pentru asta. argumentul lui feldmann este ca sotia trebuie sa primeasca onorurile sotului pentru ca i-a fost alaturi in viata - acest "alaturi" pare sa primeasca o valoare mistica, de ce atunci nimeni nu o cinsteste pe sotia lui nicolae iorga ? pe vecinul lui gheorghe hagi ? probabil ca raspunsul este simplu: pentru ca nimeni de la psd nu s-a gandit inca la asta. dati-le timp - mai sunt piete de botezat, avem famfare si soboare de preoti, se poate face.
grecul
rank 2
Să nu uităm un mic amănunt
Foarte frumos articolul.De acord cu toate aprecierile la adresa Anei de Bourbon.Se omite de către toți un mic amănunt:in momentul căsătoriei Mihai nu mai era regele Romaniei,abdicase!
felixthecat
rank 5
regele
a fost "abdicat"!
Hera
rank 5
da !
si este singurul monarh care s-a lasat abdicat de stalin. Cum se face ?

Regele Mihai e rege dar a abdicat, regina a regina dar neiscaunata iar Casa Regala se face ONG cu fonduri de la statul republican si cu regulament controlat de parlamentul rusinii, iar astazi cei mai mari si mai galagiosi monarhisti sunt ... neocomunisti !

Originala democratie, nu-i asa ?
Val
rank 5
un articol frumos scris, bine simtit, dar ...
desi textul curge frumos, nu vad, domnule Alexandru, care este, cat este si, mai ales, ce este CONCRET ceea ce dumneavoastra numiti :
" tot ce a intreprins regele in anii grei ai exilului, pana la caderea regimului comunist, si, mai ales, dupa revenirea lui in tara".
De acord domnule, dar spuneti clar CE a intreprins MS PENTRU ROMANIA in timpul exilului si dupa revenirea in tara !
Nimeni nu neaga ca sotia MS a fost o femeie plina de calitati si de o maxima devotiune pentru Rege (singurul rege care a abdicat lasand, cu semnatura, soarta tarii in mana sovieticilor !)
Dar, pentru Dumnezeu, daca se simtea atat de legata de Romania, NU a invatat nici domnia sa, nici fiicele sale limba tarii pe care zice ca "o adora" ?
Si de ce, odata acceptata in Romania in urma intelegerii cu iliescu-PSD nu si-a luat cetaenia romana ? Ca sa corespunda imaginii de "regina a romanilor" ...

Si inca ceva. Pe nimeni n-ar jena poate acele funerarii nationale daca acestea n-ar veni intr-un val de incertitudini , inexactitati si contradictii pe care ni le serveste Casa Regala jicnind inteligenta.
Povestea dureaza de catva timp, de la schimbarea Consiliului Regal si eliminarea Pintului Nicolae din calea cuplului dudesc.
A urmat deruta cu boala Regelui si pozele falsificate si apoi ... LUCRATURA cea mare :
- se schimba stema tarii. Pare un amanunt, o mica si inocenta coronita deasupra vulturului, desi Romania e republica. Acest "amanunt" costa enom, ducand la modificarea/inlocuire bacnotelor si modelelor, a drapelelor si insemnelor spatiilor publice, a en-tête-lor si filigraelor pe hartii oficiale etc. M-am intrebat atiunci de ce se face asta ? Atata complicatii si cheltuieli pentru un "detaliu" ?
Ce a urmat mi-a adus raspunsul : toate acele actiuni pentru trecerea Casei Regale in seama si cheltuiala statului republican cu avantajele in primul rand materiale care decurg din asta. Si astfel, Casa Regala care nu si-a platit taxele si impozitele va fi scutita. In plus, in Statutul Casei Regale se prevede ca mostenitorul functiei va fi desemnat de Casa Regala (duda & co) si nu va mai fi vorba de un titlu mostenit prin filiatie. Calea este deschisa dudelor ! Ma ales ca Principesa Margareta e serios bolbava.
Printul rosu a fost, este si va fi un PSDNL-ist convins, la fel de avid de castig si capatuiala ca si colegutii sai de ideologie.

Revenind la neinscaunata regina Ana ... s-a creat deja o stare de indoiala in legatura cu institutia Casei Regale, alimentata din belsug de faptele si strategiile printului rosu, stare care se rasfrange si asupra perceptiei funerariilor raposatei sotii a MS Regele Mihai.

O intrebare : puteti da un exemplu de monarhie a unei tari europene care sa fi primit din partea republicii tot ce a primit ex-monarhia noastra ? Si acel statut care se pregatese a fi legiferat, unde mai exista asa ceva ?
angel9913
rank 5
Ce interesant: Romania are regina, rege, casa regala...
... eu o lasasem republica la plecare :)
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor