Ce a dat regina Ana Romaniei? Un rege!

Autor: Radu F. Alexandru - scriitor
Marti, 09 August 2016, ora 07:43
22305 citiri

Trecerea in nefiinta a reginei Ana a fost primita cu emotia si cu durerea fireasca pe care le incercam la despartirea de cei care au binemeritat de la tara.

Nu a fost niciodata o persoana cu vocatia gesturilor publice, dar cei mai multi dintre cei care au avut privilegiul sa o cunoasca si dintre cei pentru care istoria Romaniei este un subiect bine stapanit i-au dedicat pagini si comentarii care, poate mult prea tarziu, au evidentiat romanilor pilda unei vieti de exceptie.

Decretarea de catre Guvern a zilei in care regina urmeaza sa fie redata pamantului ca zi de doliu national si perspectiva funeraliilor nationale pareau sa fie gesturi firesti, care nu reclamau nicio explicatie sau "dezbatere publica".

S-a dovedit ca lucrurile nu stau asa. Oameni de a caror instructie si buna-credinta nu-mi permit sa ma indoiesc si-au exprimat public rezerva, nedumerirea fata de decizia autoritatilor sustinand ca nu pot recunoaste niciun merit pentru care reginei Ana sa i se acorde inaltele si tardivele onoruri. Asa sa fie?

Iubirea, cu siguranta, nu este un "merit de stat". Nicaieri in lume nu am auzit si nu am citit ca vreo tara sa acorde inalte distinctii celor care au probat pe parcursul vietii iubiri imaculate. Nici macar capetelor incoronate.

Nu au facut-o statele - au facut-o in schimb, de cand lumea, artistii cei mai inspirati (scriitori, compozitori, pictori, sculptori) si plasmuirile lor au dat nastere unor legende nemuritoare.

Multe, cele mai multe dintre comentariile dedicate reginei Ana in aceste zile au pus accentele cele mai apasate pe iubirea iesita din comun care a legat-o de regele Mihai, impartasita in egala masura de acesta. Nimic nu poate fi mai lipsit de sens, mai absurd decat sa incerci sa stabilesti proportiile cu care participa "partile" intr-o dragoste, dar istoria ne obliga sa consemnam limpede faptul ca sacrificiile uriase asumate pe deplin constienta de principesa Ana de Bourbon-Parma pentru a-si uni pe veci destinul cu barbatul pe care avea sa-l iubeasca o viata sunt impresionante si nu pot fi invocate decat cu infinit respect si admiratie.

Nu am sa reamintesc niciuna dintre probele de exceptie pe care le-a dat la examenul dur al vietii, au fost indelung evocate. Si nu uit, ca stiu ca iubirea nu poate fi rasplatita cu decoratii.

Dar spun ca fac o mare greseala si o ireparabila nedreptate cei care reduc meritele reginei Ana la dragostea pe care i-a daruit-o regelui Mihai pana in ultima clipa de viata.

Inteligenta, demnitate, fermitate, onoare, clarviziune, curaj sunt cateva dintre notele care au definit peremptoriu personalitatea reginei Ana. Cei care au cunoscut-o, de la membrii familiilor regale si oameni politici de prim rang din lume pana la localnicii din Savarsin, toti au pretuit-o si au iubit-o pentru frumusetea unui suflet dintre cele mai alese.

Toate harurile pretioase cu care a fost inzestrata, drapate intr-o discretie totala, le-a pus din prima clipa in slujba celui pe care, dincolo de iubire, l-a slujit in destinul lui de monarh cu o devotiune fara limite.

A vorbi despre regele Mihai, din momentul dramatic al intalnirii lor, noiembrie 1947: peste numai o luna avea sa-si piarda tronul si tara, fara a adauga in clipa urmatoare numele reginei Ana inseamna a proba o miopie care compromite sansa oricarei analize exhaustive.

Pentru ca tot ce a intreprins regele in anii grei ai exilului, pana la caderea regimului comunist, si, mai ales, dupa revenirea lui in tara nu poate fi nicio clipa perceput si judecat decat recunoscandu-i reginei rolul covarsitor de sfetnic si sustinator pe care l-a jucat.

Si Istoria, sunt sigur, le va consemna numele impreuna.

Pentru toate acestea, la intrebarea: "Ce a dat regina Ana Romaniei?", eu nu-mi pot imagina decat un singur raspuns: "Un rege"!

Radu F. Alexandru este un dramaturg, prozator si politician roman, vicepresedinte al PNL si fost senator.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#regina Ana murit, #regina Ana regele Mihai , #murit