Ana de Bourbon-Parma, regina neincoronata a Romaniei - cum s-a infiripat povestea de dragoste cu regele Mihai

Luni, 01 August 2016, ora 18:38
12645 citiri
Ana de Bourbon-Parma, regina neincoronata a Romaniei - cum s-a infiripat povestea de dragoste cu regele Mihai
Foto: site Casa Regala

Ana de Bourbon-Parma a fost alaturi de regele Mihai I timp de 68 de ani, devenind sotia acestuia intr-o perioada foarte sumbra pentru monarhul Romaniei, aflat in primul an al indelungatului sau exil.

Regina provenea dintr-o familie ilustra, ramura spaniola a familiei de Bourbon, o ramura a ei avand titlul de duce de Parma.

Ana de Bourbon-Parma s-a nascut pe 18 septembrie 1923, la Paris, ca fiica a lui Rene de Bourbon-Parma si a printesei Margarethe a Danemarcei. De altfel, in pofida titlului familiei, limba franceza a fost limba sa materna pe care a vorbit-o inclusiv in familia sotului sau.

Ana a trait experienta exilului inaintea sotului sau. Dupa infrangerea Frantei de catre Germania, in 1940, parintii sai se refugiaza in Spania, apoi in Portugalia si, ulterior, in Statele Unite. Acolo, Ana de Bourbon-Parma isi finalizeaza studiile la Parsons School of Designs din New York, in 1940-1943. Pentru a se intretine a fost inclusiv vanzatoare de panglici si flori artificiale.

Voluntara in armata Frantei Libere

In 1943 se inroleaza voluntara in armata Frantei Libere, condusa la acea vreme de catre generalul Charles de Gaulle. Viitoarea regina a servit ca sofer de ambulanta in teatrele de operatiuni din Africa de Nord, Franta si Germania. La finalul razboiului a primit Crucea de Razboi din partea statului francez.

Pe viitorul sau sot l-a cunoscut in noiembrie 1947, la Londra, la nunta dintre printesa de Wales, viitoarea regina Elisabeta a II-a, si Philip Mountbatten.

Regele Mihai si mama sa, regina Elena, au invitat-o pe Ana de Bourbon-Parma sa-i insoteasca intr-o calatorie la Lausanne, cu avionul pilotat chiar de catre rege. La 16 zile de la intalnire, regele Mihai a cerut-o in casatorie.

Demersul regelui venea intr-un moment foarte dificil pentru monarhia din Romania. Guvernul comunist pregatea inlaturarea regelui, iar la plecarea la Londra, prim-ministrul Petru Groza ii sugerase regelui ca ar fi bine sa nu se mai intoarca in tara. Mihai a ignorat sfatul si s-a intors. Atunci l-a informat pe premier asupra intentiei sale de a se casatori, insa acesta a afirmat ca mariajul regelui nu este oportun.

La scurta vreme, pe 30 decembrie 1947, Mihai I este nevoit sa abdice si pleaca in exil.

In perioada de dupa intalnirea de la Londra si abdicare, Ana nu a mai primit niciun fel de vesti de la rege, insa cei doi s-au reintalnit in ianuarie 1948, la Davos, in Elvetia.

Eliberat de obligatiile sale ca suveran al statului roman, primii ani ai exilului au fost umbriti de probleme personale. Membrii familiilor regale catolice erau obligate sa obtina o dispensa papala pentru a se putea casatori cu necatolici. De obicei, li se cerea viitorilor soti sa promita ca isi vor creste copiii rezultati din casatorie in sanul Bisericii Romano-Catolice.

Mamele celor doi au mers in martie 1948 la Vatican pentru a se intalni cu Papa Pius XII pentru a-l convinge sa ingaduie casatoria, insa Mihai I a refuzat sa promita ca isi va creste copiii in rit catolic intrucat Statutul familiei regale ii interzicea acest lucru si, in plus, ar fi lezat sentimentele monarhistilor romani aflati in exil. "Mama a mers atat de departe incat a batut cu pumnul in masa", povestea regina Ana in 2008.

Situatia era la fel de dificila si in familia viitoarei mirese. Xavier de Parma, un frate al tatalui sau, a spus ca uniunea matrimoniala este ilegitima in lipsa unei dispense si, ca sef al familiei de Bourbon-Parma, a interzis parintilor Anei sa participe la nunta. Acestia au trebuit sa se conformeze, desi isi dadusera consimtamantul la casatorie, astfel incat Ana a fost condusa la altar de catre unchiul sau matern, Erik al Danemarcei.

Nunta a avut loc pe 10 iunie 1948, la Atena, in rit ortodox, unde oficiile de gazda a ceremoniei au fost facute de catre familia regala a Greciei, din care provenea si regina Elena, mama regelui Mihai.

La nunta au participat membrii caselor regale din Grecia, Danemarca, Iugoslavia si, bineinteles, familia regala a Romaniei, insa fara tatal lui Mihai, regele Carol II, aflat in exil in Portugalia.

Concilierea dintre regina si Biserica Romano-Catolica a avut loc abia in 9 noiembrie 1966, cand cuplul regal s-a casatorit si in rit catolic, intr-o biserica din Monaco.

Totusi, regina nu a fost niciodata incoronata, casatoria cu regele avand loc dupa abdicare.

In 1949, cuplul regal s-a mutat in Elvetia, la Lausanne, unde s-a nascut prima lor fiica, principesa Margareta. Ea a fost urmata de alte patru fiice: Elena (n. 1950), Irina (1953), Sofia (1957), Maria (1964).

Intre timp, familia s-a mutat la in Anglia, unde au trait din veniturile pe care le aduceau o ferma de pui si un atelier de tamplarie, iar apoi s-au intors in Elvetia, la Versoix.

Dupa Revolutie, in 1990, regele Mihai incearca sa se intoarca in tara pentru a se reculege la mormintele stramosilor sai de la Curtea de Arges, dar guvernul FSN l-a intors din drum. De-abia in 1992, familia regala a capatat permisiunea de a petrece sarbatorile pascale in Romania.

Nunta de diamant

In 2008, cuplul regal a sarbatorit nunta de diamant. Evenimentul a fost sarbatorit printr-un concert la Ateneul Roman, o receptie oferita de familia regala si, in ultima zi a festivitatilor, un dineu la Palatul Peles. Ultima aparitie publica a reginei a avut loc pe 15 august 2014, la castelul de la Savarsin, cand a fost inaugurata Casa Musafirilor de pe domeniul regal. Din cauza varstei, regina a asistat la inaugurare dintr-o masina electrica.

Casa Regala anuntase inca din mai 2013 ca starea de sanatate a reginei s-a deteriorat, ea petrecand perioade lungi de timp intr-un spital din Elvetia. In 2 martie anul acesta, si regele a anuntat ca se retrage din viata publica din motive de sanatate.

Regina Ana a incetat din viata luni, 1 august, la varsta de 92 de ani. Funeraliile ar putea avea loc in data de 13 august.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#regina Ana murit neincoronata , #murit