La moartea Reginei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 02 August 2016, ora 06:43
18004 citiri
La moartea Reginei

Putini am fost, multi am ramas! E tot ce pot sa spun privind spectacolul pe care il ofera ipocrizia revarsata de pe mai toate ecranele dupa moartea reginei Ana.

La vreme de vacante, in plina canicula, cu liderii politici retrasi care pe unde, cand mai trebuie acoperite suferintele "academice" ale lui Ponta si Oprea, pica tare bine la rating un mare eveniment care sa mai poata fi exploatat si in cheie emotionala, nu-i asa?

Sunt cinica? Nu eu. De ce nu ii cred pe cei carora le siroiesc lacrimi de crocodil pe microfoane? Pentru ca apetenta pentru monarhie si-au descoperit-o abia dupa ce monarhia a murit de fapt in Romania, adica dupa ce Casa Regala a fost cucerita de omul lui Ion Iliescu si asezata cuminte, fara voia regelui, chiar impotriva vointei sale, dupa cum spun voci autorizate, la remorca nu numai a Republicii, ci chiar a sistemului politic corupt si ticalosit.

Pentru mine, ca monarhista veche, vremea tristetii mari a inceput cand am vazut izolarea regelui si a reginei, inlocuiti in reprezentare si mai ales in decizie de cuplul Margareta si Radu Duda.

Atunci cand am vazut Casa Regala tarata de aceasta noua conducere de facto in anturajul lui Voiculescu, al PSD, de mana cu antiJustitia reprezentata de Calin Popescu Tariceanu. Au fost gesturi si decizii care au alungat monarhisti vechi precum Marilena Rotaru, surorile Coposu, Doina Cornea sau Mircea Carp, cu totii retrasi din Alianta Nationala pentru Restaurarea Monarhiei.

Cum sa fi fost de conceput candidatura la presedintie a ginerelui regelui? Ce raportare la valorile monarhiei, ce intelegere a principiilor, a esentei monarhiei vadeste un asemenea gest pana la urma esuat destul de ridicol, dar dupa ce si-a consumat potentialul de pangarire.

Ce inseamna o Casa Regala stipendiata de statul republican, asa cum negustoreste pare sa fi negociat familia Duda, cel mai probabil in schimbul abandonarii ultimelor exigente morale si principiale pe care ar fi trebuit sa le aiba Casa Regala?

Ce pozitii publice ati mai auzit in partea ei de cand pe tron s-a urcat de facto dl Duda? Ce implicare ati mai simtit dincolo de protocoalele alaturi de politicenii momentului?

Monarhia inseamna reper. Acesta este marele ei rol in sistemul constitutional. Reper, echilibru, principiu, traditie, regula, arbitraj independent de jocul politic, deasupra lui, acolo unde sta "unsul lui Dumnezeu".

Asa cum arata ea, acum, Casa Regala e ideala si pentru Antena 3 si pentru PSD, pentru oricine care poate oferi pretul corect in schimbul castigului de imagine, al micii poleieli data de anturajul select.

Pe vremea cand regele era in putere si reprezenta o suma de valori si principii, pe care le exprima cu siguranta si convingerea unui autentic monarh, familia regala nu avea voie sa puna piciorul in Romania si era fugarita pe autostrada ca un clan de infractori. Acum, ajunsa pe mana prietenilor lui Ion Iliescu, Casa Regala e numai buna pentru a fi cultivata. Domnia lui Radu Duda, cel pe care Neagu Djuvara il numea "cioclul monarhiei romane", poate fi chiar interesanta. Un presedinte rosu pe viata.

A murit ultima regina a Romaniei, dar monarhia murise deja in Romania, ucisa tocmai de marii bocitori ai acestui moment. Ceea ce face acest moment si mai tragic, si mai dureros pentru adevaratii monarhisti, chiar mai putini decat in anii '90.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#moarte Regina Ana, #Duda murit regina Ana , #regele Mihai