O dihotomie personală: dezaprob Monarhia, dar o admir pe Regină

Autor: Calin Nicolescu - redactor-șef Ziare.com
Miercuri, 14 Septembrie 2022, ora 16:34
4342 citiri
O dihotomie personală: dezaprob Monarhia, dar o admir pe Regină

Monarhia este, în esență, desuetă, pentru că ideea că cineva are dreptul să ia decizii pentru o mare masă de oameni doar pentru că s-a născut din anumiți părinți nu mai este acceptabilă. În general. Regina Elisabeta a Marii Britanii a reușit, însă, să demonstreze altceva. Nu neapărat contrariul, însă o realitate paralelă concretă.

Poți să-i spui excepția care confirmă regula sau să te gândești la un proces de selecție naturală de succes, însă defuncta regină a Marii Britanii a infirmat logica simplistă a privilegiilor monarhice învechite.

Prin discreția și eleganța cu care a domnit.

Chiar dacă mass-media a fost interesată întotdeauna de orice făcea Regina, Elisabeta a II-a a știut perfect să separe viața privată de cea publică. Ceea ce, să recunoaștem, nu-i ceva chiar simplu în condițiile vremurilor în care a trăit. Interesul feroce al presei guvernate de vânzările zilnice a fost ținut la distanță. Și nici tentația de a poza în erou sau model nu e de neglijat, mai ales că-i era la îndemână. A avut o măsură corectă a decenței.

Prin bunul simț și modul corect cu care și-a exercitat puterea.

Nu știu ce a crezut sau simțit cu adevărat Regina Elisabeta despre conceptul de monarhie și ideea unor drepturi și prerogative moștenite, însă pot constata, fără să speculez, cum a acționat în calitate de monarh. Să nu abuzezi, în condițiile în care de când te-ai născut ți s-a spus că ești special și, oricum, că ți se vor trece cu vederea eventualele mofturi și excese, este iarăși o calitate foarte rară, dacă nu unică. La capitolul acțiuni concrete Regina și-a exercitat atribuțiile cu eleganță și discreție până-n ultimele zile, în timp ce părerile personale le-a exprimat rar și fără virulența specifică politicienilor. De exemplu, personal, pentru că am urmărit cu interes subiectul Brexit, îmi aduc aminte că am fost oarecum dezamăgit când Regina Elisabeta, presată de mass media, a exprimat o opinie favorabilă. Dezamăgit pentru că, evident, m-am aflat în tabăra celor care credeau că va fi respins la vot drept o expresie a egocentrismului național, în defavoarea egalitarismului globalist. Regina a fost de altă părere, dar a avut tactul să nu-i jignească pe ceilalți. Să nu-i înfiereze sau eticheteze mai știu eu cum, ci să-și exprime, modest, opinia. „Nu-i mare lucru să ai bun simț!”, poți cârcoti în sinea ta, însă ESTE! dacă ții cont cine era Regina Angliei și cât de perimat și ignorat a ajuns bunul simț chiar și în lumea celor care îl practică din autoconservare ipocrită.

Prin abnegația și responsabilitatea cu care și-a asumat rolul.

Elisabeta a II-a s-a născut prințesă și a primit titlul de Regină mecanic. N-a trebuit să facă nimic special pentru asta. Nimeni nu i-a contestat dregătoria și nimic n-a împiedicat-o să beneficieze de avantaje. Așa cum nimic n-o împiedica să joace la cazino sau să-și petreacă viața în goana senzațiilor tari care să-i ofere iluzia fericirii. Să joace rolul divei insațiabile sau să dea pilde de deșteptăciune absolută plebeilor. Putea să-și mimeze atribuțiile, cu ifose de superioritate sau plictis. Totuși, fără să fie vreun geniu al matematicii sau al filozofiei, Regina Angliei a lăsat în urmă o lecție de viață simplă, anume cea a datoriei împlinite. A responsabilității față de funcție și față de calea pe care o urmezi. Și, privilegiată cum a fost, Regina Elisabeta nu a avut de ales, ca noi, ceilalți. „Cariera” i-a fost ursită la naștere.

Sigur, poți să-ți spui că rolul de rege/regină e unul mișto. L-ai vrea sau nu l-ai refuza. Și este comod și benefic. Bine-nțeles că așa este, indiferent de fariseisme. Ce faci ca rege/regină este, însă, o altă mâncare de pește. Cum îți porți crucea (ta!) depinde de tine. Și nu știu câți dintre noi pot să-și spună sincer, în sinea lui, că au tăria morală a defunctei Regine. Cred că, oricât a-i condamna monarhia ca principiu, nu poți să n-o admiri pe Regina Elisabeta și să nu-i recunoști rolul și calitățile.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Regina Elisabeta a II a, #regina Marii Britanii, #monarhie , #regina Marea Britanie