Dedesubturile scandalului de la casa regală a Danemarcei. Nepoții reginei de 82 de ani sunt în stare de șoc

Vineri, 30 Septembrie 2022, ora 17:48
5665 citiri
Dedesubturile scandalului de la casa regală a Danemarcei. Nepoții reginei de 82 de ani sunt în stare de șoc
Regina Margrethe a Danemarcei

Regina Margrethe a Danemarcei a decis, joi, să retragă titlurile regale la patru dintre cei opt nepoţi ai săi pentru a „proteja viitorul” monarhiei, relatează CNN.

Monarhul în vârstă de 82 de ani, care anul acesta a sărbătorit jumătate de secol pe tron, a anunţat că de anul viitor copiii fiului ei mai mic, prinţul Joachim, nu vor mai fi cunoscuţi drept prinţ şi prinţesă.

Motivul mişcării, potrivit unui anunţ al familiei regale daneze, este acela de a permite tinerilor regali să ducă o viaţă mai normală, în timp ce urmează o decizie similară a altor familii regale.

„Decizia reginei este în concordanţă cu ajustările similare pe care alte case regale le-au făcut în diferite moduri în ultimii ani. Prin decizia ei, Majestatea Sa Regina doreşte să creeze cadrul pentru ca cei patru nepoţi să îşi poată modela propria viaţă într-o măsură mult mai mare, fără a fi limitată de consideraţiile şi îndatoririle speciale pe care o afiliere formală la Casa Regală a Danemarcei o implică", susţine Casa Regală.

Joachim, al doilea fiu al Reginei, locuieşte la Paris cu soţia sa, Prinţesa Marie, şi cei doi copii ai lor, Henrik, 13 ani, şi Athena, 10. Prinţul are doi fii mai mari, Nikolai, 23 de ani, şi Felix, 20 de ani, din prima sa căsătorie cu Alexandra, Contesa de Frederiksborg.

Casa regală a spus că titlurile lor de ASR vor fi „întrerupte”, adăugând: „Descendenţii prinţului Joachim vor trebui, prin urmare, să fie numiţi excelenţe în viitor”.

Toţi cei patru copii ai lui Joachim îşi vor menţine locurile în ordinea succesiunii.

Într-o conversaţie telefonică cu CNN, Helle von Wildenrath Løvgreen, secretarul de presă al contesei Alexandra, a spus aceasta este „foarte tristă şi în stare de şoc.

„Nu-i vine să creadă de ce şi de ce acum, pentru că nu există niciun motiv întemeiat. Şi-ar pierde titlurile oricum când se vor căsători într-o zi. Fiii ei sunt bărbaţi tineri, aşa că poate s-ar putea căsători în viitorul apropiat, aşa că de ce nu ar trebui să aştepte până în acea zi pentru ca titlurile să dispară într-o zi fericită?".

Palatul a spus că cea mai recentă evoluţie a fost o „prelungire naturală” a mişcărilor anterioare: „În aprilie 2008, Majestatea Sa Regina a acordat fiilor ei, soţilor şi descendenţilor lor titlurile de conte şi contesă de Monpezat. În mai 2016, a fost, de asemenea, anunţat că Alteţa Sa Regală Prinţul Christian, singurul dintre nepoţii Reginei, este de aşteptat să primească o sumă e bani de la stat ca adult.”

Fratele mai mare al lui Joachim, Prinţul Moştenitor Frederik, este primul în linia de succesiune la tron. Copilul său cel mai mare, Prinţul Christian, este al doilea în rând. Toţi cei patru copii ai lui Frederik, prinţul Christian, prinţesa Isabella, prinţul Vincent şi prinţesa Josephine, îşi păstrează titlurile.

Contesa Alexandra a declarat pentru CNN prin e-mail că Von Wildenrath Løvgreen a fost autorizată să vorbească în numele lui Joachim şi Marie, precum şi în numele ei.

"Tatăl lor le-a spus copiilor săi. Au fost destul de şocaţi. Este cu adevărat un om de onoare. A trăit toată viaţa în familia sa cu acest titlu şi a fost şocat şi aproape a plâns în această dimineaţă când unul dintre tabloidele europene a vorbit cu el la Paris.”

Copiii au aflat despre schimbarea titlurilor lor abia în ultimele zile: „În mai, lui (Prinţul Joachim) i s-a spus că ar putea să-şi elimine titlurile când vor împlini 25 de ani, iar apoi nu a mai auzit nimic până la un acum cateva zile."

Von Wildenrath Løvgreen a explicat că este pur şi simplu vorba de o formalitate, deoarece copiii lui Joachim nu primesc niciun ban din fonduri publice: „Este doar pierderea identităţii lor şi este foarte greu pentru copiii mici şi bărbaţii tineri. După cum mi-a spus prinţul Nikolai, „ce vor scrie acum pe paşaportul meu?”

Cei patru copii nu au mai vorbit cu bunica lor de când a fost făcut anunţul, a spus ea.

Răspunzând la explicaţia palatului că acest lucru le va permite tinerilor să ducă o viaţă mai normală, ea a adăugat: „Nu vor avea niciodată o viaţă normală. Dacă fac vreo prostie, se va răsfrânge asupra familiei”.

Lene Balleby, directorul de comunicare al familiei regale, a declarat pentru CNN într-un e-mail: „După cum a declarat ieri Majestatea Sa Regina, decizia a fost luată de mult timp. Decizia Reginei a luat diferite forme pe parcurs, dar prinţul Joachim a fost implicat şi informat despre proces din 5 mai. Înţelegem pe deplin că există multe emoţii implicate în acest moment, dar sperăm că dorinţa Reginei de a proteja Casa Regală a Danemarcei va fi respectată.”

Nu este prima dată când titlurile s-au dovedit controversate pentru familie. Soţul Reginei, Prinţul Henrik, a spus că nu vrea să fie înmormântat într-un teren destinat soţiei sale la Catedrala Roskilde, deoarece nu i s-a acordat titlul de rege.

Prinţul născut în Franţa, care a murit în 2018, a fost nemulţumit de titlul său de când a fost numit prinţ consort – mai degrabă decât rege consort – la căsătoria cuplului în 1967.

Citește și:
Știrea momentului despre Simona Halep în presa internațională. Câți ani de suspendare ar urma să primească românca
Știrea momentului despre Simona Halep în presa internațională. Câți ani de suspendare ar urma să primească românca
Deși procesul în care e implicată Simona Halep (31 de ani, 10 WTA) în scandalul de dopaj e departe de a se fi încheiat, în presa internațională de profil a apărut o informație legată de...
Scandal uriaș la Campionatul Mondial. Naționala care e ”o rușine în fotbal”. Reacția selecționerului
Scandal uriaș la Campionatul Mondial. Naționala care e ”o rușine în fotbal”. Reacția selecționerului
Selecţionerul naţionalei de fotbal a Iranului, Carlos Queiroz, a solicitat demisia germanului Jurgen Klinsmann din cadrul Grupului tehnic de studiu al Cupei Mondiale din cadrul FIFA, după...