Grupul turc Acibadem, lider în domeniul spitalelor private din Turcia, a revenit în România pentru a evalua posibilitatea achiziționării rețelei Regina Maria, după o vizită similară din primăvara acestui an.
În acea perioadă, fondatorul Acibadem, Mehmet Ali Aydinlar, a ajuns în România cu avionul personal, pentru a inspecta clinicile și spitalele rețelei din București, Cluj-Napoca și Timișoara, potrivit Profit.ro. În ciuda acestui interes, nu s-a concretizat încă niciun acord de achiziție.
Acibadem nu este singurul interesat de Regina Maria. În ultima perioadă, și grupul finlandez Mehiläinen, cu o experiență de 114 ani în furnizarea de servicii de sănătate în Finlanda, Suedia, Germania și Estonia, a venit în România pentru a discuta achiziția rețelei de sănătate. Mehiläinen este susținut de fondul CVC Capital Partners, iar potrivit informațiilor recente, și acest grup a exprimat un interes semnificativ în achiziționarea rețelei Regina Maria.
Proprietarul actual al rețelei, fondul de investiții Mid Europa Partners, are în plan să vândă Regina Maria pentru o sumă care ar putea depăși un miliard de euro, însă procesul de vânzare s-a amânat de mai multe ori. De-a lungul timpului, Acibadem a mai încercat să cumpere Regina Maria, la fel și CVC Capital Partners, dar niciunul dintre aceștia nu a formulat o ofertă concretă. În trecut, Acibadem a fost aproape de a finaliza achiziția, fiind chiar printre finaliști în cursa din 2015, când Mid Europa Partners a preluat rețeaua Regina Maria.
Grupul Acibadem a realizat un tur de forță în România în primăvara anului 2024, vizitând clinici și spitale din capitală și din alte orașe importante ale țării, dar nu a prezentat o ofertă angajantă până în prezent. În ciuda acestui fapt, interesul continuă să persiste, iar negocierile rămân în desfășurare.
Pentru Mid Europa Partners, momentul vânzării Regina Maria va coincide cu restituirea unei părți semnificative dintr-un credit contractat la achiziția rețelei în 2015. În acea perioadă, fondul de investiții a preluat 100% din acțiunile Centrului Medical Unirea (CMU), care opera rețeaua Regina Maria, într-o tranzacție de aproximativ 150 milioane de euro. Din această sumă, o parte a fost destinată unui credit de 75 milioane de euro, acordat de un consorțiu de bănci, și care va trebui restituit odată cu vânzarea rețelei. Până în 2023, Regina Maria a investit peste 250 milioane de euro și a realizat 35 de achiziții, inclusiv construcția de spitale și modernizarea unor locații existente.
Pe parcursul celor aproape nouă ani de la achiziție, rețeaua Regina Maria a crescut semnificativ, extinzându-se de la 3 la 8 spitale și de la 19 la 53 de policlinici. În plus, în 2023, a intrat pe piața serviciilor stomatologice prin achiziționarea rețelei Dr. Leahu, cea mai mare rețea independentă de stomatologie din România. De asemenea, rețeaua a început să se extindă și în afaceri internaționale, prin achiziționarea furnizorului sârb de servicii medicale MediGroup.
În pofida negocierilor din trecut și a mai multor încercări de vânzare, rețeaua Regina Maria rămâne unul dintre cei mai mari jucători pe piața de sănătate privată din România. Astfel, așteptările pentru o vânzare de succes continuă să fie mari, cu speranța ca aceasta să fie finalizată într-o nouă tranzacție importantă pentru sectorul sănătății din România.