Cum vor arăta meniurile din restaurante după noile reglementări ANPC. "Acest lucru va scumpi serviciile"

Luni, 10 Octombrie 2022, ora 22:58
13673 citiri
Cum vor arăta meniurile din restaurante după noile reglementări ANPC. "Acest lucru va scumpi serviciile"
Clien\'i pe terasa unui restaurant FOTO Pixabay

În urma unui ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, publicat în Monitorul Oficial, consumatorii vor ști ce ingrediente se află în produsele pe care le-au comandat la restaurant și ce aditivi au fost folosiți.

Orice ingredient care depășește 20 g trebuie afișat pe etichetă, listele de meniuri și site-uri, în cazul comenzilor online, așa încât orice consumator să știe cu exactitate ce ingrediente și în ce pondere se află în preparatele pe care le comandă la restaurant.

Pe un grup dedicat antreprenorilor au fost publicate reacții în urma acestei măsuri. Un român care lucrează în domeniul Horeca a făcut o simulare a felului în care trebuie să arate meniul și a concluzionat că situația ar putea duce la scumpiri, după cum a scris pe Facebook.

"Aproximativ așa va arată descrierea unui preparat din lista unui meniu de restaurant după noile reglementări ANPC. Eu am făcut o simulare conform rețetarului.

Platou grill 1.100 g

57.85% carne din care: 10.71% ceafă de porc, 10.71% cotlet de porc, 2.86% cârnați semiafumați, 10.71%aripioare de pui, 14.29% piept de pui, 8.57% coaste de porc.

41.08% legume din care: 17.86% cartofi wedges, 1.79% inele de ceapă, 21.43% salată asortată din care 45.45% mix salată, 22.73% roșii, 22.73% castravete verde, 9.09% ceapă verde.

Declarație nutrițională: 2364.42kcal

Lipide 126.9g din care acizi grași saturați 79.65g, glucide106.33g din care zaharuri 8.78g, proteine 182.51g, sare 9.57g

Stabilizatori: disolfat de sodiu, nitrit de sodiu

Alergeni: soia, muștar, țelină, lactoză, gluten.

Dacă voi considerați că asta este normalitate atunci am înnebunit cu toții. Toate aceste informații trebuie trecute în lista meniu!

Acest lucru va scumpi serviciile din cauza a cel puțin 3 situații:

1. Scumpirea implementării listei meniu.

2. Multe restaurante vor apela la consultanță pentru că nu au personal competent să facă acest lucru.

3. Prețul acestei munci va fi destul de mare.

Am o întrebare către antreprenorii din Horeca care sunt pe grup!

Nu știu dacă ați luat la cunoștință dar ANPC a dat o directivă imbecilă. Directiva trebuie respectată și are termen de păsuire de 90 zile.

Ați luat în calcul acestă situație? Cum procedați cu rețetarele din restaurante!", a scris acesta pe Grupul Antreprenorilor din România, de pe Facebook.

Păreri pro și contra

În comentarii, părerile sunt împărțite. Cei mai mulți dintre cei care sunt mulțumiți de noile reguli sunt clienții.

"Eu mă întreb cum s-ar putea aplica la bufet suedez? Câte o scrisorică în dreptul fiecărui platou?"

"Etichetarea/ afișarea ingredientelor cu calculele și detalile aferente este o inițiativă cât se poate de folositoare și necesară. Există oameni cu diverse patologii, care trebuie să își aleagă foarte atent alimentele, altfel se confruntă cu urmări grave privind starea lor de sănătate.

Pe de altă parte există posibilitatea în care meniul sub aceași denumire de meniu/aliment să fie anumite ingrediente într-un local, iar altundeva altceva. Un exemplu simplu: cartofii prăjiți: de regulă este pur și simplu, dar în unele localuri se servește cu cașcaval răzolit... Deci o persoană cu intoleranță la lactoză nu își poate comanda pur și simplu un meniu cu cartofi prăjiți, fără să se asigure de ingrediente. Exemplele pot continua pentru alergii, boala celiacă, alte intoleranțe, diabet, etc...

Iar ceea ce privește pe bucătar, indiferent de salar, cred că are cu totul altă treabă, decât stabilirea meniurilor din pdv nutrițional (calorii, macronutrienți, influența acestora asupra sănătății...)."

"În calitate de consumator, mă bucur. Dacă unui deținător de horeca i se pare "imbecilă" legea atunci mă întreb ce servește această persoană și nu numai."

"Întrebare de 5 puncte:

Dacă am client care comandă cu livrare la domiciliu, e destul că am pus la detaliile produsului pe site sau pe Tazz (adică acolo unde a plasat comanda) sau tre sa-i pun iar la fiecare produs un bilețel cu toate informațiile?

Întrebare de 10 puncte: Daca eu am clătită cu 7 sortimente de dulceață, dulceața fiind din comerț, o să trec ingredientele din clătită si apoi scriu x% dulceață de căpșuni sau mai tre să scriu și la dulceață rețeta (pe care nu stiu de unde pot să o scot)?".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

"10 lucruri pe care aș dori să le știe turiștii înainte de a vizita Grecia". Ponturi de aur de la un localnic
"10 lucruri pe care aș dori să le știe turiștii înainte de a vizita Grecia". Ponturi de aur de la un localnic
Datorită ruinelor antice, plajelor pitorești și mâncărurilor incredibile, Grecia este una dintre cele mai importante destinații turistice. În 2023, peste 32 de milioane de persoane au...
Codul bunelor maniere la casa de marcat. "Eu deja îmi puneam produsele pe bandă și am rămas blocat. Sunt eu cretin?"
Codul bunelor maniere la casa de marcat. "Eu deja îmi puneam produsele pe bandă și am rămas blocat. Sunt eu cretin?"
Stresați sau împovărați de griji, oamenii se enervează cu ușurință. Cozile care se formează uneori la casele de marcat din supermarketuri pot deveni cu ușurință temă de conflict....
#reguli, #restaurante, #anpc, #informatii nutritionale alimente, #scumpiri, #servicii , #stiri sociale