Întâlnire cu miză uriașă. Președintele Chinei a fost primit de Joe Biden în SUA: ”Confruntarea are consecinţe insuportabile pentru ambele părţi” VIDEO

Miercuri, 15 Noiembrie 2023, ora 22:23
4370 citiri
Întâlnire cu miză uriașă. Președintele Chinei a fost primit de Joe Biden în SUA: ”Confruntarea are consecinţe insuportabile pentru ambele părţi” VIDEO
Xi Jinping și Joe Biden, în SUA FOTO captură video YouTube

Președintele SUA, Joe Biden, şi liderul Chinei, Xi Jingping, s-au întâlnit miercuri, 15 noiembrie, la o proprietate istorică aflată la sud de San Francisco, în California.

Cei doi lideri mondiali şi-au dat mâna pe un covor roşu, preşedintele Joe Biden i-a urat bun venit omologului său chinez, apoi au intrat rapid în interiorul clădirii, un conac în stil georgian.

Detaliile summitului au fost atent negociate între cele două părţi, iar primirea oficială la proprietatea din San Francisco a fost extrem de atent coregrafiată. În calitate de gazdă a întâlnirii, Biden a ieşit primul din clădire pentru a-i ura bun venit lui Xi. Fusese întins un covor roşu, marcat de gărzi ale puşcaşilor marini şi steaguri ale ambelor ţări.

Sedanul negru al lui Xi a tras şi s-a oprit la capătul covorului. Liderul chinez a ieşit cu un zâmbet şi cei doi lideri şi-au strâns mâinile, fiecare apucând încheietura mâinii celuilalt.

Preşedinţii au intrat înăuntru şi au făcut scurte declaraţii în faţa presei, dar nu au răspuns la nicio întrebare.

Preşedinţii au intrat înăuntru şi au ajuns într-o sală de şedinţe, unde au fost întâmpinaţi de mai multe personalităţi din administraţia Biden, printre care secretarul pentru Comerţ, Gina Raimondo, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, şi secretarul de stat Antony Blinken. Liderii au dat mâna atât cu oficialii americani, cât şi cu cei chinezi, apoi cele două delegaţii s-au aşezat la o masă, faţă în faţă.

Cei doi preşedinţi au făcut scurte declaraţii în faţa presei, dar nu au răspuns la nicio întrebare.

Primul care a vorbit a fost gazda, Joe Biden, care a spus că este o onoare şi o plăcere să-l primească în SUA pe omologul chinez şi a menţionat că ultima dată când s-au întâlnit a fost în urmă cu un an, la summitul G20 din Bali, Indonezia, subliniind importanţa întâlnirilor ”faţă în faţă”.

”Ne cunoaştem de mult timp”, a spus Biden. ”Nu am fost întotdeauna de acord, dar am considerat întotdeauna discuţiile noastre ca fiind directe şi sincere”, a mărturisit şeful Casei Albe. ”Cred că este extrem de important ca noi doi să ne înţelegem clar, de la lider la lider”, a adăugat el.

”Trebuie să ne asigurăm că această competiţie nu virează spre conflict”, a subliniat Biden.

La rândul său, preşedintele Chinei a început prin a vorbi despre ultima întâlnire faţă în faţă avută cu Joe Biden, care s-a întâmplat exact în urmă cu un an şi o zi. ”S-au întâmplat multe de atunci”, a remarcat el. ”Lumea a ieşit din pandemia de Covid-19, dar încă se află sub impactul enorm al acesteia”, a menţionat Xi Jinping, punctând şi alte probleme cu care se confruntă economia globală, inclusiv legate de lanţurile de aprovizionare şi protecţionism.

Relaţia dintre China şi SUA, a punctat el, ”este cea mai importantă relaţie bilaterală din lume”.

”Ar trebui să se dezvolte într-un mod care să aducă beneficii celor două popoare ale noastre şi să ne îndeplinim responsabilitatea pentru progresul uman”, a adăugat el.

Xi a recunoscut, la rândul său, că relaţiile dintre SUA şi China nu au fost întotdeauna ”uşoare”, dar, spune el, pentru cele două ţări, ”a se întoarce una împotriva celeilalte nu este o opţiune”.

”Confruntarea are consecinţe insuportabile pentru ambele părţi”, a arătat el.

Liderul chinez a încheiat spunând că este convins că cele două părţi sunt capabile să treacă peste diferenţele dintre ele şi să creeze un viitor promiţător. ”Aştept cu nerăbdare să avem un schimb de opinii aprofundat şi să ajungem la noi înţelegeri”, a transmis Xi Jinping.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În ciuda neînțelegerilor, Biden promite că va proteja Israelul în fața amenințărilor Iranului: "Sprijinul nostru e neclintit" VIDEO
În ciuda neînțelegerilor, Biden promite că va proteja Israelul în fața amenințărilor Iranului: "Sprijinul nostru e neclintit" VIDEO
Preşedintele Joe Biden a reafirmat, miercuri, că sprijinul său pentru Israel este „neclintit” în faţa ameninţărilor cu represalii din partea Iranului după o lovitură mortală a...
Pedeapsă pentru furtul jurnalului fiicei lui Joe Biden. Manuscrisul a fost vândut cu 20.000 de dolari FOTO/VIDEO
Pedeapsă pentru furtul jurnalului fiicei lui Joe Biden. Manuscrisul a fost vândut cu 20.000 de dolari FOTO/VIDEO
O femeie din SUA a primit o lună de închisoare pentru că i-a furat jurnalul fiicei lui Joe Biden și l-a vândut cu 20.000 de dolari. Inculpata va sta, de asemenea, încă trei luni în...
#relatii China SUA, #Joe Biden presedinte SUA, #Xi Jinping presedinte China, #intalnire istorica , #stiri Joe Biden