Legătura cu propria mamă poate avea mult de suferit, atunci când există conflicte nerezolvate sau pur și simplu când a intervenit distanța fizică, atunci când te-ai mutat la casa ta sau în alt oraș/țară și nu mai sunteți la fel de apropiate ca înainte.
Simți că relația cu mama ta s-a răcit sau că aveți conflicte tot mai dese? Există lucruri pe care le poți face pentru a reinstaura armonia, identificând și vindecând acele emoții negative care s-au interpus în conexiunea voastră. Citește cu luare-aminte și aplică ceea ce simți că se potrivește în situația ta.
Renunță la a-ți compara mama cu alte mame
Cu toții am avut un tipar ideal, asociat ideii de „mamă”. La vârsta adultă, este bine să renunțăm la tiparele pe care ni le-am construit, dar și la comparațiile cu alte mame. Fiecare a avut un traseu unic, marcat de încercări diverse. Agățându-te de un ideal construit cândva, îți faci ție rău și nu dai șanse reale propriei mame.
Primul pas este să lucrezi cu tine și să identifici tiparul de care te agăți. Mai realist este să acceptăm că fiecare mamă este altfel – o creație unică a vieții, deci comparațiile nu își au rostul.
Oferă un dar valoros, care să demonstreze implicare și prețuire
Atunci când nu găsim cuvintele potrivite, cel mai ușor este să oferim un cadou. Acesta devine un mijloc ideal de a-ți arăta bunele intenții și de a aplana un conflict. Totuși, cadourile pot fi văzute și ca o formă de manipulare emoțională.
Cum să faci ca să ajungi la sufletul mamei? Oferă în dar ceva ce nu este un simplu cadou, ci un obiect ce îi transmite un mesaj puternic. De exemplu, alegând cadouri Craciun de la Teilor, îi vei arăta prețuire, fiind vorba de bijuterii autentice, de o reală valoare. Caută produsele în funcție de categoria vizată - vei ajunge ușor la darul perfect, pe care să îl oferi în prag de Crăciun.
Discutați împreună trecutul
Mama ta, ca orice altă persoană, s-a confruntat cu propriile traume și dificultăți. Este posibil să nu fi avut acces la terapie sau la informațiile din zilele noastre. Așadar, cu calm și bunăvoință, încearcă să o întrebi despre trecutul său, despre provocări, despre problemele în căsătorie sau în familia de origine.
Se va bucura să se poată deschide în fața ta și să vorbească despre durerile din trecut. Purtând o astfel de discuție, vă veți apropia și vindeca reciproc, atât timp cât nu cauți să judeci și să condamni.
Descoperă importanța autenticității
A fi autentică nu înseamnă a începe un conflict de fiecare dată când ești nervoasă, pentru că așa simți. Este vorba despre cât de bine cunoști și asculți de nevoile tale. Mama ta trebuie să te cunoască așa cum ești, cu valorile, preferințele și stilul tău de viață. Din această poziție, vei putea relaționa sincer cu ea.
Nu te ascunde, nu juca un rol și nu te chinui mereu să îi faci pe plac, neglijându-ți nevoile. Îți va aduce frustrare, iar în consecință, te vei raporta în moduri nocive la relația cu mama ta, fără să îți dai seama. Multe persoane intră în rolul „copilului ideal”, pentru a-și împăca mama.
Setează limite
Este necesar să ai limite sănătoase și să le comunici cu încredere și cu blândețe. De exemplu, dacă mama tinde să îți dicteze ce să faci în relația ta, spune-i cam că este un teritoriu ce nu îi aparține. Alegerile tale ca om matur te privesc, însă îi poți arăta că ești dispus să împărtășești din viața ta, acolo unde simți că poți să o faci. Ideea este să aduci echilibru în legătura voastră și să previi intruziuni nedorite, care te-ar frustra.
Un procent semnificativ al adulților recunosc că nu au o relație ideală cu mama lor. Indiferent că este vorba despre o tulburare de personalitate sau de diferențe generaționale ori de conflicte personale, lucrurile se pot schimba în bine, făcând pași cu înțelepciune. Evaluează sincer situația ta familială și aplica cea mai potrivită tactică ori o combinație de sfaturi prezentate în articol.