Religia nu e predată așa cum ar trebui. "De multe ori, elevii se înscriu doar pentru o notă mare"

Luni, 12 Septembrie 2022, ora 04:00
4712 citiri
Religia nu e predată așa cum ar trebui. "De multe ori, elevii se înscriu doar pentru o notă mare"
Ora de religie face parte din trunchiul comun al materiilor FOTO / Unsplash

În momentul de față, ora de religie face parte din trunchiul comun al materiilor și nu este un opțional, potrivit Legii Educației.

Însă, părinții, respectiv elevii majori care doresc să participe la ora de religie trebuie să își exprime opțiunea în scris, într-o cerere adresată unității de învățământ, în care precizează și numele cultului solicitat.

Cum e cu ora de religie

Alexandru Manda, reprezentantul tinerilor români în Consiliul Europei, a spus pentru Ziare.com care este situația acestei discipline în școli.

"Dacă ne uităm puțin și la aceste lucruri constituționale ne putem da seama că aici sunt două paliere. În primul rând, poziția statului față de orele de religie și cea a elevilor, și a părinților față de aceste ore.

Conform Constituției, statul este obligat să asigure predarea orei de religie, este obligația constituțională a statului, din acest punct de vedere religia este parte a trunchiului comun în sensul în care statul este obligat să o asigure.

Dar de asemenea, conform decizii Curții Constituționale, avem dreptul de a participa la oră sau nu. Dacă ne aducem aminte anul 2014, atunci toți elevii participau la ora de religie și făceau cerere ca să se retragă.

În urma unei decizii a Curții Constituționale, acum, elevii depun cerere ca să se înscrie la ora de religie", a explicat expertul în educație.

Ar trebui schimbate regulile

"Modul în care se întâmplă acest lucru este ok din punct de vedere legal, dar intervine aici și un element de profunzime, și anume când se depune această cerere, pentru că ordinul ministrului Educației care reglementează acest mecanism spune că cererea se depune la începutul școlarizării, pentru toți cei 12 ani de școală.

Cred că e necesară o cerere depusă anual de către elevi prin care să se poată înscrie să urmeze ora de religie", a explicat Alexandru Manda.

Ar trebui introduse calificativele "admis"/"respins"

Alexandru Manda consideră că ora de religie este importantă și ar trebui, într-adevăr, schimbat modul de notare.

"Mi se pare în regulă ca la ora de religie să fie acordate calificativele "admis"/ "respins" și nu note. Pentru că de multe ori, elevii alegeau să participe la ora de religie doar pentru faptul că puteau să obțină în mod ușor o notă mare”.

Ora de religie, multe controverse

Așa se face că de-a lungul anilor, ora de religie a stârnit numeroase controverse. Și continuă să o facă. Recent, și profesorul și eseistul Theodor Paleologu și-a exprimat nemulțumirea privind modul în care sunt făcute orele de religie.

"Poate îmi explică cineva ce fac elevii la orele de religie. Constat că nu au studiat la școală niciuna dintre cărțile Vechiului Testament, că au o cunoaștere destul de vagă a Evangheliilor, că nu știu mare lucru despre istoria creștinismului, fără a mai vorbi de alte religii. Dacă îi duci într-un muzeu, nu recunosc mai nimic din tablourile marilor maeștri", a spus Theodor Paleologu.

Religia, la fel de importantă ca Matematica

"Consider că nu există om educat fără o oarecare cultură religioasă. Religia este la fel de importantă ca Matematica, Istoria sau Literatura Română, dar în pofida orelor consacrate acestei materii nu prea văd rezultate în afară de habotnicia unora și dezgustul altora, cele două atitudini având în comun o mare ignoranță.

E drept că am avut surprize și cu teme de literatură și istorie a României, pe care le credeam arhicunoscute. Există și o surpriză plăcută: imensa dorință a celor tineri de a învăța ce nu învață la școală", a mai declarat Theodor Paleologu.

Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Numărul românilor care au încercat cel puţin o dată în viață drogurile se apropie de 1,5 milioane, o creştere cu circa 50% faţă de cel mai recent raport oficial, a declarat marți, 23...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#religie, #materie, #optional, #elevi, #notare , #elevi