Ziare.com

Relu Fenechiu, dispret total fata de banul public - motivarea Curtii Supreme

Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 13:52

   

Relu Fenechiu, dispret total fata de banul public - motivarea Curtii Supreme
Curtea Suprema a publicat miercuri motivarile in dosarul Transformatorul, dosar a carui figura principala este fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu. Potrivit judecatorilor, acesta si complicii sai "au cheltuit abuziv bani publici", in "total dispret fata de banul public".

"Instanta de control judiciar constata ca prima instanta a procedat corect atunci cand a retinut ca faptele imputate inculpatilor exista, ca acestea constituie infractiuni si ca acestea au fost savarsite de catre inculpati, dispunand justificat condamnarea lor", arata magistratii ICCJ, potrivit EVZ.

"In acest context, in mod intemeiat, prima instanta a retinut gradul de pericol social ridicat al faptelor savarsite, dedus nu doar din circumstantele in care faptele s-au comis, ci si din calitatea persoanelor implicate in activitatea infractionala".

Relu Fenechiu, mesaj din inchisoare: A fost citit de seful Aeroportului Iasi

Completul de 5 magistrati care a judecat dosarul Transformatorul arata ca "activitatea infractionala ce a facut obiectul prezentei cauze a avut ca unic scop obtinerea de catre complici a unor venituri considerabile in detrimentul patrimoniului unei institutii publice, dovedind un total dispret fata de banul public".

In motivare, judecatorii sustin ca "acest dispret pentru finantele unei institutii publice, dar si pentru mii de persoane fizice si juridice, contureaza profilul inculpatilor care, in schimbul unor avantaje imediate, au acceptat sa incalce legea".

Judecatorii vorbesc si de "gradul sporit de periculozitate" al grupului infractional condamnat. Astfel, "cuantumul ridicat al prejudiciului releva nu numai un grad sporit de pericol social al infractiunilor, dar si un grad sporit de periculozitate al faptuitorilor care manifestau o desconsiderare evidenta a interesului general si public, activitatea infractionala vizand modalitatea de cheltuire irationala a banului public".

Magistratii motiveaza si decizia de a nu arata clementa fata de faptuitori.

"De asemenea, in mod corect instanta de fond a retinut ca lipsa antecedentelor penale, situatia familiala, ori pregatirea profesionala, nu sunt eficiente pe aspectul individualizarii judiciare si nu pot conduce la necesitatea reducerii cuantumului pedepselor deoarece acestea nu subliniaza decat elemente de normalitate si, in plus, nici nu pot fi privite izolat, ci in contextul tuturor criteriilor amintite".

Relu Fenechiu a plans in prima noapte de arest

Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv, pe 30 ianuarie 2014, la cinci ani de inchisoare cu executare, confirmand decizia primita in prima instanta de acesta pe 12 iulie 2013. Aceeasi sentinta a primit si fratele lui Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2078 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Un mare ministru

Intr-un mare Cabinet: Guvernul Dr. Ponta! Cel mai cinstit din ultimii 5 mii de ani de existenta seculara.

Tot inainte!
Votati Dr Ponta. E stie ce vreti! Veti vedea!

 

 

" Judecatorii vorbesc si de "gradul sporit de periculozitate"

al grupului infractional condamnat."
Corect, chestia cu dispret fata de banul public inseamna real: au avut un mare interes pentru banul public, asa cum au majoritatea, ca de acolo se alimenteaza ei, nu prin munca cinstita au ajuns milionari in dolari:(

 

 

Fenechiu Brothers... ce familie de artisti! Ce pictori! Ce talent!

Cinci ani cu executare, pentru amandoi pictorii :)
Adrian Nastase va face recurs: ce? este mai slab ca ei? Va solicita o pedeapsa suplimentara, doar ca sa se vada cine este un adevarat profesionist si cine sunt niste bieit pictori amatori.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor