Fenechiu a iesit din inchisoare si si-a cerut transformatoarele inapoi ca sa plateasca prejudiciul. Spune ca un judecator i-a cerut iertare

Luni, 07 August 2017, ora 14:22
9755 citiri
Fenechiu a iesit din inchisoare si si-a cerut transformatoarele inapoi ca sa plateasca prejudiciul. Spune ca un judecator i-a cerut iertare
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost liberat, luni, din inchisoare, dupa ce fusese condamnat in doua cazuri, primul si cel mai cunoscut fiind dosarul "Transformatorul".

La iesire, Fenechiu a spus ca prejudiciul de peste 5,5 milioane de lei il va da plati daca ii vor fi date inapoi transformatoarele, precizand insa ca acest lucru nu mai poate fi facut.

"Vedeti telefonul acesta? Sa presupunem ca eu vi-l vand, cum am vandut transformatoarele. Dumneavoastra spuneti ca e scump si vechi. Logic, imi cereti banii inapoi. Dar daca imi cereti banii, nu trebuie sa imi dati si telefonul inapoi?

Transformatoarele nu mai pot fi date inapoi, pentru ca s-au vandut. Totul a fost un mare bluf, este o decizie a instantei in acest sens. In Justitia din Romania nu mai este cale de atac, dar o vom gasi", a precizat Fenechiu, adaugand ca Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova nu mai exista.

Fostul ministru fusese acuzat de procurori ca a cumparat de la Dragos Stanescu, un lider al rromilor din comuna Grajduri, intre 2002 si 2005, transformatoare fabricate in anii '70. Transformatoarele erau achizitionate la pret de fier vechi de catre bulibasa, care strangea dispozitivele din toata tara.

In calitatea sa de administrator al firmei mentionate, Fenechiu ar fi vopsit si ar fi vandut transformatoare la Electrica Moldova. Pe langa transformatoare din anii '70-'80, revopsite, Relu Fenechiu mai vindea si intrerupatoare din anii '60-'70.

Adio, politica!

Fenechiu nu se mai intoarce in politica si nu vrea sa mai auda de afaceri cu statul roman: "Voi face afaceri atata timp cat statul imi va da voie sa fac. Un om de afaceri va face afaceri daca poate sa castige ceva".

De asemenea, fostul ministru al Transporturilor sustine ca a fost vizitat in inchisoare de unul dintre judecatorii care au dat sentinta condamnarii sale, Sofica Dumitrascu.

"Mi-a facut o vizita in detentie la Jilava, cerandu-mi iertare. Este verificabil acest lucru, documentele sunt publice, cu siguranta. Mi-a zis exact asa 'Relu, te rog iarta-ma, nu am avut ce face, doamna Stanciu ne-a spus zis ca trebuie sa fie o decizie luata in unanimitate'.

Mi-a spus tot atunci ca a rugat-o pe doamna Stanciu sa ii lase in pace macar pe oamenii nevinovati care sunt condamnati alaturi de mine si care chiar nu au nicio vina si a spus ca nu se poate, ca asa trebuie sa se intample", a povestit fostul liberal.

Amintim ca judecatorii Tribunalului Vaslui au luat luni decizia liberarii lui Fenechiu, iar aceasta este definitiva.

Acestia au respins contestatia facuta de procurori, fata de prima decizie de eliberare conditionata luata de Judecatoria Vaslui in iunie 2017.

Unul dintre argumentele procurorilor a fost acela ca Fenechiu nu a acoperit prejudiciul provocat.

Fostul ministru din Guvernul Ponta a executat doua treimi din pedeapsa, respectiv 3 ani, 6 luni si o saptamana, iar in decizia lor, magistratii au luat in calcul si bunul comportament al acestuia in spatele gratiilor.

Relu Fenechiu a avut de executat o pedeapsa de 5 ani si sase luni de inchisoare, dupa ce magistratii au contopit pedepsele din cele doua dosare in care a fost condamnat, respectiv "Transformatorul" si "Siveco".

Pe 30 ianuarie 2014, Fenechiu a fost condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare, de catre ICCJ, in dosarul "Transformatorul". In acest caz, fostul ministru a fost acuzat de complicitate la abuz in serviciu in forma calificata.

Aceeasi pedeapsa a fost dictata si in cazul fratelui lui, Lucian Fenechiu. Cei doi au fost condamnati in solidar cu alti patru inculpati la plata unei sume de peste 5,5 milioane de lei.

Pe 10 martie 2017, Fenechiu a primit o noua pedeapsa cu executare, de 3 ani si 10 luni, pentru trafic de influenta si spalare de bani, iar cele doua pedepse s-au contopit.

Eveniment Quarterly Report

Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Cu doar câteva luni înainte de maratonul celor patru rânduri de alegeri din 2024, partidele parlamentare au început să îmbrățișeze fenomenul traseismului politic și au deschis ușa, cu...
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat duminică, 24 septembrie, că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă. Administraţia Străzilor Bucureşti execută, în prezent, reparaţii...
#Relu Fenechiu iesit inchisoare, #Relu Fenechiu transformatoare, #Fenechiu prejudiciu Transformatorul , #inchisoare