Fenechiu afla daca ajunge la inchisoare: Mi-as dori ca procesul sa fie televizat (Video)

Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 12:58
4210 citiri
Fenechiu afla daca ajunge la inchisoare: Mi-as dori ca procesul sa fie televizat (Video)
Foto: B1TV

Vicepresedintele PNL Relu Fenechiu s-a prezentat marti la Inalta Curte de Casatie si Justitie unde are loc termenul final in dosarul Transformatorul in care a fost condamnat pe fond la 5 ani de inchisoare cu executare. Fenechiu a declarat la intrare ca e nevinovat si ca ar vrea ca procesul sa fie televizat.

Deputatul liberal le-a spus jurnalistilor ca "este pentru prima oara cand un om de afaceri ajunge in fata instantei pentru un astfel de caz, complicitate, care nu e gandita decat prin prisma faptului ca odata, un martor a afirmat ca am fost vazut in cabinet unui director si ca anumite plati ale unor facturi au fost facute inainte de termenul scadent".

"Niciodata nu a exista o condamnare pentru asemenea fapta mi-au spus toti avocatii mei", a subliniat Fenechiu.

Deputatul PNL a respins acuzatiile care i-au fost aduse in mass-media de-a lungul timpului, sustinand ca produsele vandute de el in perioada incriminata, 2002-2004, erau de 4-5 ori mai ieftine decat celelalte existente pe piata la vremea respectiva si ca ele s-au cumparat in proportie de circa 75%, nefiind adevarat ca au ramas nevandute asa cum sustin procurorii DNA.

Intrebat daca ia in calcul o condamnare la inchisoare, la fel ca Adrian Nastase, Relu Fenechiu a spus ca nu poate sa nu ia in calcul pentru ca "traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul".

Pe de alta parte, el a reamintit ca procesul este judecat de cea mai inalta instanta, care va lua in considerare si argumentele sale.

"Pentru mine nu ma tem aproape deloc, ma tem pentru familia mea", a mai raspuns el la o intrebare.

Relu Fenechiu a explicat si cine este de vina pentru ca a fost condamnat pe fond la 5 ani de inchisoare cu executare, sustinand ca nu s-a ocupat deloc de acest proces, pentru ca a avea alte griji - se ocupa de deblocarea fondurilor europene, de privatizarea CFR Marfa si de "gaurile" din Ministerul Transporturilor.

"Stiind ca nu am gresit cu nimic (...) nu m-am ocupat de acest proces. Acum cunosc fiecare rand din motivatie, sunt pregatit sa combat fiecare enunt", a mai spus Fenechiu, negand ca dosarul sau ar fi unul politic.

La final, Fenechiu a facut o declaratie surprinzatoare. "Mi-as dori foarte mult ca procesul asta sa fie televizat, chiar o sa fac o propunere (...) Mi-as dori ca toata lumea sa vada ce se intampla, pentru ca se poate vedea de la o posta ca nu am gresit cu nimic", a spus deputatul PNL.

Declaratiile lui Fenechiu sunt insa contrazise de alti martori, printre care Constantin Tutuca, fostul sef al Biroului de Control Financiar din cadrul Electrica Moldova, care a sustinut in fata instantei ca a descoperit nereguli mari in gestiune.

"Eu am efectuat un control financiar, incepand cu anul 2005, cu privire la procedura de achizitie publica din cadrul societatii. Am descoperit nereguli mari in gestiune. Era o diferenta foarte mare de preturi intre produsele care se aflau in depozite si cele care erau in magazine. Spre exemplu, am gasit in contabilitate produse noi achizitionate de la Siemens, inregistrate cu valoarea de 47 de miliarde de lei vechi. A venit la Bacau un reprezentant al Siemens, cu catalog si preturi, iar pretul real al acestor produse era de doar 17 miliarde de lei vechi. Practic, era o diferenta de 30 de miliarde de lei vechi, nejustificata in contabilitate (...)

Am constatat ca niste intrerupatori noi erau mai ieftini decat cei de la Fene Grup, care, oricum nu puteau fi folositi. Unul de la Fene Grup costa 1,7 miliarde lei vechi, iar unul nou costa doar 1,4 miliarde lei vechi. Am verificat eu asta, personal, la Electroputere Craiova", a declarat Constantin Tutuca.

Marturii incriminatorii pentru Relu Fenechiu in dosarul Transformatorul

Premiera in istoria Romaniei: Un ministru in functie condamnat la inchisoare

Relu Fenechiu a fost trimis in judecata de procurorii DNA in iunie 2012, in dosarul cunoscut sub numele "Transformatorul", fiind acuzat ca prin firmele sale a vandut transformatoare si intrerupatoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova. La operatiuni a fost complice fosta conducere a institutiei, dar si fratele demnitarului, Lucian Fenechiu.

Instanta a mai dispus ca cei sase inculpati sa plateasca, in solidar, 6.327.390 lei, reprezentand daune materiale.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Fenechiu inchisoare Transformatorul televizat, #Fenechiu proces televizat , #inchisoare