Invitatii Ziare.com Alina Mungiu Pippidi: Ce nu pricep liberalii

Vineri, 12 Iulie 2013, ora 20:16
5558 citiri
Invitatii Ziare.com Alina Mungiu Pippidi: Ce nu pricep liberalii

Ignora cineva ca dl. Fenechiu va fi condamnat? Sansele erau mai mari ca la Adrian Nastase, unde am prezis clar ca va ajunge la inchisoare, atat era de improbabil ca un complet al Curtii Supreme sa rastoarne o decizie luata de alti colegi ai lor. Si daca in Romania s-or mai cumpara procese pentru ceva, nu se cumpara procese contra cuiva: e clar ca au fost probe.

Comisia Europeana, care era informata, ceruse demult sa nu fie numit un minisru cu probleme. De dragul mentinerii coalitiei, Fenechiu a fost pastrat in Guvern si schimbat numai dupa condamnare.

In toamna anului 2004 am pus prima data numele lui Relu Fenechiu pe o lista neagra. A urmat o lunga contestatie a partidului si discutie cu Calin Popescu Tariceanu, care ii lua apararea. Nu prea stiam bine cine e dl. Fenechiu, dar stiam ca are tinichele multe. O pusesem, conform tacticii mele, doar pe cea mai clara si neinterpretabila pe lista, dar avusesem de unde alege. Nimeni nu avea nimic contra lui. Am auzit ca m-a cautat intii cu flori pe la birou, pe urma m-a dat in judecata.

Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de inchisoare - pedeapsa e cu executare

Antologic ramine faptul ca omul lui, Tudor Chiuariu, el insusi cu probleme (dar seful comisiei juridice din Senat, daca nu ma insel) a dispus anchetarea celor care facusem munca gratuita pentru auditul Freedom House din 2005, fara de care tara noastra nu ar fi putut semna tratatul de aderare la UE in aprilie. Va dati seama cata ura contra Monicai Macovei si cata prostie, sa pornesti anchete contra voluntarilor care au dat o mana de ajutor ca sa poata fi impachetate in cateva saptamini datele si sa inchidem capitolul - ca domnii Nastase si Diaconescu nu reusisera in 2004 sa convinga Europa ca sunt seriosi in lupta cu coruptia si lasasera in urma aceasta clauza ca o mina plantata la baza integrarii noastre europene.

De ce a trebuit sa fie ministru dl. Fenechiu? Nu exista persoana mai potrivita ca dl. Chiuariu, avocatul lui de casa, sa conduca o comisie juridica de importanta celei din Senat (nu intrebati de studiile omului)? Cum de reusesc liberalii, dupa povestea cu Rusanu, sa faca PSD sa arate alb de tot prin comparatie? Mai exista la ei altcineva decat asemenea figuri, si daca da, acelora le convine ca intregul partid sa fie vazut ca unul de infractori? Sefii partidului chiar conduc partidul asta, ca de la Tariceanu la Antonescu nu i-am vazut vreodata decat sa-i apere pe mafioti, desi nici la unul nici la altul nu gaseai indicii directe de coruptie?

Ma opresc aici, ca stiu imediat ce am sa aud. Ca m-am facut pesedista. La cat creier au oamenii astia, de fiecare data cand ii cert pe liberali, partid cu care am votat la toate alegerile (cand inca mai votam), pana la fractiunea lor PLD (aceea a fost ultima data cand am fost la vot), absolut de fiecare data aud ca e din cauza pesedismului meu bine cunoscut, desi, vorba aceea, doar PSD are dreptul sa spuna ca le-am facut numai deservicii in douazeci de ani de coabitare.

Liberalilor se pare mai plauzibil ca ii cert eu pentru ca m-am dat cu PSD decit ca am avut dreptate cind i-am spus lui Tariceanu ca va plati scump oamenii de pe lista neagra pe care nu i-a inlaturat, si care au ajuns sa conduca de fapt partidul, ai carui presedinti sunt doar niste purtatori de cuvint.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Fenechiu condamnat inchisoare, #Fenechiu cinci ani inchisoare , #inchisoare