Relu Fenechiu, condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare

Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 15:36
21096 citiri
Relu Fenechiu, condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare
Foto: Realitatea Tv

Relu Fenechiu a fost condamnat, joi, la 5 ani de inchisoare cu executare de catre instanta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata, in dosarul Transformatorul.

Aceeasi pedeapsa a fost dictata si in cazul fratelui lui, Lucian Fenechiu. Cei doi au fost condamnati in solidar cu alti patru inculpati la plata unei sume de 5.304.000 milioane de lei. Decizia a fost luata in unanimitate de judecatori, este definitiva si va fi pusa in aplicare imediat.

Inculpatii condamnati vor astepta pana la redactarea minutei deciziei de azi, apoi fie se vor prezenta singuri la politie pentru a fi dusi la inchisoare, fie vor fi adusi de catre politia pe raza domiciilor lor pentru a fi incarcerati.

Relu Fenechiu se afla acum la Iasi, la domiciliul sau.

Fenechiu a izbucnit in lacrimi in sala de judecata

Fenechiu a izbucnit in lacrimi in sala de judecataFoto: arq.ro

Relu Fenechiu a izbucnit in lacrimi

Va urma o perioada de 21 de zile de carantina, conform legii privind executarea pedepselor, dupa care vor fi transferati in penitenciare si va incepe executarea pedepsei. Pentru ca nu au peste 60 de ani, Relu Fenechiu si fratele sau, Lucian, vor executa intreaga pedeapsa.

Tot 5 ani de inchisoare cu executare a primit Mihai Bogdan Damian, administrator la compania Europlus SRL Iasi. Fostii directori in cadrul SISEE Moldova au primit si ei pedepse cu executare. Astfel, Petru Andronache a primit 5 ani, Ioan Turbatu 7 ani, iar Ioan Marghidan 5 ani.

Relu Fenechiu, in asteptarea sentintei: Nu mai sunt optimist, avocatii mei sunt blazati

La ultimul termen de judecata, fostul ministru al Transporturilor a plans in sala, in contextul in care procurorii au cerut o pedeapsa mai mare. El declarase inainte de intrarea la proces ca este pesimist si ca avocatii sai sunt blazati.

Relu Fenechiu a fost trimis in judecata de procurorii DNA in luna iunie 2012, fiind acuzat ca prin firmele sale a vandut transformatoare si intrerupatoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova.

Liderul liberal a fost acuzat de procurori ca a cumparat de la Dragos Stanescu, un lider al rromilor din comuna Grajduri, intre 2002 si 2005, transformatoare fabricate in anii '70. Transformatoarele erau achizitionate la pret de fier vechi de catre bulibasa, care strangea dispozitivele din toata tara.

Comisarul Garzii Financiare care a lucrat la dosarul Transformatorul-Fenechiu a fost concediat

In calitatea sa de administrator al firmei mentionate, Fenechiu ar fi vopsit si ar fi vandut transformatoare la Electrica Moldova. Pe langa transformatoare din anii '70-'80, revopsite, Relu Fenechiu mai vindea si intrerupatoare din anii '60-'70.

Decizia in prima instanta a fost pronuntata la data de 12 iulie 2013, cand Relu Fenechiu, pe atunci ministru al Transporturilor in Guvernul Ponta, a aflat ca este condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare. A fost pentru prima data in istoria Romaniei cand ICCJ a pronuntat o hotarare de condamnare a unui ministru in functie. In scurt timp, Fenechiu si-a pierdut locul in Guvern.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Relu Fenechiu inchisoare, #Relu Fenechiu inchisoare Transformatorul, #Relu Fenechiu inchisoare abuz serviciu , #inchisoare