Zi decisiva pentru Fenechiu: Curtea Suprema decide daca da sentinta sau accepta noi probe

Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 10:29
2798 citiri
Zi decisiva pentru Fenechiu: Curtea Suprema decide daca da sentinta sau accepta noi probe
Foto: nouarepublica.ro

Vicepresedintele PNL Relu Fenechiu afla joi daca instanta accepta sa vina cu noi probe sau va da verdictul in dosarul Transformatorul, in care este acuzat de complicitate la abuz in serviciu in forma continuata si pentru care a primit deja o pedeapsa de 5 ani de inchisoare cu executare la care a facut recurs.

Verdictul care urmeaza sa fie pronuntat de completul de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie este definitiv. Relu Fenechiu a fost condamnat de un complet de trei judecatori in 12 iulie 2012, cand indeplinea functia de ministru al Transporturilor in Guvernul Ponta.

Sentinta impotriva sa a marcat un moment important pentru justitie, intrucat este primul ministru in functie condamnat vreodata de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de inchisoare - pedeapsa e cu executare

La scurt timp dupa condamnare, premierul Victor Ponta a decis inlocuirea acestuia, desi si-a exprimat regretul ca il pierde si a spus despre Femechiu a fost unul dintre cei mai eficienti ministri.

Fostul ministru a negat permanent acuzatiile care i s-au adus, spunand ca nu se simte vinovat.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis in judecata de procurorii DNA in iunie 2012, in dosarul cunoscut sub numele "Transformatorul", fiind acuzat ca prin firmele sale a vandut transformatoare si intrerupatoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova. La operatiuni a fost complice fosta conducere a institutiei, dar si fratele demnitarului, Lucian Fenechiu.

Ponta, despre condamnarea lui Fenechiu: Nu-mi pare rau ca l-am numit, imi pare rau ca-l pierd

Faptele au fost comise pe vremea cand Relu Fenechiu era actionar sau administrator la firmele SC Fene Grup SA, SC La Rocca SRL Iasi si SC Tehnorom SRL Iasi. Liderul liberal a fost acuzat de procurori ca a cumparat de la Dragos Stanescu, un lider al rromilor din comuna Grajduri, intre 2002 si 2005, transformatoare fabricate in anii '70. Transformatoarele erau achizitionate la pret de fier vechi de catre bulibasa, care strangea dispozitivele din toata tara.

In calitatea sa de administrator al firmei mentionate, Fenechiu ar fi vopsit si ar fi vandut transformatoare la Electrica Moldova. Pe langa transformatoare din anii '70-'80, revopsite, Relu Fenechiu mai vindea si intrerupatoare din anii '60-'70.

In acelasi dosar a mai fost condamnat in prima instanta si fratele deputatului PNL, Lucian Fenechiu, care a primit o pedeapsa tot de cinci ani de inchisoare cu executare. Alte pedepse au mai primit Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova in perioada 2002 - 2004, si Ion Marghidan, director general al SISEE Moldova in perioada 2004 - 2005. Acestia au fost condamnati la cate sase ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata.

De asemenea, Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova in perioada 2002 - 2005, a primit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata.

Instanta a mai dispus ca cei sase inculpati sa plateasca, in solidar, 6.327.390 lei, reprezentand daune materiale.

Presa a dezvaluit miercuri faptul ca multi dintre comisarii Garzii Financiare care au lucrat la dosarul lui Relu Fenechiu au fost au fost maziliti si concediati, ei nemaifiind primiti in noile structuri Antifrauda, create dupa reorganizarea Garzii Financiare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Relu Fenechiu zi decisiva sentinta, #Relu Fenechiu decizie Inalta Curte Casatie, #Fenechiu sentinta Transformatorul , #inchisoare