Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Fenechiu arunca pisica la Boc si MRU pentru situatia dezastruoasa de la metrou

Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 17:07
1776 citiri
Fenechiu arunca pisica la Boc si MRU pentru situatia dezastruoasa de la metrou
Foto: cdep.ro

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, considera ca situatia de la metroul bucurestean a fost generata de guvernele Boc si Ungureanu, care atunci cand au elaborat bugetele Metrorex nu au luat in calcul plata datoriilor pe care societatea trebuia sa le achite.

"Continutul motiunii nu are obiect, aceasta motiune nu are legatura cu realitatea, cat despre cei care au initiat motiunea, daca au fost pe santierele metroului, ar fi vazut ca se lucreaza. Inca de la venirea mea la minister am demarat proceduri pentru a gasi bani pentru metroul bucurestean", a sustinut Relu Fenechiu, miercuri, la dezbaterea motiunii simple pe tema metroului.

Oprescu zice ca ramane la Primarie - Bucurestiul devine un mare santier, in 2013

El a spus ca in bugetul aprobat pentru 2013, Ministerul Transporturilor are alocat pentru Metrorex suma de 215 milioane de lei, pentru cheltuieli de investitii cu finantare din fonduri externe rambursabile.

"Aceasta este o suma insuficienta si este rodul fostelor guverne, Boc si Ungureanu, care nu au luat in calcul atunci cand au elaborat bugetele Metrorex plata datoriilor pe care societatea trebuia sa le achite.

Au fost deschise credite si platite facturi restante. In ultima sedinta de guvern - asta s-a intamplat, cred, dupa ce dumneavoastra ati redactat motiunea - s-a aprobat o ordonanta de urgenta privind alocarea sumei de 104 milioane de lei pentru finantarea proiectului de investitii Magistrala 5 Metrou, etapa 1, Drumul Taberei-Universitate", a continuat ministrul.

In opinia ministrului Transporturilor, situatia in care se afla acum metroul a fost cauzata de actiunile "iresponsabile ale fostilor guvernanti, ale fostelor conduceri ale societatii", fapt ce ar putea duce la posibile corectii financiare din partea Comisiei Europene.

"Investitiile gresit directionate, managementul defectuos al celor care au condus societatea ar putea avea ca efect faptul ca demersul financiar actual sa nu-si poata atinge obiectivul. Acum incercam sa salvam metroul bucurestean de capusele din perioada portocalie, care au mancat bani grei de la metrou. Am spus Corpului de control sa faca un control si s-au descoperit nereguli privind achizitiile publice, sume mari de bani din contractele adjudecate prin incredintari directe privind anumite contracte de publicitate", a sustinut ministrul.

Fenechiu a spus ca se fac eforturi pentru ca metroul sa se dezvolte si ca s-au stabilit niste grafice de executie, astfel incat sa nu fie introduse lucrari in conservare si sa existe o ritmicitate a acestor lucrari, insa bugetul Romaniei are niste limite.

"Sper ca vom reusi sa finantam metroul bucurestean din fonduri europene, nu inteleg de ce pana acum nu s-a facut acest lucru, dar mi-e teama ca o sa avem mari probleme din cauza corectiilor financiare pe care le-am putea avea, pentru ca exista lucrari suplimentare, de valori foarte ridicate, pentru care cineva ar trebui sa raspunda, ele sunt facute fara documente si dispozitie de santier", a afirmat ministrului Transporturilor.

Guvernul a adoptat printr-o ordonanta de urgenta acordarea unor fonduri in valoare de 104 milioane de lei pentru continuarea lucrarilor la Magistrala 5 a metroului.

Valoarea totala a proiectului de metrou Drumul Taberei - Eroilor - Universitate este de 1.292.960.000 de euro, din care 465 milioane de euro sunt imprumut de la BEI, restul - 827.969.000 euro - componenta locala se va asigura anual de la bugetul de stat, prin includerea acestor sume in bugetul SC Metrorex, prin bugetul Ministerului Transporturilor, care va avea obligatia de a asigura, cu prioritate, resursele financiare necesare implementarii proiectului pe toata durata acestuia, cu incadrarea in limitele alocate anual de la bugetul de stat.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#Fenechiu acuzatii Boc Ungureanu metrou, #Fenechiu situatie metrou, #Fenechiu declaratii metrou , #ministrul Transporturilor