Fenechiu: Ministerul Transporturilor se teme sa prelungeasca privatizarea CFR Marfa

Marti, 15 Octombrie 2013, ora 21:39
2298 citiri
Fenechiu: Ministerul Transporturilor se teme sa prelungeasca privatizarea CFR Marfa
Foto: B1 Tv

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a explicat, marti seara, cat a costat consultanta in cazul privatizarii CFR Marfa, adaugand ca au existat firme care au crezut ca pot cumpara compania cu doar 30 de milioane de euro, dar si ca procesul de privatizare nu s-a incheiat oficial.

"Nu s-a terminat procesul, nu exista document incheiat intre partile care pana ieri (luni - n.red.) erau in proces de privatizare, care sa arate finalizarea", a spus fostul ministru al Transporturilor, marti seara, la B1 Tv.

Gruia Stoica: Analizam posibilitatea de a cere ordonanta presedintiala pentru continuarea privatizarii CFR Marfa

Relu Fenechiu a dezvaluit costul consultantei dinainte de privatizare - 700.000 de euro - adaugand ca firma de consultanta a fost aleasa direct, pentru ca nu a existat posibilitatea sa existe timp pentru "cea mai mica procedura" in privinta consultantei, dar si ca banii respectivi nu mai pot fi recuperati.

"Din punct de vedere al consultantilor, ei si-au atins toate obiectivele", a explicat fostul ministru.

Acesta a vorbit si despre inceputurile procedurii de privatizare.

"La inceput, cand am lansat procedura, au fost 12 firme care au depus scrisoare de interes pentru CFR Marfa. Multe dintre firme au crezut ca vindem CFR Marfa cu 30 de milioane de euro", a precizat Relu Fenechiu, care a adaugat ca, atunci cand a inceput privatizarea, a ales una dintre cele mai mari firme din lume si a impus conditii draconice, considerand foarte clar importanta companiei.

Rusii, interesati de CFR Marfa. Nu si chinezii

"Nu puteam sa fac o licitatie in care sa spun 'Toate tarabele care vor sa vina sa cumpere CFR Marfa pot sa vina sa o faca'. Faptul ca au venit doar trei, nu e vina mea, am cerut ca la aceasta licitatie sa participe doar firme puternice", a mai spus fostul ministru al Transporturilor.

Privatizarea CFR Marfa, esuata - Gruia Stoica: Am fost informati ca nu se poate finaliza tranzactia (Video)

Acesta a vorbit si despre investitorii straini, afirmand ca si acestia ii sunt dragi.

"Puteau veni in special companii serioase din Europa. Majoritatea companiilor feroviare de transport marfa din europa sunt de stat", a explicat Fenechiu, care a dezvaluit ca au fost si doua companii rusesti care si-au aratat interesul - o companie de transport feroviar si o banca -, nu insa si companii din China.

"Singurii care puteau sa arate un interes erau europenii. (...) Multe companii regreta faptul ca nu au participat la procedura. Multe companii au crezut ca se va repeta o farsa ca multe alte farse din Romania", a fost insa verdictul liberalului.

Fenechiu, despre Ghibu: Si-a facut treaba perfect

Fostul ministru al Transporturilor este de parere ca secretarul de stat in minister, Cristian Ghibu, "si-a facut treaba perfect", in ciuda faptului ca acesta a fost pus la zid de PSD, in cazul esecului privatizarii CFR Marfa.

"Secretarul de stat Ghibu este 'Acarul Paun'", a spus Fenechiu, adaugand ca ministerul si-a facut treaba bine pana in prezent.

Tap ispasitor pentru esecul privatizarii CFR Marfa: Se cere demisia de urgenta a lui Ghibu

In ce priveste CFR Marfa, acesta a sustinut ca reprezinta o companie profitabila, insa a avut pierderi de-a lungul timpului care s-au ridicat la 1,6 miliarde de euro.

Liberalul a dezvaluit ca, daca s-ar fi aflat inca in fruntea Ministerului Transporturilor, ar fi batut "cu pumnul in masa" si ar fi spus ca trebuie sa prelungeasca termenul de privatizare pana la rezolvarea problemelor bancilor.

"Daca Gruia Stoica vrea sa cumpere CFR Marfa, cea mai corecta si sincera solutie este cea pe care a spus-o - ordonanta presedintiala", a subliniat Relu Fenechiu.

Fenechiu: Cei de la juridic din minister se tem sa prelungeasca termenul de privatizare, dupa declaratiile lui Basescu

Nu in ultimul rand, acesta a mai afirmat ca "cei de la juridic (din Ministerul Transporturilor - n.red.) se tem sa prelungeasca termenul de privatizare, pentru ca a zis Traian Basescu ca vine DNA si ii ia".

Presedintele Traian Basescu, a avertizat, pe 7 octombrie, ca privatizarea CFR Marfa se poate lasa cu anchete la DNA.

"N-as vrea sa mi se spuna ca ori eu am lasat de pe acu prin testament post-prezidential - luati-i pe cei care au condus pe privatizarea CFR - sau sa dea vina pe viitorul presedinte. Nu, baieti, daca o sa va ia, o sa va ia pentru ce ati facut pana acum", a declarat seful statului.

Basescu: Baieti, daca o sa va ia, o sa va ia pentru ce ati facut pana acum pe CFR Marfa

Privatizarea CFR Marfa a esuat, luni, dupa ce nu au fost indeplinite conditiile de privatizare. Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Roman (GFR), castigatorul licitatiei, a declarat ca i s-a comunicat ca nu este posibil sa fie facuta plata si finalizata tranzactia.

#Relu Fenechiu privatizare esuata CFR Marfa, #Fenechiu privatizare CFR Marfa, #CFR Marfa privatizare esuata , #ministrul Transporturilor