Relu Fenechiu este de joi un condamnat penal definitiv si irevocabil la inchisoare cu executare, puscarias cu acte in regula, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata, adica pentru ca a vandut unei companii de stat, Electrica Moldova, transformatoare vechi, aruncate si apoi faptuite. Nu mai este o acuzatie, nu mai este o suspiciune, este o certitudine.
Relu Fenechiu a fost numit ministru avand acest dosar penal pe rol, ba chiar in faza de judecata. A fost numit ministru inculpat fiind. Si in aceasta calitate a organizat una dintre cele mai controversate licitatii, esuata in cele din urma, pentru privatizarea uneia dintre cele mai mari companii de stat, CFR Marfa.
Licitatie adjudecata in favoarea unui om de afaceri, Gruia Stoica, la randul sau acum cercetat penal si arestat preventiv pentru ca ar fi incercat sa trucheze o licitatie pentru a "lua fata" tocmai companiei pe care urma sa o cumpere.
Relu Fenechiu a fost condamnat in prima instanta in plin mandat de ministru si abia atunci a demisionat. De la numirea in functia de ministru pana la demisia fortata de condamnare, atat premierul Victor Ponta, cat si Crin Antonescu i-au luat constant apararea si au respins ideea potrivit careia un inculpat nu are ce cauta in guvern.
"Sunt alaturi de el, pana la capat. (...) Nu regret vreo secunda desemnarea lui Relu Fenechiu la Transporturi si ii multumesc ca in scurta perioada a reusit deblocarea fondurilor europene pentru programele de infrastructura si privatizarea CFR Marfa in conditii grele si intr-un timp foarte scurt", a declarat presedintele PNL, Crin Antonescu, dupa prima condamnare a lui Relu Fenechiu.
"Imi pare rau ca pierd un ministru eficient si foarte bun. (...) Nu creeaza o problema de imagine, nici vorba (n.red.- decizia de condamnare). Domnul Fenechiu a fost acuzat pentru o fapta comisa in urma cu 10 ani. Nu are nicio legatura cu activitatea sa ca ministru (...) Daca va fi achitat, multi ar trebui sa-si ceara scuze", a declarat tot atunci Victor Ponta.
Si daca nu a fost achitat, cine trebuie sa-si ceara scuze?
Nici dl. Ponta, nici dl. Chiuariu nu par a intelege prejudiciul imens de imagine, de credibilitate pe care o asemenea situatie o provoaca guvernului si actului de guvernare din Romania. Nu conteaza cand a fost savarsita fapta. Conteaza calitatea de inculpat, suspiciunea penala. Aici nu e vorba doar despre oameni cu nume si prenume. Este vorba despre institutii si functii de cea mai mare importanta, care trebuie aparate de asemenea prejudicii.
Si principala modalitate de protejare a institutiilor, a functiilor, a actului de guvernare este sa nu le asociezi cu infractori, in primul rand nenumindu-i acolo, in al doilea rand eliminandu-i de acolo cand incidentul penal se produce. Dl. Fenechiu ar fi trebuit tinut departe de guvern chiar daca urma sa fie achitat.
Ca lectia nu este inteleasa ne-o dovedeste un alt caz de la cel mai inalt nivel al guvernului - Liviu Dragnea.
Vicepremierul Romaniei, ministrul sub obladuirea caruia a fost elaborata legea neconstitutionala a descentralizarii, este judecat penal in dosarul Frauda la referendum. Poate e nevinovat, poate va fi achitat.
Dar daca nu va fi? Daca va fi si domnia sa condamnat, asemeni lui Relu Fenechiu, de pe scaunul de vicepremier al guvernului Romaniei? Ce efect demolator va avea o asemenea condamnare pentru actul de guvernare, pentru guvern, pentru toate deciziile pe care le-a luat in exercitiul mandatului sau ministerial?
De ce trebuie asumat acest risc? Cum isi poate asuma Liviu Dragnea insusi acest risc? Dar partidul sau? Dar premierul? Dupa trimiterea in judecata a lui Liviu Dragnea, Victor Ponta declara: "Nici vorba sa-l demitem din functia de vicepremier. Ar insemna sa luam functiile celor 7,4 milioane de romani care au votat impotriva lui Basescu la referendum"
Este un risc pe care nu si-l asuma doar pentru ei insisi. Si-l asuma pentru Romania. Si nu cred ca au acest drept.
Daca dosarul ajunge la ICCJ, nu scapa de parnaie.
Si apoi poate... Vezi tot