Ape tulburi la USL Iasi - cine va candida pana la urma la Primarie si CJ?

Joi, 11 August 2011, ora 14:28
2908 citiri
Ape tulburi la USL Iasi - cine va candida pana la urma la Primarie si CJ?
Foto: Arhiva

Unul dintre judetele in care USL are probleme serioase in desemnarea candidatilor la alegerile locale de anul viitor este Iasiul. Primaria municipiului pare adjudecata deja de Gheorghe Nichita (PSD), dar pentru sefia Consiliului Judetean se lupta trei lideri locali importanti ai ACD: liberalii Relu Fenechiu si Cristian Adomnitei, dar si conservatorul Tudor Ciuhodaru.

Chiar daca in presa a fost dat ca invingator in aceasta confruntare fostul ministru al Educatiei Cristian Adomnitei, lucrurile nu stau deloc asa.

Contactat de Ziare.com, presedintele PNL Iasi, Relu Fenechiu, spune ca nu s-a luat o astfel de decizie nici la nivel central, nici la nivel local.

Fenechiu: Domnul Adomnitei sa se hotarasca daca este de acord sa candideze sau nu

"Eu nu stiu de o astfel de decizie, iar in lipsa mea mi-e greu sa cred ca s-a luat o astfel de decizie. Dar luam in calcul pentru Consiliul Judetean candidatura mea, a lui Cristian Adomnitei si a lui Mugur Cosmanciuc. Va fi o decizie care va fi luata de noi, cei care, sa spunem, in sondaje stam bine si putem candida.

La nivel central se stabileste cui ii revine in coalitie candidatura, PSD sau PNL, dar din cate stiu eu, aceasta decizie nu este luata inca, va fi luata in urma unei sau unor intalniri ale USL, intalniri care nu au avut inca loc", ne-a declarat Relu Fenechiu.

Vicepresedintele PNL a recunoscut ca presedintia CJ Iasi este "o tinta" pentru liberali.

"Dar nu stiu, si totusi fac parte din conducerea USL, sa se fi luat aceasta decizie clar, parafata de USL. In ceea ce priveste candidatura domnului Adomnitei, prima conditie este ca dansul sa se hotarasca si sa declare ca este de acord sa candideze la Consiliul Judetean", a comentat Relu Fenechiu.

Sondaje, dar si negocieri la nivel central

In plus, acesta a precizat ca la Iasi, atat in sondajele PNL cat si in sondajele PSD, si el si Cristian Adomnitei sunt inaintea tuturor celorlalti potentiali candidati din PSD.

"In alte judete, revin la ceea ce am spus acum cateva saptamani, atunci cand domnul Daniel Constantin a spus ca bat campii, si anume ca sondajele sunt importante, dar nu sunt singurele care vor stabili candidatii, din cauza paritatii. Este absolut imposibil ca exact in 20 de judete sa fim noi primii si in 21 sa fie PSD. Si atunci vor exista si niste negocieri, dar sub nicio forma nu vom stabili un candidat de la PNL intr-un judet in care candidatul PSD are sanse sa castige CJ, iar candidatul PNL nu", a mai spus presedintele PNL Iasi.

Acesta a negat posibilitatea renuntarii la paritatea prevazuta in protocolul USL, afirmand ca se vor gasi solutiile in asa fel incat sa nu se piarda nicio posibila functie de presedinte al CJ. "Ce pot sa va spun este ca brandul USL este astazi foarte puternic si in majoritatea cazurilor candidatul USL este castigator, necontand foarte mult daca este de la PSD sau PNL", a adaugat el.

Gheorghe Nichita, favorit la Primaria Iasi

In ceea ce priveste Primaria municipiului Iasi, aici lucrurile par a fi clare.

"Eu de cateva luni fac declaratii care au fost considerate de multi ca si capitulare, ca si vanzare a postului. Noi liberalii am facut un sondaj in luna aprilie care ne-a aratat ca, chiar daca Cristian Adomnitei are cel mai bun scor dintre liberali si un scor foarte bun pe esichierul politic - in jur de 27-28%, Gheorghe Nichita era pe primul loc.

Avand in vedere faptul ca legea s-a schimbat si primarul este ales din primul tur, este foarte clar ca sansele cele mai mari le are Gheorghe Nichita. Daca ar fi fost doua tururi, sunt convins ca lucrurile ar fi putut sa se schimbe, cred ca Cristian Adomnitei ar fi avut o mare sansa sa castige Primaria Iasi. In conditiile actuale nu are sens sa ne umflam in pene si sa spunem 'eu sunt cel mai tare'. Mie mi se pare mai corect sa recunosc si sa spun adevarul. Adevarul este ca astazi din primul tur ar castiga Gheorghe Nichita", a declarat deputatul liberal.

Iese Tudor Ciuhodaru definitiv din carti?

Presedintele PNL Iasi a refuzat sa comenteze prea mult candidatura lui Tudor Ciuhodaru din partea partenerilor conservatori in ACD.

"Tudor Ciuhodaru are un scor in sondajele noastre foarte bun, neasteptat de bun, este cam la 10 procente in spatele domnului Nichita ca si candidat USL. Ca si candidat PC sau independent e departe. Eu nu spun ca a iesit din carti, deoarece nu s-a decis ceva. Acestea sunt doar rezultatele sondajelor", a afirmat Relu Fenechiu, precizand ca nu ar fi corect din partea sa sa spuna mai mult, fiind "parte in joc".

Deputatul PC Tudor Ciuhodaru nu se da insa batut, avand la dispozitie inca 2-3 saptamani pana la definitivarea candidaturilor USL la nivel national.

De altfel, si presedintele PC, Daniel Constantin, este convins ca Tudor Ciuhodaru este cel mai bun candidat al USL pentru Primaria Iasiului.

"Nu sunt deloc interesat de o polemica cu domnul Fenechiu. Sigur, in momentul in care a facut eroarea de a vorbi despre o candidatura independenta a lui Tudor Ciuhodaru am fost obligat sa ii arat calea cea dreapta. Dar atat.

De altfel, eu cred ca situatia la Iasi este foarte clara: Tudor Ciuhodaru este cel mai bun candidat al USL pentru primaria Iasiului. Nu o spun eu, o spun iesenii. Si am convingerea ca, impreuna cu liderii PSD si PNL, vom oferi iesenilor candidatul pe care si-l doresc", a precizat Daniel Constantin pentru Ziare.com.

Conform presei iesene, conservatorii insista in continuare ca Tudor Ciuhodaru sa fie candidat la Primarie in locul actualului primar, social-democratul Gheorghe Nichita, amenintand chiar cu o candidatura paralela, independenta, a medicului.

"Filiala ieseana are potential de a participa si singura la alegeri si a obtine un rezultat bun. Tudor Ciuhodaru este reprezentantul a ceea ce intelegem prin noul politician roman, cu o imagine pe care si-a cladit-o prin munca si caruia nu i se poate reprosa nimic. Ciuhodaru merita sa aiba puterea de a decide intr-un oras cum este Iasul. Mesajul pe care mi l-a transmis filiala este clar si il voi sustine la nivel central", a declarat vicepresedinta PC, Maria Grapini, aflata, miercuri, in vizita la Iasi.

Grapini a mentionat ca sondajele de opinie vor avea doar un rol orientativ. "Pe 25 august vom avea sedinta Biroului Politic al PC. Pana pe 1 septembrie vom stabili candidatii, de comun acord intre toate cele trei partide. Antonescu si Ponta sunt oameni politici flexibili, care inteleg argumentele. Sondajele au gradul lor de importanta, dar si marja lor de eroare", a spus Grapini, citata de Ziarul de Iasi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#candidati USL, #Relu Fenechiu, #Cristian Adomnitei consiliul judetean , #PNL