Fenechiu, despre santajul PDL si de ce nu o sa fie Antonescu schimbat in PNL - Interviu

Luni, 29 August 2011, ora 13:21
3533 citiri
Fenechiu, despre santajul PDL si de ce nu o sa fie Antonescu schimbat in PNL - Interviu
Foto: Arhiva

Vicepresedintele PNL Relu Fenechiu sustine, intr-un interviu pentru Ziare.com, ca PDL le promite primarilor liberali din tara finantari de la buget, daca sprijina actuala Putere sau daca promit sa candideze pentru PDL la alegerile locale de anul viitor.

Fenechiu dezvaluie ca el isi sfatuieste primarii din Iasi sa accepte targul doar pe jumatate: sa spuna "da" pe moment, sa ia banii Guvernului, dar de candidat sa candideze tot pentru PNL. Liberalul spune ca doar asa primarii Opozitiei pot primi fonduri de la Guvern.

Relu Fenechiu vorbeste, de asemenea, despre "opozitia" din PNL. Dupa ce Crin Antonescu si-a infruntat din nou, la sfarsitul saptamanii trecute, in sedinta Delegatiei Permanente, putinii opozanti din partid, vicepresedintele liberal explica de ce liderul PNL nu va fi dat jos prea curand. Astfel, spune el, nu exista nicio sansa ca in PNL sa fie convocat un Congres Extraordinar care poate duce la schimbarea liderului atata vreme cat procentele lui Antonescu sunt cu mult peste cele ale partidului. De asemenea, in ciuda zvonurilor, crede Fenechiu, in PNL nu exista un grup masiv care vrea sa paraseasca partidul sau sa se inscrie in PDL

Faceti Congres Extraordinar? Crin Antonescu v-a aruncat aceasta provocare, la Mamaia, inaintea Delegatiei Permanente.

A fost o gluma. Eu va garantez ca nu va fi niciun Congres Extraordinar pana la urmatoarele alegeri, din mai multe motive. Cel mai important este acela ca, pentru prima oara, PNL are un lider care este cu mult peste cota partidului. Atat timp cat personalitatea politica numarul 1 din Romania este presedintele PNL mi se pare imposibil sa se gandeasca cineva - si aici ma gandesc la cei care vor binele partidului, nu la adeversari - sa se gandeasca la Congres Extraordinar.

Totusi, Crin Antonescu a subliniat ca va intreba mai des Delegatia Permanenta daca nu vrea sa convoace Congres Extraordinar, iar aceasta este cumva consecinta faptului ca Opozitia din PNL a fost mai vizibila in ultima perioada?

PNL a fost intotdeauna un partid viu, cu personalitate, cu personalitati, dar niciodata nu cred ca a existat, atat cat stiu eu, o asa mare coincidenta de opinii,cum este astazi, in jurul liderului PNL.

Faptul ca exista poate un numar de oameni, pe care i-as putea numara pe degetele de la mana care sa spunem ar avea si opinii diferite cu privire la chestiuni de strategie, arata foarte clar ca e un partid si nu o dictatura. Oricum, toata lumea spune "nu" convocarii Congresului. Asta spune ceva. Eu sunt convins ca Antonescu si-ar pune oricand mandatul la dispozitia partidului si nu ar putea sa aiba niciun fel de emotii in aceasta perioada.

Crin Antonescu, colegilor PNL: Daca vreti Congres Extraordinar, acum e momentul

A si facut-o, de altfel, de cateva ori....

Da, da, dar asta e pentru carcotasii din afara. In PNL nu exista la ora actuala o tabara sau un grup masiv, asa cum se vorbeste, care s-ar putea sa paraseasca partidul sau sa se inscrie in PD, cu toate presiunile si tentatiile pe care le incearca PD-ul.

Ce inseamna aceste presiuni si tentatii?

Presiunile inseamna DNA, tentatiile inseamna bani si foloase materiale, si nu numai, pe care ni le propune PD.

Unde au existat astfel de presiuni?

Eu va pot spune ca la Iasi sunt chemati, chiar regulat, primarii PNL si nu numai. Li se promit proiecte si li se cere sa candideze sau sa sprijine PDL-ul.

Cine face astfel de presiuni?

Liderii locali, dar au venit de-a lungul timpului liderii nationali sa sprijine liderii locali, fiind si o situatie particulara: la Iasi liderii locali ai PDL sunt putini importanti, asa, sa spunem. Chiar i-am invatat pe primarii mei sa le spuna ca da, ca se duc ei, ca ii sprijina si in felul asta au reusit sa primeasca si fonduri. Pana acum nu a plecat nimeni.

UNPR are o ofensiva in ultima perioada si anunta ca primari ai Opozitiei vor candida din partea lor la anul, la locale.

Si din PNL sunt oameni care au fost dati afara, si PNL a retras sprijinul politic unor oameni pentru functii, cum e cazul primarului de la Deva, cum e cazul celor doi viceprimari de la Deva, care, dupa ce au fost dati afara din functii si-au anuntat candidatura pentru UNPR. Sa fie clar: noi i-am dat afara din functii pentru ca avem altii mai buni si acest lucruri se va intampla si in alte locuri. Noi facem sondaje in tara si acolo unde oamenii in functii politice administrative locale nu mai au sansa castigului, vor fi cu siguranta inlocuiti cu altii. S-ar putea sa auzim ca acesti oameni pleaca la UNPR. UNPR e un partid care e alcatuit din scursurile politice, din ce au dat afara altii. Si la Constanta s-au facut anumite schimbari in organizatii locale, iar cei schimbati si-au anuntat inscrierea in alte partide, spunand ca o mare parte din liberali s-au inscris in UNPR. Da, e vorba de cei care au fost dati deoparte.

Sondajele USL arata alianta Opozitiei undeva la 60%. Si totusi, cum interpretati

rezultatul alegerilor de la Neamt?

In utimul an au existat mai multe alegeri partiale. Au existat la sectorul 1, unde reprezentantul PNL a castigat cu peste 70%, au existat in Hunedoara, unde Mariana Campeanu, reprezentanta PNL, a castigat detasat, au existat alegeri pentru Baia Mare, unde castigator a fost PNL, cu peste 50%, au existat alegerile din Baia Mare, unde reprezentantul USL a castigat. Si au existat si alegerile de la Neamt, unde reprezentantul USL-ului a pierdut.

Noi nu avem pretentia ca USL va castiga cu 100%. Nu crede cineva ca in absolut toate colegiile si judetele va castiga USL-ul. De fapt, obiectul nostru este ca USL sa obtina peste 50% in tara, nu 100%. Stiam ca Neamtul e un fief PDL, avandu-l acolo pe Gheorghe Stefan un artist in manipularea voturilor si in organizarea campaniilor la fel ca in meciurile de fostbal. Stiam ca nu e simplu. Mai e o realitate. Stalpii PSD-ului din Neamt, Culita Tarata si Munteanu au fost de partea PDL. Asa incat, am jucat pe teren strain, cu tradatori langa noi si un contracandidat puternic.

In una din cinci competitii am pierdut. Cred ca acesta va fi raportul si la alegerile viitoare. Noi am facut sondaje pentru stabilirea candidatilor in 33 de judete. Am facut o medie a rezultatelor si raportul real a iesit 58% USL si 21% PDL. Pentru mine asta e rezultatul corect. Acest sondaj e facut pe 50.000 de repondenti, adica oameni care voteaza, nu membri de partid, nu lideri politici. Si acest scor e de-a dreptul devastator. Asta e motivul principal pentru care PDL va face tot posibilul pentru ca alegerile locale sa nu aiba loc inaintea celor generale, pentru ca altfel, in luna iunie 2012, chiar daca PDL ar ramane la guvernare inca o jumatate de an, va fi o guvernare de forma.

Strategia PDL este totusi una dificil de realizat.

Alegerile locale au cum sa fie amanate, prin modificarea Legii 215 si a legii alegerilor locale. Alegerile parlamentare pot fi si ele devansate sau amanate, dar cu o singura conditie: mandatul sa nu fie preluat pana la data expirarii lui constituionale. Se mai pot organiza si alegeri anticipate prin demiterea Guvernului si implicit demisia Parlamentului. Nu cred intr-o astfel de varianta, dar nu e nici imposibila, daca vom reusi constituirea unei noi majoritati in Parlament. Legea alegerilor locale este organica.

Asta nu inseamna ca nu poate fi modificata printr-o ordonanta de urgenta. Poate fi si ne putem astepta de la acest Guvern sa invoce urgenta. A facut-o in situatii mai putin importante decat asta. De asemenea, ne putem astepta si la o asumare de raspundere. Putem sa ne asteptam la orice. Nu este corect, dar am asistat la niste abuzuri ale actualei Puteri, care nu corespund niciunui standard al democratiei, dar ei sunt disperati sa ramana la putere cat mai mult si risca disparitia totala de pe scena politica.

Cum s-a rezolvat la Iasi problema cu Tudor Ciuhodaru, sustinut de PC pentru o candidatura la Primarie? De altfel, Daniel Constantin va avertiza sa nu mai anuntati publice ca Ciuhodaru e slab in sondaje, pentru ca faceti rau USL.

Vreau sa va spun ca domnului Daniel Constantin i-am spus intre patru ochi ce am de spus. Eu nu ii transmit nimic prin presa. Prin presa transmite dumnealui. Nu ma cobor la nivelul asta. Vom analiza chestiunea candidaturii lui Tudor Ciuhodaru in ACD si USL si va vom comunica.

Antonescu: Vrem disparitia PDL - atunci ne vom bate cu PSD

Crin Antonescu declara ca, din 2016, PDL va disparea, iar PNL se va lupta cu PSD. Cum se va duce lupta?

Lupta cu PSD eu mi-as dori sa fie ca in democratiile consolidate din America, Germania: o lupta de idei, intre oameni care se cunosc, care au fost colegi, au luptat pentru a pune democratia pe fagasul normal si nu o batalie cu sange, vorbe urate si cu ceea ce avem astazi: DNA, servicii, interceptari. Sper sa ajungem si la momentul alternantei la guvernare in Romania, intre stanga si dreapta, adica intre dezvoltare economica si protectie sociala si sa reusim noi, liberalii, sa aducem atata prosperitate incat cand ajunge din nou PSD la guvernare sa aiba ce imparti saracilor.

Dar...eu nu cred ca PD-ul nu va mai fi. Nu va mai fi actualul PDL. Cred ca fostul PD, si ma refer nu la Traian Basescu, ci la Blaga, Berceanu, Videanu, va renaste. Toti PLD-istii care au ajuns acolo si cu ceilalti turnatori si santajati, realmente vor disparea de pe scena politica si atunci s-ar putea sa-si caute si ei un refugiu in singurul partid de dreapta care va ramane: PNL.

Si PNL ii va primi?

Nu stiu, eu nu cred ca in afara PNL-ului nu exista si oameni cu care poti sa faci treaba. Pentru mine cei care ar trebui sa dispara sunt traseistii. Si multi dintre ei nu sunt nici oameni de caracter, nici specialisti care sa fi facut ceva in politica. Ei sunt traseisti si trompete.

In strategia pentru turism, USL propune 1.200 de kilometri de autostrada. Cat de realizabila aceasta idee?

Nu este foarte corect sa discutam in kilometri. O autostrada din momentul ideii de a se face pana in momentul in care se circula pe ea parcurge multe etape. Ne poutem trezi ca in situatia tronsonului din nordul Clujului, pe care PD-ul l-a inaugurat cu mare fast, dar in proportie de 90% fusese facut dinainte si atunci nu putem discuta decat in cati bani va investi fiecare guvern in autostrazi.

Apoi, daca voi ajunge sa conduc Ministerul Transporturilor, va promit - si verificati-ma dupa - nu voi arunca la cos proiectele celor dinainte. Si voi mai face un lucru, pe care nu l-a facut nimeni pana acum: voi invita la taierile de panglici toti ministrii care au contribuit la realizarea fiecarui tronson. Nu este doar meritul celui care finalizeaza un proiect, ci si al initiatorului. Asa e corect. Doamna Boagiu nu stiu daca a initiat proiecte. Cele mai multe au fost initiate in perioada guvernarii liberale, cu exceptia celui facut de Bechtel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Fenechiu PNL Guvern, #Fenechiu PNL Antonescu, #Fenechiu primari PNL Guvern , #PNL