Liberalii, intre Putere si Opozitie

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 10 Ianuarie 2010, ora 19:04
5342 citiri
Liberalii, intre Putere si Opozitie

PNL nu a avut liniste din momentul in care PD-L i-a facut cu ochiul, iar liberalii stiau ca urmeaza cel putin doua ani si jumatate de opozitie, fara alegeri si cu sanse destul de slabe de a reveni la putere. Tentatia puterii si ispita asigurarii reurselor financiare pentru peioada de criza, principalele "pacate" ale liberalilor din aceasta perioada, i-au creat lui Crin Antonescu multe si complicate probleme.

Ele au inceput chiar imediat dupa anuntarea rezultatelor finale ale alegrilor din decembrie, atunci cand fostul premier, Calin Popescu Tariceanu, a fost primul care a dat tonul dorintei imense a liberalilor de a reveni la putere si s-a declarat fericit sa faca partea "in orice pozitie" din noul guvern, de unde sa ajute in "orice fel posibil" la conducerea tarii. El si adeptii sai au fost destul de repede potoliti de forta pe care, se pare, Crin Antonescu a dobandit-o in fruntea partidului, dupa rezultatul relativ bun in alegeri.

Insa tentatia puterii, careia i-a cazut prada Calin Popescu Tariceanu, nu s-a limitat sa il vrajeasca doar pe fostul premier. Ea a cucerit treptat destul de multi adepti care si-au reunit nemultumirile prin si in glasului lui Viorel Catarama. Fostul lider si sponsor al liberalilor din anii '90 si-a anuntat disponibilitatea de a candida la sefia partidului, daca va gasi sprijin in teritoriu, promitand ca prin aceasta mutare va aduce partidul la guvernare. Declaratiile lui Catarama s-au stins in linistea care a insotit sarbatorile de sfarsit de an.

Acum a venit randul lui Relu Fenechiu sa trezeasca partidul liberal din amorteala. El a declarat public ca va trimite o scrisoare deschisa lui Traian Basescu si lui Emil Boc prin care le va cere sa prezinte liberalilor o oferta concreta de a intra la guvernare. Vicepresedintele PNL, Relu Fenechiu, le precizeaza celor doi si domeniile de care liberalii ar fi dispusi sa se ocupe: finantele, investitiile si infrastructura.

Pe scurt, Relu Fenechiu doreste ca liberalii nu doar sa intre la guvernare, ci sa primeasca si cele mai banoase domenii, ministere care acum se concentreaza in mana celor mai puternici democrat liberali - Blaga, Videanu sau Udrea. Fenechiu isi motiveaza gestul prin dorinta de a inchide definitiv gura acelor democrat liberali care ii ataca constant pe liberali cu argumentul ca acestia din urma ar fi refuzat sa intre la guvernare. Insa scrisoarea lui Fenechiu nu reprezinta doar dorinta de a inchide gura pentru totdeauna democrat liberalilor si de a le arata ca liberalii nu se afla alaturi de ei la putere pentru nu le-ar fi facut niciodata o oferta concreta de a intra la guvernare.

In linistea care s-a instalat peste PNL dupa Craciun si Anul Nou, declaratia lui Fenechiu starneste si aprinde din nou dorinta liberalilor de a lua parte la guvernare. Este un lucru cert ca in partidul lui Antonescu exista o masa destul de importanta a celor gata oricand sa sara la putere, indiferent de compromisul si riscurile la care se supun prin aceasta manevra. Vocea lor s-a facut vazuta cel mai bine la votul de investitura pe care l-a primit Guvernul Boc IV in Parlament.

Insa, dincolo de disponibilitatea acestora de a intra la guvernare in orice conditii, marea problema a liberalilor ramane unitatea partidului care risca sa se sparga in orice moment, daca PD-L se va arata vreodata cu adevarat interesat de a-i coopta pe liberali la putere. Gestul lui Fenechiu, ca si cel al lui Catarama, exprima fragilitatea Partidului National Liberal si probabilitatea tot mai mare ca acesta sa se rupa, daca in viitorul apropiat va exista o forta destul de mare care sa ii atraga la guvernare.

In fata acestui cor tot mai consistent al liberalilor care se arata oricand disponibili in fata ispitei de a parasi Opozitia, principiile morale si politice propovaduite de Crin Antonescu risca sa devina cantecul de lebada al celui care a reprezentat candva noua promisiune de renastere a partidului liberal. Ruperea partidului liberal pare acum, mai mult decat niciodata, la indemana democrat liberalilor, care, in functie de cat de mult sunt dispusi sa isi imparta cascavalul pentru a-si asigura o stabilitatea mai mare la putere, vor reusi sau nu sa rupa aparenta unitate a liberalilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#intrare PNL guvernare, #scrisoare Relu Fenechiu, #Viorel Catarama presedinte PNL, #rupere PNL , #PNL