Finalul anului ar urma să aducă sfârșitul mandatului de ministru pentru cel puțin unul dintre membrii cabinetului Ciolacu, plecarea fiind o necesitate. În context sunt însă vehiculate și variante în care opțiunea ar veni ca urmare a unor nemulțumiri. Totodată apar și nume care ar putea prelua un portofoliu pe ultima sută de metri.
Pe lista celor care ar putea părăsi Executivul înainte de alegerile parlamentare din decembrie este cel puțin un candidat al liberalilor. Îndepărtarea sa ar urma să vină tocmai pe fondul unui rezultat bun, contrar așteptărilor. Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, ar urma să demisioneze ca urmare a câștigării șefiei Consiliului Județean Brașov.
Adrian Veștea a afirmat după alegerile locale din iunie că va reveni acasă pentru preluarea mandatului câștigat. „Vreau să-i asigur pe brașoveni că mă voi întoarce acasă și voi prelua mandatul de președinte al CJ Brașov, începând cu luna octombrie, la termenul la care se încheie mandatul început în 2020”, a transmis atunci liderul liberal brașovean într-o conferință de presă, potrivit Ziarul Bursa.
O confirmare a venit recent din partea secretarul general al PSD, Paul Stănescu, care a declarat luni, 5 august, la sediul central al partidului, că o discuție în coaliție pe subiectul remanierii va avea loc. „Va fi o decizie guvernamentală până la urmă, se va discuta în coaliție acest lucru, dacă ei vor să retragă anumiți miniștri. Înțeleg că domnul Veştea (n. r. -ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea), care va merge la Consiliul Judeţean Brașov, se va retrage”, a declarat Stănescu.
Toamna ar putea însă să aducă mai multe locuri vacante. Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a afirmat într-o emisiune la Antena 3 CNN că guvernul are nevoie de o „energizare” în contextul alegerilor de la finalul anului, dar și în contextul unor nemulțumiri în cazul unor miniștri.
Unul dintre numele vehiculate este cel al ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, față de care au mai fost ridicate probleme. De altfel, ultimele declarații publice indică semnale de la vârful Executivului. „Câteodată și ministrul Finanțelor spune lucruri trăznite”, a indicat chiar premierul Marcel Ciolacu în cadrul unor declarații publice, ironizând propunerile ministrului cu privire la inițiative de colectare a banilor la buget. La rândul său, șeful portofoliului de la Finanțe a afirmat că îi sunt răstălmăcite „în mod toxic” propunerile pentru urmărirea „propriile interese politice și pentru a induce în eroare opinia publică”.
Potrivit unor surse din Coaliție, remarca lui Rareș Bogdan vine ca un imbold pentru grăbirea instalării lui Gheorghe Flutur, fostul șef al CJ Suceava, care a pierdut ultimele alegeri și care s-ar pregăti pentru preluarea portofoliului lui Veștea.
Nu în ultimul rând, este solicitată demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Cererea a venit din partea mai multor partide, însă surse din PSD au declarat pentru Ziare.com că nu este luată în calcul opțiunea îndepărtării ministrului. Mai mult, premierul Marcel Ciolacu i-a luat apărarea șefului de la Sănătate.
În PNL, opinia este că ministrul ar trebui să răspundă într-un fel pentru modul în care a gestionat situația de la Spitalul Sf. Pantelimon. Până acum cererea a venit însă doar din partea unuia dintre liberali. Vicepreședintele liberalilor, Florin Roman, a transmis public, la scurt timp după reținerea medicilor suspectați de omor cu premeditare, că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ar trebui să ofere o demisie de onoare.
În context liberalul și premierul social-democrat au avut un schimb de replici, Ciolacu amintind de scandalul din jurul SNSPA, cu privire la care a afirmat că ar fi putut să o demită pe Ligia Deca de la conducerea Ministerului Educației. La rândul său, Florin Roman a amintit că premierul trebuie să se consulte cu președintele PNL, Nicolae Ciucă, pentru că PSD „nu este singur la guvernare”.
De altfel, potrivit unei analize din luna iulie a News și Klarmedia, privind vizibilitatea miniștrilor, nouă miniștri au sub 1.000 de apariții în presa scrisă și online. Prima este chiar ministra Educației Ligia Deca, urmată de ministrul Fondurilor Europene Adrian Câciu, de ministrul Sănătății Alexandru Rafila, care are o scădere drastică în ultimele luni. Următorul este ministrul Economiei Ștefan Radu Oprea, apoi ministrul Agriculturii Florin Barbu, ministrul Dezvoltării Adrian Veştea, ministrul Digitalizării Bogdan Ivan și ministra Familiei Natalia Intotero. Ultimul în privința vizibilității este viceprim-ministrul Marian Neacşu.
În contextul încercării de delimitare a liberalilor față de PSD, sunt reaprinse și discuțiile cu privire la ieșirea PNL de la guvernare. O astfel de inițiativă este susținută de mai mulți membri, printre care Robert Sighiartau. Posibilitatea a fost însă respinsă atât de șeful PNL, Nicolae Ciucă, cât și de prim-vicepreședintele Rareș Bogdan în cadrul afirmațiilor cu privire la remanieri.