Iohannis depune juramantul. Galceava Bisericii cu Remus Cernea pe binecuvantare

Sambata, 20 Decembrie 2014, ora 13:11
9198 citiri
Iohannis depune juramantul. Galceava Bisericii cu Remus Cernea pe binecuvantare

Deputatul independent Remus Cernea continua disputa cu Biserica si anunta ca va organiza la Parlament dezbateri publice pe tema principiului separarii dintre stat si biserica.

"Ii intorc si celalalt obraz Mitropolitului Laurentiu Streza care ma ameninta pentru ca am 'indraznit' sa afirm ca investitura presedintelui Klaus Iohannis trebuie facuta dupa legea unui stat laic", scrie pe Facebook Remus Cernea, facand trimitere la un articol publicat pe Internet.

Conflictul a izbucnit dupa ce deputatul ex-PSD, fost consilier al premierului Ponta, a criticat faptul ca la ceremonialul prevazut pentru sedinta solemna de investitura a presedintelui nou ales, Klaus Iohannis, e inclusa si o binecuvantare din partea patriarhului Daniel.

In opinia lui Remus Cernea, se incalca astfel "o serie de prevederi legale si constitutionale care garanteaza faptul ca in Romania nu exista o biserica de stat" si, totodata, sunt discriminate celelalte culte.

"Mi-am argumentat, asadar, acest punct de vedere citand prevederile legale si constitutionale in vigoare, fara nici un fel de atacuri la persoana, si am transmis Birourilor Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului un document in acest sens. Acesta a fost luat in serios si dezbatut de catre membrii Birourilor Permanente hotarandu-se sa ii fie lasata noului presedinte decizia finala. (...)

Nu cunosc sa existe vreo republica despre care sa putem spune ca este o democratie consolidata si in care sa fie incluse ceremonii religioase cu prilejul investiturii unui noi presedinte", scrie Remus Cernea.

Remus Cernea, impotriva binecuvantarii patriarhului BOR la depunerea juramantului lui Iohannis

Lupta cu Biserica nu e usoara

Reactia din partea Bisericii a venit imediat, mai ales ca nu este prima critica adusa BOR de Remus Cernea.

"Ne intrebam pana cand si cata rabdare va trebui sa avem? Dar, daca crede ca lupta cu noi, cu Biserica, e usoara, cu Dumnezeu va fi foarte grea pentru cel care incearca lucrul acesta", a declarat mitropolitul Laurentiu Streza.

"Ce poate insemna ca biserica majoritara isi va pierde rabdarea cu mine, asa cum afirma mitropolitul Laurentiu Streza? Ce va face intr-o astfel de eventualitate? Ce inseamna ca Dumnezeu va lupta impotriva mea?", a replicat Remus Cernea.

"Ii intorc mitropolitului Laurentiu Streza si celalalt obraz pentru ceea ce a declarat la adresa mea. Nu ii cer nici sa clarifice declaratiile domniei sale la adresa mea, nici sa isi ceara scuze public, cu smerenie crestina, asa cum ar fi firesc sa faca.

Invit insa cultele din Romania la o dezbatere ampla asupra fundamentelor constitutionale si legale ale principiului separarii dintre stat si biserica. Voi incerca sa organizez la Palatul Parlamentului astfel de intruniri, incepand cu sesiunea parlamentara urmatoare", anunta Remus Cernea.

Klaus Iohannis a fost foarte dur atacat in campania electorala pentru alegerile prezidentiale de principalul sau contracandidat Victor Ponta din cauza faptului ca nu este ortodox, ci crestin protestant lutheran, iar mesajul a fost preluat si transmis inclusiv in biserici de mai multi inalti prelati.

Preot, in biserica: Votati Victor Ponta! Amin!

Iohannis vs. Ponta: Preotii, acuzati ca le spun credinciosilor ce presedinte sa voteze

Cu toate acestea, surse din randul organizatorilor ceremonialului de duminica au declarat ca Iohannis va depune juramantul pe Constitutie si pe Biblie - aceasta din urma fiind unica pentru orice fel de juramant - si ca protocolul va include si binecuvantarea patriarhului BOR, la fel ca in cazul presedintilor ortodocsi ai Romaniei.

Iohannis depune juramantul duminica - vezi programul ceremoniei

Citeste si:
Dosarul 10 august și riscul schimbării axei strategice
Dosarul 10 august și riscul schimbării axei strategice
România pare încremenită la patru ani de la reprimarea marelui miting împotriva guvernării PSD, care cu Liviu Dragnea la butoane strivea Justiția. S-au schimbat doar discursurile și oamenii...
Robert Negoiță, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Acuzațiile care i se aduc primarului Sectorului 3
Robert Negoiță, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Acuzațiile care i se aduc primarului Sectorului 3
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu...