Remus Cernea se joaca de-a candidatura: A depus 12 semnaturi si acuza ca s-a comis o frauda uriasa

Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 16:11
6058 citiri
Remus Cernea se joaca de-a candidatura: A depus 12 semnaturi si acuza ca s-a comis o frauda uriasa
Remus Cernea/Facebook

Deputatul Remus Cernea sustine ca o mare parte din semnaturile depuse zilele acestea la Biroul Electoral Central de catre candidatii la alegerile prezidentiale sunt false. Astfel, pentru a atrage atentia asupra "fraudei uriase", si-a depus si el o candidatura "simbolica" pentru scrutinul din aceasta toamna.

Cernea a declarat, pentru Ziare.com, ca si-a depus marti seara candidatura la BEC, dar ca este vorba de un gest simbolic, in dosarul cerut la inscriere fiind doar 12 semnaturi.

Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa

"Cele peste doua milioane de semnaturi ale candidatilor PSD si ACL, cel mai probabil nu au fost stranse corect. Este limpede ca a fost o intrecere in frauda" a spus Cernea.

Intrebat daca ii acuza pe Victor Ponta sau Klaus Iohannis ca au depus semnaturi false la BEC, Cernea si-a nuantat pozitia. "Candidatii pot fi de buna credinta. Nu spun ca au dat indicatii sa fraudeze. Spun ca acest numar urias de semnaturi este suspect. Nu poti fi sigur ca un candidat a dat o comanda", a explicat fostul consilier al premierului Ponta.

Au vrut sa candideze la prezidentiale, BEC nu i-a lasat: un electronist si o profesoara de la Partidul Romania Floare

Cat despre dovezile care i-ar putea sustine aceste acuzatii, el a spus ca toata lumea a remarcat ca nu a existat un entuziasm in strangerea de semnaturi.

"La BEC au fost depuse peste 8 milioane de semnaturi, echivalentul a circa 45% din numarul de votanti din Romania. Daca aceste semnaturi sunt corecte, este nevoie de o logistica impresionanta", a mai completat Cernea. In opinia sa, cel mai probabil au fost folosite semnaturi falsificate din bazele de date de care partidele dispun.

In acelasi context, el a aratat ca initial a dorit sa candideze la alegerile din noiembrie, dar si-a dat seama ca efortul de a strange semnaturile "depaseste cu mult posibilitatile de care dispun". Cernea a estimat ca pentru a strange 200.000 de semnaturi "este necesar un efort echivalabil cu 50-60.000 de euro".

Scopul declarat al depunerii candidaturii simbolice la prezidentiale, cu doar 12 semnaturi, este acela de a arata ca legea nu prevede niciun mecanism de verificare a autenticitatii semnaturilor. In opinia lui Cernea, legislatia electorala trebuie schimbata, astfel incat sa prevada un sistem online pentru strangerea de semnaturi.

G.F.

#remus cernea acuzatii frauda, #Remus Cernea candidat prezidentiale, #Cernea semnaturi BEC , #deputat