Remus Cernea vrea o lege prin care delfinii sa aiba aceleasi drepturi ca oamenii

Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 23:58
4514 citiri
Remus Cernea vrea o lege prin care delfinii sa aiba aceleasi drepturi ca oamenii

Deputatul Remus Cernea inainteaza o propunere legislativa inedita si unica in Uniunea Europeana: recunoasterea delfinilor drept persoane non-umane.

Astfel, detinerea acestor necuvantatoare in captivitate ar deveni interzisa, lucru recomandat deja de oamenii stiinta in urma cu patru ani, cand s-a stabilit ca delfinii trebuie sa fie recunoscuti ca fiinte non-umane.

"Asa cum v-am spus, astazi am anuntat si o premiera europeana. Este vorba de o propunere legislativa pentru recunoasterea delfinilor drept persoane non-umane. Un astfel de statut a mai fost recunoscut, deocamdata, de catre India, anul trecut. Insa comunitatea stiintifica a cerut, inca din 2010, statelor si politicienilor sa faca acest pas.

Vanatoarea de la Balc a inceput cu proteste: Cernea a sunat la Politie

Eu propun astazi aceasta lege iar in eventualitatea in care voi obtine mandatul de europarlamentar, voi initia o rezolutie pe aceasta tema in Parlamentul European. Daca Romania va adopta aceasta propunere, tara noastra avand si pe stema nationala doi delfini simbolizand Dobrogea, ar fi primul stat din Uniunea Europeana care ar acorda un astfel de statut delfinilor", arata deputatul de Constanta intr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Care ar urma sa fie drepturile delfinilor

Conform textului proiectului de lege, toate speciile de delfin s-ar bucura de protectie speciala pe teritoriul Romaniei, fiecare individ al acestei specii fiind considerat, astfel "persoana non-umana".

"Prin persoana non-umana se intelege o fiinta inzestrata cu inteligenta dezvoltata si cu capacitatea de a avea relatii sociale complexe, care nu apartine speciei umane si care se bucura de urmatoarele drepturi: dreptul la viata, dreptul la integritate corporala si de a nu fi supus la acte de cruzime, dreptul la libertate de miscare in mediul sau de viata si de a nu fi capturat si tinut in captivitate cu alt scop decat acela de a fi tratat medical sau salvat de la un pericol iminent, dreptul de a fi protejat in mediul de viata si de a nu fi indepartat de grupul sau familia din care face parte", se arata in propunerea legislativa a lui Remus Cernea.

Proteste la vanatoarea de la Balc: Executiile pot fi inlocuite cu sportul alb!

Deputatul si activistul civic Remus Cernea este cunoscut ca fiind un iubitor de animale, cea mai recenta initiativa a sa in acest sens fiind actiunea de protest fata de vanatoarea de la Balc, cand i-a indemnat pe afaceristi sa nu mai omoare, ci sa joace tenis.

I.S.

Quarterly Report - Editia 4

Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a precizat sâmbătă, 25 mai, la Milano, la o întâlnire cu români stabiliţi în Italia, că mobilizarea la vot în 9 iunie este foarte importantă. Drulă nu a...
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 25 mai, că este convins că Rusia nu va ataca România. Declarațiile premierului vin la două zile după ce un român a fost arestat sub...
#Remus Cernea lege delfini, #delfini persoane non umane, #propunere lege drepturi delfini, #Remus Cernea animale , #deputat
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
Domnu' Remus Cernea, da' pe delfini i-ai intrebat daca vor?
Poza srelu
srelu
rank 5
Eu ii propun o lege prin care unii oameni...