Scandal diplomatic din cauza a patru deputati. MAE ii retrage lui Cernea pasaportul de serviciu

Joi, 08 August 2013, ora 17:24
10050 citiri
Scandal diplomatic din cauza a patru deputati. MAE ii retrage lui Cernea pasaportul de serviciu
Foto: Facebook

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat ca dezavueaza deplasarea celor patru deputati in Taiwan intr-o vizita privata, dar folosindu-se de documente diplomatice.

Mai mult, MAE a anuntat ca i-a retras pasaportul de serviciu deputatului Remus Cernea, intrucat acesta nu mai detine calitatea necesara utilizarii acestui tip de document.

"Ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, a dispus masuri pentru retragerea pasaportului de serviciu utilizat de unul dintre membrii delegatiei mentionate, in vederea anularii potrivit dispozitiilor legale in materie (respectiv art. 14, al. 3 din Legea 248 /2005), avand in vedere faptul ca acesta nu mai detine calitatea necesara utilizarii acestui tip de document", transmite ministerul intr-un comunicat de presa remis, joi, Ziare.com.

Remus Cernea a explicat la postul B1TV ca detine pasaportul de serviciu din vremea in care a fost consilier de stat al premierului Ponta si pe el scrie ca este valabil pana in 2017.

In plus, Remus Cernea a explicat ca nu a avut timp pana acum sa isi faca pasaport diplomatic pentru ca a avut o agenda incarcata. "Stiti la cate dezbateri, emisiuni, sunt implicat zilnic", a argumentat el.

MAE a tinut sa precizeze ca reafirma pozitia Romaniei privind respectarea

principiului "o unica China" si reitereaza totodata importanta relatiilor speciale de cooperare cu Republica Populara Chineza.

MAE a subliniat ca toate institutiile statului trebuie "sa respecte cu strictete natura relatiilor bilaterale cu R.P. Chineza". De asemenea, MAE dezavueaza deplasarea parlamentarilor romani in Taiwan, si anume Remus Cernea, social-democratii Ninel Peia si Ovidiu Iane, precum si democrat-liberalul Costica Canacheu, "care prezinta aparenta unor misiuni oficiale, in zone precum Taiwan, care nu au fost recunoscute de statul roman".

Deputati romani, vizita surpriza in Taiwan. Zgonea: Dezavuez total, o sa am o discutie cu ei (Video)

"In continuare, acest lucru va fi reiterat tuturor institutiilor romanesti, in mod oficial, de catre Ministerul Afacerilor Externe in perioada urmatoare. Potrivit legii, deplasarile in nume personal sau informale nu pot fi efectuate

utilizand documente de calatorie emise de statul roman, atestand calitati oficiale,

precum pasaportul diplomatic sau de serviciu", se arata in comunicatul MAE.

Remus Cernea a declarat, intr-o emisiune televizata, ca, dintre toti cei patru deputati, el a fost singurul care a calatorit pe baza pasaportului de serviciu, ceilalti avand pasapoare diplomatice.

Ce a cautat Cernea in Taiwan: M-am dus sa dezvolt relatii economice. China n-are de ce sa se supere

Scandal diplimatic - Costica Canacheu: Vizita in Taiwan a fost de documentare

Acesta a mai spus ca au mers in Taiwan la invitatia Ministerului de Externe de acolo, pentru "initierea unui dialog privind cooperarea economica, culturala si in alte domenii" intre Romania si Taiwan.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a precizat ca parlamentarii nu au informat pe nimeni in legatura cu deplasarea, ca nu au avut mandat oficial si ca statul roman nu a contribuit cu resurse financiare, excursia fiind platita de oficialii din Taiwan.

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#deputati Taiwan, #parlamentar Taiwan, #scandal deputati Taiwan, #MAE deputati Taiwan , #deputat
Comentarii