Scandal diplomatic: Doi dintre deputatii care au vizitat Taiwanul se apara incurcandu-se in explicatii

Joi, 08 August 2013, ora 17:59
8437 citiri
Scandal diplomatic: Doi dintre deputatii care au vizitat Taiwanul se apara incurcandu-se in explicatii

Remus Cernea si Ovidiu Iane, doi dintre deputatii care au participat la o vizita contraversata in Taiwan, resping acuzatiile care li se aduc si se incurca in explicatii.

Cel care a declansat scandalul a fost Remus Cernea, care a postat pe Facebook informatii si fotografii din vizita pe care a facut-o la Taipei impreuna cu deputatii Ovidiu Iane (PSD), Ninel Peia (PSD) si Costica Canacheu (PDL).

Din cauza conflictului existent intre Taiwan si China, vizita celor 4 demnitari romani a starnit nemultumiri, Ambasada Chinei solicitand explicatii oficiale presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

In scurt timp de la declansarea scandalului, Ministerul de Externe s-a delimitat public de actiunile intreprinse de cei patru deputati, anuntand ca unuia dintre ei i-a fost retras pasaportul de serviciu.

Si deputatul PDL Costica Canacheu a reactionat dupa declansarea scandalului, recunoscand ca a fost in perioada 1-6 august in Taiwan, impreuna cu ceilalti trei deputati, intr-o vizita de documentare, dar nu oficiala, motiv pentru care nici nu s-ar fi solicitat mandat din partea Camerei Deputatilor.

Scandal diplomatic din cauza a patru deputati. MAE ii retrage lui Cernea pasaportul de serviciu

Remus Cernea si pasaportul de serviciu

Este vorba despre Remus Cernea, care a explicat la postul B1TV ca detine pasaportul de serviciu din vremea in care a fost consilier de stat al premierului Ponta si pe el scrie ca este valabil pana in data de 14 iunie 2017.

In plus, Remus Cernea a dezvaluit ca nu a avut timp pana acum sa isi faca pasaport diplomatic pentru ca a avut o agenda incarcata. "Stiti la cate dezbateri, emisiuni, sunt implicat zilnic", a argumentat el.

Deputatul s-a incurcat in explicatii. Dupa ce a declarat ca "a initiat procedurile necesare inainte de a pleca" pentru obtinerea pasaportului diplomatic, ulterior a spus "voi initia procedurile".

Mai mult, desi a recunoscut ca a participat la intalniri oficiale cu reprezentanti ai unor institutii din Taiwan, in calitatea sa de deputat, Remus Cernea a sustinut ca "vizita a fost informala".

Remus Cernea nu mai este consilier de stat din luna decembrie 2012 si, conform legii, el trebuia sa depuna pasaportul de serviciu in termen de 15 zile de la parasirea functiei.

"Imi pot face mea culpa daca am incalcat o prevedere", a comentat Remus Cernea.

"Am o agenda extrem de agloemerata. O voi face acum(...) Repet, pe pasaport scrie ca e valabil pana in 2017. Eu de mult imi doream sa detin si pasaport diplomatic, ceea ce voi face in urmatoarele zile", a reiterat deputatul.

Intrebat cum a ajuns sa mearga in aceasta vizita, Remus Cernea a declarat: "Am avut o intalnire la Bucuresti cu reprezentatul economic al Taiwan-ului de la Bratislava, in urma cu cateva luni, si in cadrul discutiilor a aparut aceasta idee, a fost formulata invitatia".

Remus Cernea a mai declarat ca a avut discutii la Taipei cu "reprezentantii unor fonduri de investitii importante". Intrebat in ce calitate a purtat discutiile, de parlamentar roman si atat, Cernea a raspuns: "Da, da"

De asemenea, el a dezvaluit ca toate cheltuielile de transport au fost asigurate de cei care au lansat invitatia, "adica de autoritatile taiwaneze", dar restul cheltuielilor "s-au facut pe banii nostri".

Intrebat de ce a fost el invitat si nu un alt deputat, Cernea a recunoscut ca in cadrul Partidului Verde, pe care il conduce, "unul dintre colegi" este "directorul unei firme din Taiwan care a investit in Romania peste 100 de milioane de euro, a creat peste 3.000 de locuri de munca si este un lider in ceea ce priveste reciclarea".

"Avand aceasta relatie foarte apropiata, am avut discutiile in acest sens", a declarat Remus Cernea.

Iane: Daca ai pasaport diplomatic, nu inseamna ca faci parte dintr-o diplomatie

La randul sau, deputatul PSD Ovidiu Iane a declarat ca a fost vorba despre o vizita de informare si nu una oficiala, cu toate ca a recunoscut ca s-a folosit de pasaportul diplomatic pentru a ajunge in Taiwan.

"Daca ai pasaport diplomatic, nu inseamna ca faci parte dintr-o diplomatie. Si sotiile parlamentarilor au pasapoarte diplomatice. Eu nu am plecat in vacanta, ci sa ma informez pentru posibilitatea de a aduce investitori de acolo aici", a sustinut Iane la Realitatea TV.

Intrebat daca stia cat de sensibila este situatia dintre China si Taiwan, in conditiile in care Romania are un acord strategic cu Republica Populara Chineza si nu recunoaste independenta Taiwanului, deputatul a precizat ca "nu e nicio situatie sensibila acolo", adaugand ca Uniunea Europeana are birou economic la Taipei.

"Noi nu ne-am dus sa facem politica, ci economie. M-am intalnit si cu viceprimarul din Taipei, care este prieten cu domnul care conduce cea mai mare fabrica de reciclare din Romania si care este din Taiwan", a adaugat Iane.

Intrebat daca s-a intalnit cu viceprimarul in calitate de om politic, deputatul a raspuns ca nu, ci in calitate de prieten, pentru ca acesta "este prieten cu cel care are o mare companie in Taiwan".

Canacheu: Vizita in Taiwan a fost de documentare

De asemenea, deputatul PDL Costica Canacheu a declarat joi, pentru Mediafax, ca a fost in perioada 1-6 august in Taiwan, impreuna cu ceilalti trei deputati, intr-o vizita de documentare, si nu oficiala, motiv pentru care nu au solicitat mandat din partea Camerei Deputatilor.

"Nu am solicitat mandat din partea Camerei Deputatilor pentru ca nu era o vizita in cadru parlamentar. (...) Vizita a fost facuta la invitatia reprezentantului economic al Taiwanului la Bratislava, pe care l-am intalnit si la Bucuresti. In urma mai multor discutii a rezultat ca ar fi oportuna o deplasare pentru a intelege mai bine realitatile, situatia Taiwanului dupa acordul semnat in 2010 intre Republica Populara Chineza si Taiwan. Am fost patru parlamentari care am avut discutii si la Bucuresti, si in Taiwan", a precizat Canacheu.

Scandal diplimatic - Costica Canacheu: Vizita in Taiwan a fost de documentare

Invitat sa comenteze acest scandal, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a declarat la postul B1TV ca "nu e cazul sa facem un mare tapaj si sa privim ca pe un scandal diplomatic, dar trebuie sa manifestam o anumita prudenta" pentru ca "sensibilitatile Chinei trebuie menajate"

"Probleme ar putea sa apara in masura in care domnul Cernea e un repezentant al Parlamentului si prin extensie al Romaniei, iar vizita ar putea fi privita ca gest prin care Romania contribuie la eforturile Taiwanului de a se legitima pe plan extern", a completat Teodor Baconschi.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Cernea vizita Taiwan, #pasaport serviciu Cernea, #Ovidiu Iane Taiwan , #deputat