Remus Cernea, despre gazele de sist si PSD: In politica nu sunt importante doar ideile nobile - Interviu

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 07:48
4432 citiri
Remus Cernea, despre gazele de sist si PSD: In politica nu sunt importante doar ideile nobile - Interviu

Deputatul Remus Cernea, participant activ la protestele fata de exploatarea gazelor de sist, va ramane in continuare afiliat grupului PSD, chiar daca liderii acestui partid sunt in favoarea acestei tehnologii profund antipatizate de ecologisti.

"In politica nu sunt importante doar ideile nobile pe care le promovezi, ci si caile pragmatice prin care poti sa le sprijini", sustine Cernea.

Presedinte al Partidului Verzilor, Remus Cernea a fost ales in Parlament pe listele PSD. In acest moment este afiliat grupului PSD din Camera Deputatilor. Cernea si-a afirmat de nenumarate ori opozitia fata de exploatarea gazelor de sist, participand si la mitingurile de protest recente care au avut loc in peste 20 de orase din tara.

Cu toate acestea, el ramane in continuare aliat si afiliat PSD, in conditiile in care liderii acestui partid s-au transformat in cei mai aprigi sustinatori ai exploatarii gazelor de sist.

Ziare.com l-a intrebat pe liderul Partidului Verzilor cum se impaca militantismul sau ecologist cu pozitionarea politica alaturi de cei care sprijina proiecte acuzate ca afecteaza grav mediul inconjurator. "Uitati-va si in istorie, veti gasi exemple de acest tip. Pragmatismul este absolut necesar pentru a privilegia idealurile nobile", a explicat Cernea.

Ponta: Sunt pentru explorarea gazelor de sist

In continuare, un interviu despre "pragmatism politic" sau cum reuseste deputatul Remus Cernea sa-si impleteasca activitatea ecologista cu cea politica.

Asistam la o ofensiva guvernamentala, chiar la nivel de vicepremier si premier, in favoarea exploatarii gazelor de sist. Cum comentati?

Eu mi-am exprimat opozitia si punctul de vedere critic fata de acest tip de tehnologie inca din vremea in care eram consilier de stat pe teme de mediu in Guvernul Romaniei. In continuare imi sustin acest punct de vedere si in curand se va discuta in Camera Deputatilor un proiect de lege care prevede interzicerea acestui tip de tehnologie. Proiectul a fost depus in vara anului trecut de catre zece parlamentari PSD. Legea a fost respinsa de Senat atunci, dar acum va ajunge pe ordinea de zi a deputatilor.

Sper, eu voi face demersurile necesare si deja le fac, am discutii cu colegi deputati pentru a vota in favoarea acestei legi care ar interzice extragerea gazelor de sist prin fracturare hidraulica.

Ati vorbit cu semnatarii acestui proiect de lege? Isi mai pastreaza optiunea?

Cu unii dintre ei am vorbit, inteleg ca exista o anumita presiune asupra lor. Eu sper sa nu-si schimbe punctul de vedere.

Am sustinut protestele societatii civile si le vom sustine in continuare, noi, verzii. Sper ca aceste proteste sa continue, este foarte bine ca societatea civila a reactionat si s-a implicat activ protestand fata de aceste exploatari.

Daca tot am ajuns la proteste, vicepremierul Liviu Dragnea a lasat de inteles ca in spatele acestora s-ar afla interese malefice. "Sa vedem cu foarte mare sinceritate cine tot intretine si cine incearca sa informeze sau sa dezinformeze populatia intr-un fel sau altul", a spus Dragnea. Ce interese ascunse aveti domnule Cernea?

Opinia mea este ca aceia care protesteaza o fac din ratiuni de constiinta. Nu sunt platiti sau sustinuti financiar de nimeni, sub nicio forma. Pe multi dintre protestatari, din Bucuresti sau din tara, ii cunosc personal. Sunt oameni care gandesc "verde" de multi ani de zile.

Nu cred ca trebuie sa aruncam un blam din acesta conspirationist asupra celor care protesteaza. E normal sa existe opinii diverse si incurajez societatea civila sa isi continue demersurile de protest.

Sunteti deputat USL, ales pe lista PSD. Ati mai fi candidat pe listele acestui partid daca anunta de atunci ca va sustine exploatarea gazelor de sist?

Pragmatic vorbind, cred ca este mult mai important sa existe parlamentari verzi, iar noi avem acum ocazia din Parlament sa promovam anumite initiative politice, sa ne promovam valorile si ideile. In plus, anul trecut eu am fost consilier de stat pe teme de mediu la cancelaria premierului. Cat timp eu am fost acolo a existat un moratoriu in privinta exploatarii gazelor de sist. Asadar, am facut cate demersuri am putut pentru a stopa aceasta tehnologie.

Insist, ati mai fi acceptat sa candidati?

Cred ca este mult mai important sa existe verzi in Parlament care sa-si afirme punctele de vedere decat sa nu existe. Daca vrem sa aparam o cauza trebuie sa ajungem acolo unde avem parghiile necesare pentru a o sprijini mai bine. In politica nu sunt importante doar ideile nobile pe care le promovezi, ci si caile pragmatice prin care poti sa le sprijini. Asta inseamna responsabilitate politica.

Am facut demersurile pragmatice pentru a ajunge in Parlament si pentru ca vocea noastra sa fie auzita. Dovada ca si dvs. ma sunati, pentru ca sunt deputat. Daca as fi fost un oarecare poate ca ati fi avut reticente.

Nu considerati ca este necesara o disociere publica, a dvs si a Partidului Verzilor, fata de aceste pozitii ale liderilor PSD?

De fiecare data cand am discutat despre gaze de sist am spus ca nu impartasim abordarea actuala a acelor politicieni care sustin exloatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Eu am incredere in Victor Ponta, in sensul ca il consider un politician valoros, s-a maturizat foarte mult in ultimii ani. Il sustin intr-o serie de atitudini si de optiuni politice, dar in aceasta privinta, a gazelor de sist, noi avem opinie radical diferita.

Tocmai, pozitia premierului si a PSD in ce priveste gazele de sist contravine flagrant valorilor fundamentale ale partidului dvs.

Noi nu suntem in Guvern, in politica, in general, opiniile sunt diferite. In politica asta este firesc. Nu sustinem sub nicio forma, neconditionat, Guvernul. De multe ori am votat in Parlament altfel sau impotriva a ce a sustinut coalitia majoritara.

Totusi, reprezentati un partid ecologist cu o opinie foarte ferma pe subiectul gazelor de sist si in continuare sunteti aliat, afiliat chiar la grupul PSD, partid care sustine exloatarea gazelor de sist. Nu vi se pare imoral?

Stati putin, sa nu aruncam gratuit cu cuvintele. Noi incercam sa ne convingem colegii sa voteze pentru acea lege, cu interzicerea gazelor de sist. De asemenea, avem un proiect de lege ce prevede interzicerea cianurilor. Pragmatic vorbind, propunerile noastre nu pot sa treaca cu doua voturi, adica cu al meu si cu al colegului meu Ovidiu Iane. Or, lucrurile se discuta, se negociaza si este nevoie de grupul PSD si de USL in ansamblu pentru a fi promovate unele din initiativele noastre.

O fronda din aceasta: hai sa demisionam, hai sa incepem sa strigam "jos nu stiu care" nu ar duce nicaieri si cred ca in politica este nevoie de pragmatism si de maturitate. Uitati-va si in istorie, veti gasi exemple de acest tip. Pragmatismul este absolut necesar pentru a privilegia idealurile nobile.

Pana unde va merge acest pragmatism? Daca pozitia oficiala a PSD va fi de a respinge proiectul de lege privind interzicerea exploatarii gazelor de sist si se va vota in consecinta, veti continua sa ramaneti aliati si afiliati PSD?

Vom vedea, va trebui sa discutam si cu colegii din partid pe ce drum vom merge. E posibil sa ramanem, e posibil sa ne distantam, sa ne rupem de PSD sau de USL, dar o astfel de decizie o vom lua dupa ce se vor adopta decizii clare in Parlament sau in Guvern.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Remus Cernea gaze sist, #Remus Cernea alianta PSD, #Remus Cernea Partidul Verde , #stiri Remus Cernea