Remus Cernea: Si oamenii faini pot activa impreuna in politica - Interviu (II)

Duminica, 27 Martie 2011, ora 11:35
3350 citiri
Remus Cernea: Si oamenii faini pot activa impreuna in politica - Interviu (II)

Remus Cernea, liderul Miscarii Verzilor, a comentat, intr-un interviu pentru Ziare.com, dezastrul nuclear de la centrala Fukushima din Japonia si a aratat care sunt alternativele energiei nucleare, pentru evitarea accidentelor nucleare.

Liderul ecologist este de parere ca "ar fi absurd sa inchidem toate centralele nucleare", dupa un accident nuclear precum cel de la centrala Fukushima, deoarece aceasta masura ar bulversa sistemul energetic si ar duce la o utilizare pe scara larga a combustibililor fosili, care distrug mediul inconjurator.

Acesta arata ca avem alternative, in Romania existand posibilitatea de a asigura o mare parte din consumul de energie prin energie eoliana si alte surse verzi.

Pe de alta parte, Remus Cernea a mai declarat in interviul acordat Ziare.com ca a inceput strangerea de semnaturi pentru inregistrarea la tribunal a formatiunii Miscarea Verzilor si ca formatiunea va promova principiile democratice, obiectivul pentru anul 2012 fiind accesul in Parlament a partidului ecologist.

El a precizat ca are convingerea ca Miscarea Verzilor din Romania va fi exemplul viu ca "si oamenii faini pot activa impreuna in politica si pot avea un cuvant de spus in luarea deciziilor".

Incidentul din Japonia, de la Fukushima, a nascut discutii cu privire la rolul energiei nucleare in lupta impotriva incalzirii globale. Este accidentul nuclear de la Fukushima de natura sa convinga politicieni si oameni de stiinta sa renunte la energia nucleara?

Sursele de energie bazate pe combustibili fosili sunt cele mai poluante si mai periculoase pentru sanatate, dupa cum se stie. Impactul lor asupra mediului este devastator, iar schimbarile climatice sunt in mare masura generate de emisiile de CO2. Va trebui renuntat cat de repede la acest tip de energie pentru a spera la

limitarea unei amplificari a schimbarilor climatice.

Energia nucleara pare o solutie, insa in realitate este una inselatoare si ascunde pericole mult mai mari. Guvernele responsabile vor reduce treptat numarul acestora pe masura ce investitiile in surse verzi, regenerabile, de energie vor asigura o pondere din ce in ce mai mare din necesar. Pericolul accidentelor nucleare este unul major. De asemenea, riscul unor atentate teroriste asupra unor astfel de centrale este si el de luat in calcul. Explozia unei centrale nucleare poate ucide si imbolnavi milioane de persoane si va genera efecte planetare. Gradul de siguranta al oricarei tehnologii nu este niciodata 100%.

Intotdeauna exista un risc, oricat de mic, de accident. Or, treptat si cat mai repede, trebuie inlocuite sursele poluante si periculoase de energie cu surse curate. De aceea e nevoie de o pondere semnificativa a verzilor in guvernele lumii pretutindeni. In Uniunea Europeana, daca in 1990 existau doar doua partide verzi in parlamentele lor nationale, acum sunt cel putin 22, iar anul viitor, Miscarea Verzilor isi propune sa inscrie si Romania pe lista tarilor cu partide verzi in Parlament.

Credeti ca putem lupta impotriva schimbarilor climatice fara energie nucleara?

Da, dar in mod resposabil, adica prin luarea unor masuri conjugate. Ar fi absurd sa inchidem maine toate centralele nucleare pentru ca am bulversa sistemul energetic si am stimula, de fapt, utilizarea pe o scara si mai larga a combustibilor fosili.

Solutia rationala este investitia consistenta in surse verzi de energie (turbine eoliene, energie solara, hidrocentrale etc) dar si in cercetare stiintifica pentru a obtine intr-un orizont rezonabil de timp tehnologii care pe de o parte sa maximizeze eficienta energiilor verzi, iar pe de alta sa valorifice surse noi de energie regenerabila inca neutilizate.

Romania se pregateste sa construiasca inca doua reactoare nucleare, la Cernavoda. In cazul Romaniei, primeaza riscul unui dezastru nuclear sau necesitatea de a scade dependenta de combustibili fosili?

Romania are un potential imens de obtinere a energiei eoliene care sa asigure necesarul intern fara a se investi in noi reactoare nucleare. Ar trebui sa urmam exemplul Germaniei care a anuntat ca nu va mai deschide astfel de noi centrale si ca pe cele existente le va inchide in urmatorii ani, mizandu-se in acelasi timp tot mai mult pe surse verzi.

Eu am o incredere rezonabila, intr-o marja a rationalitatii, in stiinta si cred ca aceasta este partenerul prosperitatii si rezolvarii multora dintre problemele cu care ne confruntam. Totul depinde insa de decidentii politici, de intelepciunea acestora de a investi mai putin in productia de arme sofisticate si in cercetarea stiintifica militara, spre exemplu, si de a directiona tot mai multe resurse in cercetarea stiintifica civila si in producerea de tehnologii verzi.

Astazi riscurile cele mai mari sunt globale, precum schimbarile climatice. Nu ne trebuie o armata de soldati dotati cu arme avansate tehnologic pentru a ne lupta cu extraterestrii pentru ca atacul acestora este improbabil si existenta lor inca neconfirmata, ci ne trebuie o armata de oameni de stiinta si de cetateni responsabili care sa decida si sa munceasca impreuna pentru un viitor mai bun in care planeta sa fie pastrata pe cat posibil asa cum o stim astazi, iar distrugerile masive asupra acesteia (de exemplu despaduririle, distrugerea habitatelor, disparitia accelerata a multor specii, poluarea aerului si a apelor samd) sa fie oprite.

Care credeti ca sunt cele mai mari riscuri pentru Romania, in domeniul ecologiei, si cum credeti ca ar putea fi contracarate?

As putea enumera distrugerea spatiilor verzi din orase prin amplasarea unor cladiri in locul acestora, taierea cu ferocitate pe arii intinse a padurilor, poluarea urbana (Bucurestiul este cea mai poluata capitala din UE), reciclarea pe o scara mult prea mica a deseurilor, poluarea apelor, deversarea unor substante toxice direct in mediul natural, risipa imensa de resurse, exploatarile miniere pe baza de cianuri (care ar trebui interzise in intreaga Europa, data fiind gradul lor ridicat de periculozitate), prezenta unor centrale nucleare insuficient de credibile ca nivel de siguranta in Romania si in tarile invecinate...

Insa cel mai mare risc provine din absenta unei asumari politice verzi in administratia locala si centrala din Romania, astfel ca nu exista politici publice coerente in privinta mediului.

Ati anuntat anul trecut, in octombrie, infiintarea unei noi formatiuni ecologiste. In ce stadiu sunteti cu strangerea de semnaturi pentru inregistrarea "Miscarii Verzilor"?

Lucrurile merg destul de repede cu strangerea semnaturilor, iar orice persoana care doreste sa se implice activ este binevenita... Toate detaliile privind acest lucru si formularul de strangere a semnaturilor sunt pe site-ul www.miscareaverzilor.eu.

Am inceput campania pe data de 31 ianuarie 2011 si deja sunt cateva judete unde am depasit sau aproape am atins numarul cerut de lege de minimum cate 700 de semnaturi pe judet. In cursul lunii martie am avut conferinte de presa si intalniri cu membrii si simpatizantii nostri in 6 judete. Vom continua cu astfel de evenimente in cat mai multe judete.

Asteptarile noastre sunt ca la mijlocul lunii mai sa terminam colectarea acestora si sa depunem dosarul la Tribunalul Bucuresti pentru a fi inregistrati cat mai repede si a ne pregati apoi de actiunile necesare in vederea alegerilor de anul viitor cand vizam un rezultat bun la alegerile locale si intrarea in Parlament. Am intrat in politica pentru a urma cu pragmatism scopul de a fi parte a deciziei, asadar vizam inclusiv participarea Miscarii Verzilor intr-o coalitie de guvernare incepand cu 2012.

Ce fel de politicieni ar urma sa fie inclusi in "Miscarea Verzilor"?

In marea lor majoritate sunt tineri cu o buna educatie si care provin din societatea civila, din mediile universitare, artistice si culturale, din zona afacerilor mici si mijlocii.

Cei mai multi acum fac primul pas catre politica, dar unii dintre noi au activat in alte partide de unde au plecat dezamagiti, intelegand ca este nevoie de un cu totul alt tip de a face politica in Romania pentru a pune tara noastra pe un traseu veritabil de dezvoltare si democratizare. Cei care vor sa faca o politica onesta, bazata pe valori democratice alaturi de persoane de buna factura si fara a cauta privilegii personale sunt bineveniti alaturi de noi.

De fapt, pasul pe care l-am facut in politica a plecat de la intrebarea "daca oamenii faini pot face politica impreuna sau politica este un domeniu rezervat exclusiv coruptilor si incompetentilor". Am convingerea ca Miscarea Verzilor din Romania va fi exemplul viu ca raspunsul este "da, si oamenii faini pot activa impreuna in politica si pot avea un cuvant de spus in luarea deciziilor".

Care sunt obiectivele primare ale formatiunii politice? Ce procent credeti ca veti putea strange, pana la urmatoarele alegeri?

Cred ca publicul caruia ne adresam noi este in majoritate unul educat, cu vederi largi, deschise, occidentale, tolerant, care intelege si importanta protejarii mediului si care face parte din zona dinamica a societatii romanesti. Este varful de lance al modernizarii Romaniei.

De asemenea, Miscarea Verzilor are o agenda care pune un accent deosebit pe protejarea drepturilor minoritatilor religioase, etnice, sexuale si de orice alta natura in Romania. Un accent deosebit il punem si pe problemele tinerilor, asa se si explica interesul si simpatia de care ne bucuram in randul acestora, indeosebi pe Facebook, unde pe toate conturile si paginile pe care le-am creat avem deja peste 120.000 de prieteni si sustinatori, in marea lor majoritate persoane de pana la 35 de ani.

Nu in ultimul rand punem accent pe respectarea drepturilor animalelor si pe inlaturarea cruzimii si a relelor tratamente aplicate acestora. In septembrie anul trecut, intr-un sondaj CCSB, eu figuram cu o notorietate la nivel national de 60% si cu o incredere de 7%.

Estimez ca in acest moment exista un potential de cel putin 1.000.000 de cetateni cu drept de vot care ar putea credita prin votul lor o formatiune precum Miscarea Verzilor. Cu o buna mediatizare si vizibilitate putem obtine, asadar, un numar mare de voturi.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Remus Cernea, #Cernea centrale nucleare, #Cernea energie nucleara , #stiri Remus Cernea