Liber-cugetatorul Remus Cernea a "adoptat" o biserica

Joi, 15 August 2013, ora 17:11
3293 citiri
Liber-cugetatorul Remus Cernea a "adoptat" o biserica

Deputatul Remus Cernea, care se defineste ca liber-cugetator si spune ca religia e un "produs fascinant al imaginatiei umane", a facut un gest surprinzator, "adoptand" o biserica.

Parlamentarul din Partidul Verde a "adoptat" biserica unitariana de la Rosia Montana, asta insemnand ca va contribui, inclusiv financiar, la pastrarea acestei cladiri de patrimoniu.

"Dupa cum se stie, am avut o indelungata activitate in societatea civila, continuata in plan politic, pentru apararea libertatii de gandire, de constiinta si de religie pentru toti cetatenii, indiferent de optiunea lor in materie religioasa. Sunt un aparator al principiului separarii dintre stat si biserica, principiu care garanteaza neutralitatea institutiilor si respectarea drepturilor fiecarui cetatean, fara privilegii si fara discriminari.

Am reactionat si o voi face si de acum incolo fata de anumite excese si de irosirea banului public pentru constructia a numeroase noi biserici sau a Catedralei Mantuirii Neamului. Consider ca modul corect de finantare a cultelor, pe langa activitatile de autosustinere ale acestora, ar trebui bazat pe donatii din partea cetatenilor, nu pe sprijin direct de la stat din fondurile publice, mai ales daca este vorba de constructii noi.

Patrimoniul arhitectural, cultural si religios al Romaniei trebuie insa protejat si pus in valoare. Atunci cand cladirile de patrimoniu, inclusiv bisericile, sunt puse in pericol, autoritatile publice, societatea civila si cetatenii trebuie sa isi asume responsabilitatile pentru salvarea si/sau renovarea acestora. O interventie a statului, in cazul cladirilor de patrimoniu, inclusiv a bisericilor monumente istorice, consider ca este legitima", a precizat Cernea, intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Este si cazul bisericii unitariene din Rosia Montana, construita in 1796. Intrucat astazi incepe Fan Fest la Rosia Montana, am decis, impreuna cu colegii mei din Partidul Verde, sa raspund campaniei 'Adopta o casa' la Rosia Montana, facand o donatie pentru protejarea patrimoniului de acolo", a mai precizat el.

Cernea este un vechi aparator al patrimoniului de la Rosia Montana si se opune exploatarii aurului de acolo.

#Remus Cernea adopta biserica, #Cernea biserica Rosia Montana , #stiri Remus Cernea