Ziare.com

Patriarhia Romana: Propunerea lui Cernea privind finantarea cultelor, irealista

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 20:33

   

Patriarhia Romana: Propunerea lui Cernea privind finantarea cultelor, irealista
Patriarhia Romana considera ca initiativa legislativa a deputatului Remus Cernea, care propune renuntarea finantarii cultelor de la bugetul de stat, este irealista si inadecvata pentru contextul romanesc actual, "nerezolvand criza economica actuala, ci, dimpotriva, putand crea o criza in relatia stat-culte religioase".

Potrivit un comunicat de presa al Patriarhiei Romane, sprijinul de la bugetul de stat al cultelor este consecinta confiscarii proprietatilor bisericesti in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza din anul 1863 si ca sprijinul financiar a continuat sa fie acordat inclusiv in perioada regimului comunist tocmai datorita obligatiei asumate de catre stat in 1863.

"O eventuala incetare a sprijinului statului fata de Biserica Ortodoxa Romana si alte culte ar trebui sa fie urmata, in mod firesc, de o restituire a tuturor averilor bisericesti confiscate, care, insa, intre timp au fost folosite pentru improprietarirea succesiva a populatiei sarace. In plus, banul public oferit cultelor provine de la contribuabili care sunt in majoritate crestini ortodocsi", se arata in comunicat.

Patriarhia Romana interzice nuntile in aer liber - Preotii vor oficia cununii doar in biserica

Patriarhia Romana precizeaza ca veniturile realizate din proprietatile bisericesti erau utilizate pentru intretinerea si functionarea unitatilor de cult, construirea si repararea de biserici, salariile clerului, dar si pentru opera sociala sau infiintarea de scoli si asigurarea salarizarii cadrelor didactice.

"Sprijinul de la bugetul de stat pentru culte nu se face din mila, ci reprezinta o recunoastere a contributiei cultelor la viata societatii romanesti (...) Sprijinul de la bugetul de stat asigura doar in parte cheltuielile pentru salarizarea personalului clerical si neclerical al cultelor religioase.

Potrivit statisticilor oficiale ale Ministerului Finantelor Publice, din cei 14.231 de preoti si diaconi ai Bisericii Ortodoxe Romane, peste 1.000 sunt salarizati exclusiv din fondurile proprii ale unitatilor bisericesti, iar aproape 1.500 din cei aproximativ 17.000 de salarizati neclericali sunt platiti integral de Biserica.

La aceste cheltuieli salariale ale unitatilor bisericesti se adauga si cele pentru intretinerea si functionarea unitatilor de cult (plata facturilor la curent electric, apa, gaze etc.), pentru lucrari de constructie, de reparatie si de consolidare a lacasurilor de cult si a cladirilor ecleziastice, pentru invatamant, pentru furnizarea in nume propriu si/sau in parteneriat de servicii sociale acreditate in conditiile legii, pentru actiuni specifice si alte activitati non-profit ale cultelor religioase, conform Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, potrivit articolului 15, alin. 1, lit. f, din Codul Fiscal", se mentioneaza in comunicat.

Potrivit Legii 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, "statul roman recunoaste cultelor rolul spiritual, educational, social-caritabil, cultural si de parteneriat social, statutul lor de factori ai pacii sociale, precum si rolul important al Bisericii Ortodoxe Romane si al celorlalte Biserici si culte recunoscute in istoria nationala a Romaniei si in viata societatii romanesti".

Biroul de Presa al Patriarhiei Romane sustine ca in anul 2012, pentru sustinerea activitatilor social-filantropice, desfasurate prin intermediul celor 679 de institutii sociale si 767 de proiecte si programe sociale, eparhiile Patriarhiei Romane au cheltuit aproximativ 70.000.000 lei, suma provenita din donatiile credinciosilor si alte venituri bisericesti proprii.

"Sumele primite de la stat sunt relativ mici, intrucat reprezinta doar 0,2% din bugetul de stat. Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Finantelor Publice, in anul 2013 celor 18 Culte recunoscute din Romania le sunt alocate de la bugetul de stat 487,4 milioane lei, din care 276,9 milioane lei pentru salarizarea personalului clerical, 174,1 milioane lei pentru salarizarea personalului neclerical si 36,4 milioane lei sprijin pentru constructii, restaurari etc. Suma de 487,4 milioane lei reprezinta 0,2% din bugetul de stat pe anul 2013, respectiv 0,08% din PIB-ul Romaniei pe anul 2013. De pilda, contributia pentru culte de la bugetul de stat este de aproximativ 10 ori mai mica decat bugetul pentru Educatie (4, 4 miliarde lei)", se arata in documentul citat.

Patriarhia promite inmormantari gratuite pentru saraci

Patriarhia Romana atrage atentia ca in majoritatea statelor europene cultele religioase beneficiaza de sprijin financiar de la bugetul de stat, precum si de diferite scutiri fiscale cu scopul sprijinirii activitatii acestora in tarile respective.

Patriarhia Romana arata ca initiativa legislativa a lui Remus Cernea este irealista si inadecvata pentru contextul romanesc actual. Ea nu rezolva criza economica actuala, ci, dimpotriva, ar putea crea si o criza in relatia stat-culte religioase.

Ce se vinde pe site-ul Patriarhiei

Deputatul Remus Cernea a precizat luni ca propunerea sa legislativa, pe care doreste sa o lanseze in dezbatere publica la sfarsitul lunii aprilie, vizeaza o finantare a cultelor bazata pe directionarea de catre fiecare contribuabil a unei parti a impozitului pe venit catre cultul de care apartine.

"Persoanele care nu apartin niciunui cult pot sa nu directioneze sau pot sa directioneze catre o organizatie umanitara. Acest model este utilizat in Germania, este un model democratic. Am discutat cu mai multi colegi parlamentari si toti au fost de acord cu acest model. Nu este un proiect de lege indreptat impotriva bisericii, ci un proiect care are ca referinta necesitatea de a asigura o sursa de finantare pentru activitatea cultelor in acord cu un principiu asumat de tarile europene - separarea dintre stat si biserica", a afirmat Remus Cernea.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1050 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Uitati-va ce fatza de criminal poate avea acest individ

Eram sigur ca va apare urgent replica nesatuilor, a hotilor cu legitimatie, a profitorilor astora. In Rusia cu voi, reptile ce traiti pe spatele poporului. Huuooooooooooooo! Am zis.

 

Separarea Statului de Biserica ar face Biserica mai puternica.

Autoritatea Bisericii rezida din cuvantul Sf. Scripturi.Mantuitorul a zis " Imparatia Mea nu este din lumea aceasta..." . Deci cu cat mai repede cu atat mai bine pentru comunitatile sanatoase care sa traiasca Biserica dupa preceptele Evangheliei.Biserica prin aceasta masura si-ar redobandi vocatia profetica pe care o are ca dar si responsabilitate. E ca o nastere...sau renastere....Doamne ajuta !!!

 

P.F. DANIEL FT. PAPA

Francis! Asculati, dragilor, ce a inteles preafericitul din sfatul oferit crestinilor lumii de noul Papa! Sa-i spuna cineva ca Dumnezeu nu are nici o legatura cu sustinerea partidelor politice! Ca pare ca n-a inteles de preafericit ce este intr-o tara a nefericitilor lihniti de foame! Cititi mai atent argumentul lui! Adica s-a luat de la biserica, care obligatoriu in capul lui treabuia sa fie BOGATA, - ca "asa-i spune" Iisus, nu-i asa? - si s-a dat saracilor! Vai de mama lui, cap al BOR-ului! P.S. Ideea excelenta dar cine o va face lege votata? Sa fim seriosi!

 

Astia laici nu stiti nici voi ce vreti...

O prima chestie, nimeni nu va baga mana in buzunar, noi cei ce credem dam, pentru ca vrem sa dam si din munca noastra o facem, da voi va bagati in seama ca cangurii la un concert rock; a doua la mana, daca Biserica se intretine de stat si ar fi normal, pentru ca statul baga in buzunar bani frumosi de pe urma turismului religios, oriunde in lume, mugeti ca si boi, ca cee!, daca se intretine Biserica singura, o aratati cu degetul, ''ca face afacerii´´... Voi nu credeti ca toata lumea are dreptul sa respire, nu numai voi cu maimutarelile voastre ''stiintifice´´??? Eu in totdeauna fac o paralela intre ateism si incultura si stiti de ce, pentru ca o persoana CULTA, EDUCATA respecta in egala masura cultura si aducatia altora, in timp ce de la unii care nu au o cultura proprie si se agata cu disperare de asazisele caracteristici animale rezultate de ''evolutie´´ la ce cultura poti sa te astepti????

 

Lupul paznic la oi...oaia este naiva si lupul hot!

Spui asa : "nimeni nu va baga mana in buzunar, noi cei ce credem dam, pentru ca vrem sa dam si din munca noastra o facem,".....seful ala barbos spune asa: "In plus, banul public oferit cultelor provine de la contribuabili care sunt in majoritate crestini ortodocsi", se arata in comunicat." As putea sa sustin ideea ta ca nimeni nu imi baga mana in buzunar insa ala nu fura bani direct din buzunarul meu ci sta cu gura deschisa ca un lup la bugetul statului! Eu cetatean corect imi platesc taxele la stat ca statul sa-mi faca si mie ceva bun pentru convietuirea mea publica ,pentru urmasi mei..pentru concetateni! Iar lupul ala barbos iese din ascunzatoarea spirituala si sare direct cu colti in bugetul statului pentru niste lucruri care nu cred eu....eu cred in ceea ce se face,exista si este real,acela pe care pasesti tu si se chiama asfalt...cred in spitalul in care te recuperezi,cred in orfelinatul care-ti ia copii cand nu esti in stare sa-i cresti,cred in lumina aia publica care iti este draga atunci cand este ca nu mai ai teama ca esti talharit ...deci imi baga mana in buzunar sau si mai rau ma talhareste la buzunar??? Tot din munca mea dau la stat nu din cersit ca sa se ridice nu stiu ce biserica...cand eu vreau ca statul sa imi faca un spital ca sa ma recuperez atunci cand sunt bolnav! Multumesc nu doresc sa-mi raspunzi ca eu cunosc atitudinea naiva a persoanelor religioase si incapabile sa vada cum sunt fraierite de conducatori asa zisi spirituali.

Ba da, domnu' maramu1976!

Mi se bagă mina in buzunar in orice moment in care BOR primește bani publici!
Propunerea lui Cernea este perfect normală și tocmai de aceea este atacată de BOR. Vrei sa dai bani BOR? Foarte bine - nu te impiedică nimeni. Nu vrei? Trebuie să fie la fel de bine și să nu te oblige nimeni s-o faci. Direct sau indirect.

Iar argumentația patriarhului e de o nesimțire totală - sprijinul vine ca urmare a secularizării din 1863. Și cam cite secole mai trebuie să plătim? Au trecut 150 de ani de atunci.
- eventuala incetare a sprijinului statului ar trebui sa fie urmata de o restituire a tuturor averilor bisericesti confiscate. Mda. Sau mai bine nu. BOR este deja al doilea proprietar funciar din țară. Ce mai vor? Tot terenul țării?

Aha!

Tu si cei asameni tie credeti ca sunteti singuri care platiti impozite, nu?? De ude stii ca banu care merge in sustinerea bisericii merge din buzunaru tau???? Ti se da raport express, de unde stii ca pretiosu tau ban nu merge la vre-un pierde vara din USL??? Asa cum am mai spus in raspunsul trecut religia face parte din cultura unei tarii si orice tara cat de cat cilivizta isi sprijina cultura, cu atat mai mult cu cat are benefici de pe urma,asa cum e cazul turismului religios( indiferent ca persoana crede si merge sa se roage, ori pur si simplu merge pentru pictura, precum Voronet)... Pe cei de soiu vostru va asteapta cu drag Corea de Nord, Cuba, China, etc...., extrem pregatite pentru voi. O sa spui Romania e tara mea, pai atunci nu ai decat o alternativa decat sa accepti, esti intr-un pais UE unde toata lumea indiferent de credinta, sex sau rasa trebui sprijinita...

Naivi religiosi,pasuieshte aceste capushe si paraziti

"In plus, banul public oferit cultelor provine de la contribuabili care sunt in majoritate crestini ortodocsi", se arata in comunicat."-deci cu alte cuvinte banul meu care-l dau la stat si statul il aloca la BOR este datorita ca sunt crestin ortodox si...cotizatia este tot datorita ca sunt crestin ortodox si...milostenia catre smecherasi este tot datorita ca sunt crestin ortodox. Pai cotizatia aceea care o plateste ortodocsul la parohia pe raza de domiciliu ce mai este??? Cam multe biruri si cam multa prosteala...se doreste expres transparenta si corectitudine din partea hotilor cu masca divina pe fata! Sa fie egali cu orice institutie...ei sa fie egali cu ceilalti! La munca nu la intins mana...banul meu vreau sa decid eu unde-l trimit....eu vreau ca banul meu cotizat la stat sa ajunga la masa unor oameni in varsta sau orfani,la spitale...asta vreau eu!!! De ce ma furi pe fata BOR-ule pe fata? Asta nu mai este pacat mai multiarhatule? Duceti-va in rai si percepeti taxe celor ce va intra si salasuiesc acolo unde este fericire...aici pe pamant este realitatea,aici este totul lumesc,pacatos,viata grea ce tot ne sugeti seva din noi ca sa traiti bine voi? Eu sunt ateu banul meu vreau sa fie directionat catre ceea ce vreau eu nu la ceea ce nu cred si sa faca monumente dumnezeiesti ca la primul cutremur sa-mi pice caramizele-n cap.Nu doresc raspunsuri la comm. de la fanatici religiosi,admit doar persoane cerebrale,realiste!

 

Naivi religiosi pentru tine si alti asemanatorii...

..,prefer sa fiu ''naiv religios´´ decat naiv stiintific, sa sa accept teoria pe care Darvin la disperare ca-i moare fiesa a scos-o din te miri unde....: daca omu merge(la betzie) in 4 labe ca si maimutza si mananca banane, sunt neamurii!!! Cat de religie ca si cultura probabil nu poti sa discuti cu cineva care inca se reduce la picturii rupestre...

...

Separarea Bisericii de Stat este un principiu fundamental in statele democratice moderne: din acest principiu rezulta si ne-impozitarea veniturilor bisericilor, care la randul lor nu pot fi "salariatele" statului

 

Fatza preasfintzitului....

Are preasfintzitu' o fatza de te face sa bagi mana in buzunar numai cat se uita la tine.
P.S. Daca preasfintzitu' vrea bani de la stat in functzie de prestatzie, inseamna ca unii preotzi, incluzandu-l si pe luminosu', vor primi pensie (si) de la Secu'.......

 

huuuuuoooooooo

>> "Sprijinul de la bugetul de stat pentru culte nu se face din mila, ci reprezinta o recunoastere a contributiei cultelor la viata societatii romanesti"

care mila ba tu esti ***? mila ai fata de oameni saraci si cinstiti - ce legatura au popii cu astea?

contributie la viata societatii? imi vine sa borasc!!!

votam Remus Cernea presedinte!! daca trece legea asta.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor