Remus Cernea ataca Biserica: Asistam la un asalt continuu al BOR asupra institutiilor statului (Video)

Vineri, 14 Iunie 2013, ora 10:50
5980 citiri
Remus Cernea ataca Biserica: Asistam la un asalt continuu al BOR asupra institutiilor statului (Video)
Foto: Arhiva

Deputatul Remus Cernea este foarte nemultumit ca in viitoarea Constitutie o sa fie mentionata si Biserica Ortodoxa Romana. "Este periculoasa o astfel de prevedere, nu are ce cauta in Constitutie", avertizeaza Remus Cernea.

Parlamentarii din Comisia de revizuire a Constitutiei au aprobat, joi, ca la articolul 1 sa fie mentionat si rolul Bisericii Ortodoxe in istoria Romaniei.

"Romania recunoaste rolul istoric in constituirea statului roman al Casei Regale, Bisericii Ortodoxe si a celorlate culte religioase", este formularea votata de marea majoritate a membrilor comisiei.

Rolul BOR si al Casei Regale - recunoscute in noua Constitutie

Prevederea il nemultumeste profund pe deputatul Remus Cernea, ales pe listele PSD, acum independent. El sustine ca o astfel de mentiune nu are ce cauta in Constitutie.

"Este periculoasa o astfel de prevedere tinand cont de contextul ultimilor 23 de ani, in care am asistat la un asalt continuu al bisericii majoritare asupra institutiilor publice. Avem simboluri religioase in scoli, religia este predata in scoli, sunt foarte multe trasaturi ale statului roman pe care le vedem, aproape zi de zi, impregnate de religie, de influenta si de puterea Bisericii Ortodoxe Romane.

Intr-o Constitutie nu ar trebui sa incapa formulari cu privire la religie sau la istorie. Textul unei Constitutii trebuie sa fie pur juridic, despovarat de astfel de referinte, pentru ca rolul unei Constitutii este de a garanta drepturile fundamentale pentru toti cetatenii si de a trasa cadrul institutional al unui stat.

Nu are ce cauta o astfel de prevedere privind rolul religiei sau rolul unor biserici in istoria unei tari", a declarat Cernea pentru Ziare.com.

Arhiepiscopul Tomisului: Remus Cernea are o gandire bolnava, are nevoie de psiholog

Deputatul sustine ca prin implicarea Bisericii in Constitutie caracterul laic al statului roman are de suferit.

"Este o formulare care infrange caracterul laic al statului roman si care risca sa genereze privilegii si mai mari pentru Biserica.

Vedem un apetit al politicienilor populisti de a pune religia peste tot. In legi, in constitutii, in programe politice, in campanii electorale. Peste tot aproape nimic nu se mai face si nu se mai desface in Romania fara Biserica. Ceea ce nu se intampla nicaieri intr-o tara civilizata.

Nicaieri intr-o tara civilizata nu se propun mii de amendamente la bugetul central pentru a se acorda bani pentru constructia de noi biserici, asa cum se intampla in Romania in fiecare an in Parlament. Nicaieri nu vedem alaturi de reprezentantii institutiilor publice soboare de preoti asa cum avem in Romania la fiecare eveniment, cand se taie o panglica pentru un pod sau orice alt obiectiv", a mentionat Remus Cernea.

Arhiepiscopul Tomisului i-a recomandat lui Remus Cernea lecturi biblice

El s-a declarat ingrijorat in privinta evolutiei Romaniei, cat timp Biserica are o asemenea influenta.

"Sunt ingrijorat de mersul lucrurilor in Romania, pentru ca laicitatea statului nu este acceptata prin Constitutie. Practic, persoanele care nu au o religie sunt puternic discriminate in Romania din numeroase puncte de vedere, iar actuala clasa politica nu intelege menirea unei Constitutii, care este aceea de a garanta drepturile pentru toti, fara niciun fel de discriminari.

Sa-i acordam respect Bisericii, dar in viata noastra privata, nu angajand Constitutia sau institutiile publice. Institutiile publice ar trebui sa fie neutre din punct de vedere religios. Nu ar trebui sa fie impregnate de favoritisme fata de o biserica anume", a mai subliniat deputatul.

Mazare: Remus Cernea e un tampit. Ponta mi l-a bagat pe gat (Video)

Remus Cernea a mai intrat in conflict cu Biserica Ortodoxa in urma cu doua luni, cand a anuntat ca va depune un proiect de lege prin care cultele sa nu mai fie finantate de la stat.

Eveniment Quarterly Report

Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Preşedintele AUR George Simion a comentat duminică, 1 octombrie, acuzaţiile de viol de la Şcoala de Vară AUR şi a precizat că dacă au greşit cei doi bărbaţi suspectaţi să fie...
George Simion, „la cuțite” cu USR, după eșecul moțiunii. „Daţi-vă jos de pe trotinetă şi o să vedeţi că aţi mai semnat cu noi şi l-am dat jos pe Cîţu”
George Simion, „la cuțite” cu USR, după eșecul moțiunii. „Daţi-vă jos de pe trotinetă şi o să vedeţi că aţi mai semnat cu noi şi l-am dat jos pe Cîţu”
Preşedintele AUR George Simion a declarat că cei de la USR i-au transmis că nu vor semna cu AUR moţiunea de cenzură pentru că sunt extremişti, iar el le-a transmis “daţi-vă jos de pe...
#Remus Cernea BOR, #Remus Cernea revizuire Constitutie, #Remus Cernea biserica, #Remus Cernea religie , #stiri Remus Cernea