Remus Cernea: Nu se poate face ecologie intr-o tara cangrenata de coruptie - Interviu (I)

Sambata, 26 Martie 2011, ora 16:02
3387 citiri
Remus Cernea: Nu se poate face ecologie intr-o tara cangrenata de coruptie - Interviu (I)

Remus Cernea, liderul Miscarii Verzilor, a declarat intr-un interviu pentru Ziare.com ca politica ecologica nu poate fi facuta "intr-o tara cangrenata de coruptie" si "cu o economie fragila".

Liderul ecologist a afirmat ca cel mai mare risc in Romania il reprezinta absenta unei asumari politice verzi in administratia locala si centrala si lipsa politicilor publice coerente in privinta mediului.

Un Guvern responsabil ar trebui sa acorde stimulente fiscale pentru cei care cumpara masini ecologice si sa investeasca in surse verzi de energie si in cercetare. Cernea avertizeaza ca in Romania, bugetul pentru cercetare a fost redus drastic in ultimii ani, ceea ce face ca tara noastra sa nu poata concura din punct de vedere al tehnologiilor verzi.

Veti stinge lumina sambata, cu ocazia "Zilei Pamantului"?

Da, ramanand sa lucrez la laptop...

Aveti becuri ecologice in casa?

Consumul meu de electricitate este, in general, unul mic. De regula, laptopul sau calculatorul la care lucrez, sau becul la lumina caruia citesc. Uneori am folosit acasa becuri ecologice, dar nu si in acest moment. Urmatoarele becuri pe care le voi cumpara vor fi insa ecologice...

De ce nu vedem mai des ecologisti (membri ai unui partid verde) care sa conduca o masina ecologica (sau sa mearga cu bicicleta sau RATB-ul)?

E greu de spus cati ecologisti din Romania au masini hibrid, merg cu bicicleta sau folosesc metroul si RATB-ul. In cadrul Miscarii Verzilor, unul dintre colegi tocmai si-a cumparat o astfel de masina hibrid.

Personal, merg foarte des cu metroul, tramvaiul si troleibuzul. Un Guvern responsabil din viitor, in care sa existe si verzi, va putea oferi anumite stimulente fiscale pentru achizitia unor autovehicule hibrid. De asemenea, un astfel de Guvern va putea miza pe utilizarea, cel putin in institutiile publice, a cat mai multor surse de lumina ecologice. Oricat am discuta, masurile concrete pe care le iau guvernele si administratiile locale sunt cele mai importante si cu sanse de a avea un impact decisiv asupra mersului lucrurilor.

Decizia politica este determinanta. De aceea, este deosebit de important ca din 2012 sa existe o forta politica autentic ecologista in administratiile locale si in Parlament.

Ce semnificatie are gestul de a stinge lumina timp de o ora, pentru a opri distrugerea mediului inconjurator? Salvam planeta intr-o singura ora?

Actiunea are drept scop constientizarea la scara planetara a faptului ca trebuie sa fim responsabili fata de natura, ca nu trebuie sa risipim resursele, ca este crucial sa utilizam din ce in ce mai mult tehnologiile verzi si sursele regenerabile de energie. O singura ora cu lumina stinsa nu reprezinta o economie semnificativa, in sine, dar solidaritatea planetara fata de mesajul EARTH HOUR este o buna premisa pentru schimbari de substanta in ce priveste protectia mediului.

Constientizarea problemelor grave legate de schimbarile climatice ii poate face pe foarte multi cetateni sa puna presiune pe guvernele locale pentru a se lua masurile necesare in vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera. Dupa cum se stie, Protocolul de la Kyoto din 1997 care prevedea masuri de combatere a schimbarilor climatice ar fi trebuit reinnoit cu un nou acord planetar pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Din nefericire, consensul global pentru un astfel de nou acord a intarziat sa fie intrunit. Si la Copenhaga in 2009, si la Cancun in 2010 s-a inregistrat un esec din acest punct de vedere.

Or, timpul de care dispunem pentru a lua masuri globale energice, pentru limitarea schimbarilor climatice la maximum 2 grade Celsius, este din ce in ce mai scurt, iar riscul ca acestea sa fie de fapt, ireversibile si imposibil de controlat, este din ce in ce mai mare.

Consensul comunitatii stiintifice si studiile din tot mai multe domenii care arata accelerarea alarmanta a fenomenelor asociate schimbarilor climatice ar trebui dublate de un consens politic global in privinta unor masuri energice si rapide de reformare profunda a tehnologiilor noastre.

Un lucru asemanator s-a petrecut la scara globala in anii '80 ai secolului trecut, cand s-a hotarat schimbarea frigiderelor clasice pe baza de freoni responsabili pentru subtierea stratului de ozon. In cativa ani, s-a reusit inlocuirea acestora cu frigidere noi, asadar exista precedente ale unor masuri eficiente de protejare a planetei.

Daca este sa mai avem o sansa de a prezerva natura asa cum o stim astazi pentru urmatoarele decenii sau secole, ea depinde de inlocuirea tehnologiilor si industriilor vechi si poluante cu unele verzi. Am vorbit mult, de cand am intrat in politica, in vara anului 2009, despre necesitatea de a miza pe stiinta si cercetare care sunt partenerii esentiali, alaturi de politicienii responsabili, cu o sensibilitate pentru problemele de mediu, pentru un viitor verde.

Din nefericire, politicienii romani care guverneaza acum sunt iresponsabili si cu privire la bugetele cercetarii stiintifice, Romania avand cele mai mici bugete din Uniunea Europeana pentru cercetare, de aproximativ 10 ori mai mici decat media europeana. In 2009, bugetul cercetarii, si asa foarte mic, a fost redus de la 0,6, la 0,22 din PIB. In acelasi an, o tara precum Germania, investea peste 10 miliarde de euro in cercetare...

Romania insa aloca putin peste 200 de milioane in acest domeniu, dar mult mai mult, spre un miliard de euro anual sau peste in bani de la bugetul central si de la cele locale, in proprietati publice date gratuit (cladiri, paduri, terenuri) si scutiri de la plata impozitelor, pentru cultele religioase, spre exemplu. Acest lucru graieste de la sine despre directia spre care actualii guvernanti imping tara noastra, una contrara dezvoltarii si accentului pus pe economia cunoasterii.

Cetatenii romani vor trebui sa decida prin vot anul viitor daca doresc actualul mod de a face politica sau daca isi doresc cu adevarat o schimbare.

Cum poate statul roman sa se implice mai mult in protejarea mediului inconjurator?

Statul roman va putea face asta in mod eficient atunci cand in Parlament si in Guvern vor fi politicieni autentic verzi onesti, capabili si responsabili. Nu se poate face cu adevarat ecologie sau orice altceva daca ai o tara cangrenata de coruptie, cu o economie fragila si cu numeroase alte grave neajunsuri, de aceea o formatiune politica a verzilor nu se poate limita sa activeze in chestiuni care privesc strict mediul.

Dimpotriva, un partid ecologist responsabil, mai ales intr-o tara cu atatea probleme precum Romania trebuie sa nu fie unul nisat, ci unul deschis spre o plaja larga de teme care tin, pe langa accentul pus pe problemele de mediu, si de apararea drepturilor omului, functionarea institutiilor democratice, combaterea coruptiei, sustinerea masiva a educatiei si a cercetarii stintifice, asigurarea unui cadru stimulativ pentru libera initiativa economica si crearea de noi locuri de munca, cultivarea si fructificarea inteligentei si creativitatii cetatenilor acestei tari.

Daca este sa existe o sansa pentru Romania, ea tine de cooperare, dialog, deschidere, creativitate, cunoastere si o atitudine rationala si toleranta care sa privilegieze drepturile si libertatile tuturor.

Doctrina politica a Verzilor nu este una preocupata exclusiv de chestiuni de mediu, ci are mai multi piloni si directii de actiune. De aceea se si explica, spre exemplu, faptul ca un partid in formare, precum Miscarea Verzilor, inca neinregistrat oficial, atunci cand a formulat o pozitie publica legata de drepturile persoanelor LGBT, a si fost preluat imediat de site-ul Verzilor Europeni cu care impartasim aceleasi valori si care deja ne recunosc, in baza viziunii politice comune, drept parteneri. Iata acest exemplu pe site-ul

verzilor europeni.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Remus Cernea, #Cernea politica ecologica, #Cernea tara coruptie , #stiri Remus Cernea