Academia lui Oprea a publicat, in sfarsit, lista membrilor: Dancu, Maior si trei fosti ministri ai Educatiei, printre ei

Joi, 11 August 2016, ora 16:44
12611 citiri
Academia lui Oprea a publicat, in sfarsit, lista membrilor: Dancu, Maior si trei fosti ministri ai Educatiei, printre ei
Foto: Arhiva MAI

Dupa foarte mult timp de la primele solicitari adresate de jurnalisti, Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale (ASSN) a dezvaluit lista completa a membrilor sai, pe care apar, printre altii, vicepremierul Vasile Dancu, fostul director al SRI George Maior, dar si trei fosti ministri ai Educatiei.

Lista completa a membrilor a fost publicata pe site-ul ASSN ca urmare a solicitarilor insistente adresate de jurnalisti, printre care si cei de la Timpolis.

Denumita "academia lui Gabriel Oprea", fostul ministru de Interne fiind unul dintre initiatorii legii in baza careia a fost infiintata, institutia a tinut secrete pana in acest moment numeroase informatii care ar fi trebuit sa fie publice, neavand pana de curand nici macar site.

ASSN a starnit curiozitatea jurnalistilor dupa ce s-a aflat ca membrii sai primesc salarii pe viata, asemenea Academiei Romane.

Jurnalistii de la Timpolis prezinta cateva detalii despre cei 22 de membri aflati pe lista. Printre acestia ii regasim alaturi de fosti sau actuali sefi din politie, de vicepremierul Vasile Dancu si de fostul director SRI George Maior, in prezent ambasador in SUA, pe Dan Mihalache, fostul sef al cancelariei presedintelui Iohannis, in prezent ambasador la Londra, dar si pe Sorin Campeanu, Adrian Curaj si Remus Pricopie, toti trei fosti ministri ai Educatiei.

Ultimul este si cel care detine functia de presedinte interimar dupa plecarea lui George Maior, fostul detinator al functiei.

Este neclar cum a ajuns Remus Pricopie, rector la SNSPA, intre membrii acestei academii si chiar presedintele ei, cata vreme acesta este profesor universitar si, conform site-ului ASSN, "unicul criteriu pentru primirea de membri in Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale il constituie caracterul de excelenta al contributiei candidatului in domeniul stiintelor militare, informatiilor si ordinii publice".

De pe lista a disparut insa ministrul de Interne, Petre Toba, care a trecut in ultima sa declaratie de avere salariul castigat la ASSN

Vezi pe ce a cheltuit Academia lui Oprea banii primiti de la buget in 2016

ASSN se bucura si de increderea presedintelui Klaus Iohannis. "Intr-o lume fara granite, in care securitatea interna si cea externa nu mai pot fi disociate, iar provocarile sunt tot mai complexe, rolul si contributia dumneavoastra devin esentiale. Romania are nevoie de institutii care sa produca gandire strategica. Prin existenta sa, Academia nu doar suplineste acest rol, ci face din tara noastra un actor in dezbaterea globale de securitate", a declarat presedintele Klaus Iohannis, in august 2015, invitat la ASSN.

Fostul sau consilier Dan Mihalache a declarat, intrebat de jurnalisti: "Voi ramane la Academia de Stiinte ale Securitatii, nu vad de ce n-as pastra indemnizatia".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Marcel Ciolacu despre candidatul la Primăria Capitalei: "Vom lua o decizie împreună. Trebuie să terminăm cu era Nicușor Dan"
Marcel Ciolacu despre candidatul la Primăria Capitalei: "Vom lua o decizie împreună. Trebuie să terminăm cu era Nicușor Dan"
Aflat la Roma pentru o întâlnire a social democraților care urmează să desemneze astăzi candidatul pentru șefia Comisiei Europene, Marcel Ciolacu nu ignoră și luptele interne. Acesta a...
Cum a reacționat Diana Șoșoacă atunci când un carabinier i-a cerut să oprească live-ul
Cum a reacționat Diana Șoșoacă atunci când un carabinier i-a cerut să oprească live-ul
Senatoarea Diana Iovanovici Șoșoacă este tot timpul pregătită să înregistreze cu telefonul ei și să facă un live. Așa s-a întâmplat și cu ocazia vizitei pe care Diana Șoșoacă a...
#lista membri Academia Oprea, #Academia Stiinte Securitatii Nationale membri , #ministrul Educatiei