Educatia, ca o barca pe valuri (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 08 Martie 2013, ora 23:40
127419 citiri
Educatia, ca o barca pe valuri (Opinii)

In umbra evenimentelor presante ale zilei, ale transferurilor spectaculoase din politica, continua temeinic ciopartirea legii Educatiei, inceputa de Ecaterina Andronescu.

Daca Andronescu a eliminat incompatilitatile profesorilor universitari si a redeschis fabricile de diplome, Pricopie a degrevat sindicalistii de norma universitara si a eliminat dreptul rectorului de a retrage pe cale administrativa o diploma obtinuta fraudulos, compenta in acest sens revenind instantei.

Dar Remus Pricopie a depasit insa sfera invatamantului universitar si ciopleste acum temeinic la partea preuniversitara.

Desi trecerea clasei a IX-a de la liceu la gimnaziu, care ar fi urmat sa devina efectiva din anul 2015- 2016, a fost initiata de un grup de parlamentari liberali inca din 2007, iata ca acum guvernul din care fac parte si liberalii cere anularea acestei modificari, menite, chiar in opinia initiatorilor liberali, sa reduca abandonul scolar.

Dar de ce sa ne miram? Si crearea clasei pregatitoare a fost gandita de guvernul Nastase si este pusa sub semnul intrebarii de guvernul Ponta.

O alta propunere a ministrului Educatiei vizeaza eliminarea sau cel putin amanarea examenelor transdisciplinare. Invatamantul si examenele transdisciplinare aveau menirea sa faca legatura dintre cunostintele studiate de elevi la diferite materii si de a pune capat prostului obicei de a invata numai la materiile din care se da examen. Obicei care a transformat majoritatea elevilor romani in analfabeti functionali.

"Eliminand examenele transdisciplinare se elimina implicit si invatarea transdisciplinara. Elevii nu vor intelege ca, de exemplu, cristalinul din ochi (biologie) este, de fapt, o lentila biconvexa (fizica); vor invata despre persi (istorie) fara sa stie daca ei au de-a face cu Persani sau cu Iranul (geografie), vor invata despre electricitate si sarcina electrica (fizica) fara sa inteleaga exact ce sunt electronii si protonii (chimie). Sau viceversa, cand vor invata despre atomi si electroni la chimie, nu vor face automat legatura cu electricitatea, pe care o invata la fizica", a explicat fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu.

Sigur ca Pricopie poate avea justificarile domniei sale pentru modificarile pe care le doreste. Are, ma gandesc, propriile agumente (l-am rugat deja sa-mi acorde un interviu pentru a le explica). Ceea ce nu inteleg este de ce nu le introduce intr-o autentica dezbatere publica si de ce nu le include intr-un proiect de lege. De ce amendeaza o ordonata de urgenta data pe picior de Ecaterina Andronescu in ultima sedinta a guvernului Ponta 1?

Dar dincolo de chestiunea de forma, cea mai importanta mi se pare chestiunea de fond. Legea Educatiei este fix ca o barca pe valuri in plina furtuna. Nimic nu mai e stabil, nimeni nu stie daca prevederile de astazi vor mai fi valabile maine. Parinti si elevi habar nu au ce se va intampla in continuare.

In orice domeniu asa ceva este greu de acceptat si contraproductiv. Dar atunci cand vorbim despre Educatie, este de-a dreptul criminal. Prin excelenta, aceasta ar trebui sa fie un domeniu stabil, cu reguli clare, dupa care elevii si parintii sa se poate ghida, care sa le dea confortul si certitudinea unor decizii bine cumpanite. Discutam, pentru numele lui Dumnezeu, despre viitorul acestei tari in cel mai propriu sens al cuvantului.

Pana la urma, actuala lege a Educatiei, cea asezata acum de USL pe patul lui Procust, a fost produsul unui pact national pe Educatie semnat de toti liderii politici din Romania, tocmai in ideea de a crea un cadru stabil pentru copii si parinti, stabilitate in afara careia performanta e dificila , daca nu imposibila.

Si iata-ne acum destabilizand din nou sistemul, din motive insuficent explicate ceea ce genereaza suspiciunea unor interese obscure.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste si:
Ministrul Sănătății, despre măsurile anti-Covid luate de Revelion: "Nu vor fi stupide"
Ministrul Sănătății, despre măsurile anti-Covid luate de Revelion: "Nu vor fi stupide"
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat duminică, 5 decembrie 2021, că măsurile anti-Covid care vor fi luate pentru perioada sărbătorilor de iarnă vor fi anunțate în perioada...
Liviu Dragnea și Irina Tănase s-au despărțit. Motivul pentru care fostul lider al PSD a plecat de acasă
Liviu Dragnea și Irina Tănase s-au despărțit. Motivul pentru care fostul lider al PSD a plecat de acasă
Povestea de dragoste între Liviu Dragnea (59 de ani) și Irina Tănase (28 de ani) pare să se fi încheiat. Dacă în urmă cu mai puțin de două luni fostul lider al PSD vorbea despre...