Ziare.com

Ministrul Daniel Barbu nu respecta legea, iar ministrul Remus Pricopie il tolereaza. Pana cand?

de Camelia Badea
Duminica, 21 Iulie 2013, ora 18:55

   

Ministrul Daniel Barbu nu respecta legea, iar ministrul Remus Pricopie il tolereaza. Pana cand?
Exasperati de faptul ca li se blocheaza activitatea, opt cercetatori si cadre universitare de la cele mai prestigioase universitati din tara ii cer ministrului Educatiei, Remus Pricopie, sa il demita pe Daniel Barbu de la sefia comisiei de sociologie din cadrul CNATDCU, fiind hotarati sa se adreseze instantei.

Nepasare? Rea-vointa? Interese meschine? Nu stim, cata vreme semnatarii scrisorii deschise prin care este semnalat public acest caz flagrant de nerespectare a legii nu au primit niciun raspuns de la ministrul Educatiei, Remus Pricopie, si nici de la cel vizat, Daniel Barbu, care este si ministru al Culturii.

16 dosare de abilitare pentru conducerea de doctorate depuse in perioada mai - decembrie 2012 sunt blocate, in conditiile in care, conform legii, procedura trebuie sa dureze maximum 60 de zile, timp in care sa se dea un raspuns fie pozitiv, fie negativ. Totodata, blocajul creat de comisia condusa de Barbu afecteaza peste 120 de teze de doctorat, se arata in scrisoarea citata.

In urma cu doua luni, cazul i-a fost semnalat ministrului Educatiei prin intermediul unui memoriu (nr. 16.587/23.05.2013). Pentru ca Remus Pricopie a tratat cu indiferenta problema, cei afectati sunt decisi sa actioneze in instanta de contencios administrativ Ministerul Educatiei, precum si pe decidentii responsabili.

Ziare.com a discutat cu trei dintre semnatarii scrisorii deschise prin care i se cere ministrului Remus Pricopie sa sustina aplicarea legii si sa ii sanctioneze pe cei care o incalca cu buna stiinta, in frunte cu Daniel Barbu.

Legea? Un fleac pentru membrii comisiei conduse de Daniel Barbu

Adrian Hatos, conf.univ.dr.la Universitatea din Oradea ne-a explicat cum stau lucrurile.

"Fiecare dintre noi a depus un dosar care contine un set de documente ce dovedesc activitatea noastra stiintifica si o teza - un document de 50-60 de pagini redactate in engleza - in care intr-o prima parte prezentam rezultatele activitatii noastre, iar in cea de a doua anuntam planurile de activitate si cercetare stiintifica.

De pilda, eu am depus dosarul la jumatatea lunii iunie 2012, dar sunt altii care au depus inaintea mea, iar altii, cei mai multi, dupa mine. TOTI asteptam de aproape un an. Nu am primit niciun raspuns pana acum", ne-a explicat Adrian Hatos.

"Comisia nu isi indeplineste activitatea si nu respecta reglementarile legale. Conform legii, exista termene clare pentru verificarea dosarului, luarea unei decizii legate de indeplinierea sau nu a criteriilor de abilitare, decizia pentru sustinerea publica a tezei de abilitare sau respingerea dosarului, informarea candidatilor. Comisia a incalcat toate aceste reglementari legale pentru toti cei care si-au depus dosarele in ultimele 12 luni", ne-a declarat si Irina Culic, conf.univ.dr. la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

Situatia a devenit aproape ridicola. Si celelalte paneluri din cadrul Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) s-au confruntat cu probleme in ultimul an, dar acestea s-au rezolvat pe parcurs. Doar Comisia de Sociologie, Stiinte politice, Comunicare condusa de Daniel Barbu nu e in stare sa se descurce.

Care sunt efectele?

Din cauza iresponsabilitatii membrilor comisiei respective, nu au mai aparut noi coordonatori de doctorat in domeniile citate.

"Persoanele respective nu dobandesc atestatele de abilitare si asta insemna ca 16 persoane din domeniile sociologie, stiinte politice si stiinte administrative nu pot sa se califice ca si coordonatori de doctorat.

E o problema si pentru universitati, nu doar pentru persoanele in cauza. Situatia este destul de grava in scolile doctorale, pentru ca in ultima perioada au iesit din sistem multi coordonatori de doctorate, prin pensionare sau chiar prin deces, cum este la noi la Oradea.

Scolile doctorale sunt descompletate, au putini coordonatori. De exemplu, la noi a decedat unul dintre acestia, iar doctoranzii au fost transferati la celalalt coordonator, care este acum supraincarcat", ne-a explicat conf.dr. Adrian Hatos.

Situatia este grava si la Babes Bolyai.

"Conform noii legi a educatiei, un numar important de profesori conducatori de doctorate au fost pensionati (in Departamentul de Sociologie de la UBB Cluj, toti dintre acestia). Ei isi pot continua activitatea de indrumare doctorala doar intr-o masura limitata si conditionata.

Neabilitarea unor profesori noi, care indeplinesc conditiile de competenta stabilite prin procedura de abilitare, face ca unele scoli doctorale sa fie puse in pericol.

Pentru a functiona legal, o scoala doctorala trebuie sa aiba cel putin 3 conducatori de doctorate", a declarat conf.dr. Irina Culic, care subliniaza faptul ca afectati sunt si multi absolventii foarte buni, care sunt defavorizati, ei neavand posibilitatea sa se inscrie la doctorat.

"Chiar daca in urma unei ordonante de urgenta conducatorilor de doctorate li se poate prelungi anual activitatea, sub forma unor contracte de cate un an, pe statul de functii de la scoala doctorala cei care deja au implinit 70 de ani nu mai pot lua doctoranzi noi - doar pot sa finalizeze stagiul de pregatire doctorala cu cei care sunt deja intrati", a completat Irina Culic.

Un amestec de nepasare, dispret, neintelegere, lipsa de organizare

Cum s-a ajuns in aceasta situatie incredibila?

"Nu stiu ce sa va raspund, eu nu vreau sa fac procese de intentie. Dar, de fiecare data cand s-a reunit comisia pe panelul nostru, dintr-un motiv sau altul, dosarele noastre nu au putut fi rezolvate. Nu s-a putut lua nicio decizie. Fie pentru ca nu a fost cvorum, fie ca nu a fost pe ordinea de zi, fie ca a lipsit presedintele comisiei", ne-a explicat Adrian Hatos.

La randul sau, Irina Culic ne-a dezvaluit ca au fost mai multe multe lucruri care au contribuit la functionarea deficitara a comisiei.

"Presedintele comisiei, din cele ce mi s-au relatat, a refuzat sa analizeze dosarele de abilitare argumentand ca oricum se va schimba legea si se va elimina abilitarea pentru conducere de doctorate. La ultimele sedinte a dovedit lipsa de interes pentru aceasta situatie.

La niciuna dintre sedinte nu s-a luat minuta, nu a existat o ordine de zi stabilita dinainte. Membrii comisiei, care vin din diferite centre universitare, nu sunt anuntati cu suficient timp inainte care sunt datele sedintelor, asa incat multi dintre ei nu ajung sa participe la sedinte, care au loc in Bucuresti.

Ultima sedinta nu a intrunit cvorumul, asa incat orice decizie luata nu este valida. In cateva cuvinte, pare ca e vorba de un amestec de nepasare, dispret, neintelegere, lipsa de organizare", a afirmat Irina Culic.

Orgolii si frustrari personale?

Sorin Cace, cercetator stiintific la Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (Academia Romana), ne-a declarat ca, in opinia sa, cauza principala tine de dezinteresul presedintelui comisiei, dar si al membrilor.

"Eu cred ca nu e o prioritate nici pentru presedintele comisiei, nici pentru membrii ei. Dar ei nu respecta legea! Prioritate e una, respectarea legii e alta.

Sigur, legislatia pe ceea ce inseamna promovarea cadrelor didactice si a cercetatorilor stiintifici este intr-o continua schimbare, dar atata timp cat noi ne-am depus dosarele, conform legii, intr-o anumita perioada, ei ar fi trebuit obligatoriu sa o respecte, si nu anul acesta, ci inca de anul trecut. Daca legea se schimba, ea se aplica pentru cei care vor intra pe legea noua, cu atestare, fara atestare, nu se stie deocamdata", ne-a declarat Sorin Cace.

Cercetatorul nu s-a ferit sa dezvaluie ca dincolo de dezinteresul evident manifestat de Daniel Barbu si membrii comisiei, "mai e si o problema destul de sensibila".

"Sa va uitati la criteriile de clasificare, la noi, cei 16 care asteptam o decizie de la aceasta comisie sau, sa spunem, doar la cei 8 care am semnat scrisoarea deschisa. O sa constatati ca numai 2-3 din ei au punctaje cat toti membrii comisiei la un loc.

E o tema foarte sensibila si e foarte ciudat ca ajung sa ne evalueze pe noi, pe cei 16 sau sa zicem doar cei 8 care am semnat, persoane care nu indeplinesc toate aceste criterii. Aici poate fi vorba si de un mic orgoliu. Nu stiu daca numai la domnul Daniel Barbu.

O fi si o frustrare personala. Cert este ca ei nu respecta legea. Eu am vorbit la minister si anul trecut si anul acesta. Doamna de la minister era foarte bine intentionata, ne-a spus ca dosarele au ajuns la comisie. Iar la comisie, uitati ca nu se intampla absolut nimic", ne-a declarat Sorin Cace.

De altfel, intrebati de cine depinde rezolvarea problemei, cei trei ne-au raspuns la unison.

"De comisie si de presedintele ei. Nu trebuie decat sa isi faca treaba pentru care au fost numiti", a punctat Irina Culic.

"Presedintele comisiei este singurul in masura si pe deplin capabil sa deblocheze totul. Nu stiu de ce nu o face, daca as sti si daca ar exista macar o declaratie semi-oficiala din care sa reiasa de ce nu face ce trebuie in timp ce altii fac ce trebuie, v-as spune. Sa stiti ca dosarul nu e usor de facut, noi am lucrat aproape o luna si jumatate la el. Noi vrem sa se rezolve", ne-a raspuns si Adrian Hatos.

Asteptam o reactie de la ministrul Remus Pricopie

Punand cap la cap informatiile de mai sus putem constata fara niciun dubiu ca la Comisia de Sociologie, Stiinte politice, Comunicare condusa de Daniel Barbu legea nu a fost respectata in ultimul an, sub diverse pretexte.

Nepasare? Interese ascunse, ca de exemplu blocarea promovarii unor colegi mai bine pregatiti?

Asteptam ca ministrul Remus Pricopie, care a decis sa ii premieze pe cei 126 de elevi care au luat bacalaureatul cu 10 in acest an, sa le explice public acestora de ce 16 cadre universitare si cercetatori, precum si peste 120 de doctoranzi, sunt tinuti pe tusa de colegul sau de guvern Daniel Barbu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5239 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
19 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

In Romania legea e valabila doar pentru fraieri

Statul de drept din Romania functioneaza dupa principiul care spune ca "Legea e o bariera peste care sar dulaii, pe sub care trec cateii si in fata careia se opresc boii".

 

USL ati vrut .....

luati USL pe paine !

Dupa cum va zicea si liberalul Ciorbea .

 

de parcă

e vreun ministru de capul lui...

Politica e un joc mafiot, nu olimpiada caracterelor și instruirii.

Daca la cei doi nu a ajuns "DARUL",,,, !

E mostenire comunista, perpetuata de comunistoizi !.

@ORD : "E mostenire comunista,

perpetuata de comunistoizi.."

Curat murdar, coane Fanica! ;-)..
E o apucatura cunoscuta si la muskalii lui Putina si la chinezii lui PSD Erie, dar si la GOP-Republicanii tai in USA. Intreaba-l pe Bush-Sr cat a fost darul din cocaina traficata de CIA din anii '80 si pana astazi din Columbia in Westul USA:
http://www.youtube.com/watch?v=X7giW_rn_SY

"Numai PDL si basescu respecta legea".

Sa mori de ras !

Clarificare.

Se vede din avion, de la Comisia Europeana, de la FMI ca politrucii cleptocrati USL simuleaza competenta, despre guvernare nu mai vorbim cerem doar derogari.

Francezii au spus-o cel mai bine: ne vindem ieftin! Si nu vorbeau doar despre privatizari. Cred ca tovarasul Ilici e dezamagit caci "nu ne vindem tara" nu?! El pricepe doar rusa ca acolo s-a inoculat cu "inteligenta".

Inca un gand: vine iarna, nu mai e mult, si atunci sa vezi chiuituri. Minerii sunt doar inceputul. Urmeaza medicii!

Vine Tepes vine!

Eminescu:

“Nefiind oameni vrednici cari să constituie clasa de mijloc, scaunele institutionale existente le-au umplut caraghiosii si haimanalele, oamenii a căror muncă si inteligentă nu plăteste un ban rosu, stirpiturile, plebea intelectuală si morală. Arionii de tot soiul, oamenii cari riscă tot pentru că n-au ce pierde, tot ce-i mai de rind si mai injosit in orasele poporului romanesc (...)"

Aproape fără nicio diferență. Mare blestem pe acest neam!

 

@ SC USL Felix SRL..

...crunt de adevarat si dureros de contemporan.

Corect

Dar blestemul peste acest neam vine si datorita multora dintre noi.Romanii nu inteleg ca acesti ordinari din parlament si guvern sunt pusi acolo si platiti de noi ca sa isi faca treaba in interesul natiunii.Dar la noi este tocmai invers,acesti badaranni se cred ca au ajuns acolo ca sunt destepti si poporul trebuie sa munceasca pentru ei.

Ai uitat(oare de ce?) de chiar-Ooops!-escrescentza

...sa, Kakabine tradatorulde neam si tzara din Dealul Cotrocenilor, cel mai ordinar politruc securisto-comunist al tuturor timpurilor din Romania!
Pus "acolo" a doua oara de "servicii", nu de popor.
Cu un scop foarte clar. Acelorasji servicii...

Inca o data: oare de ce?!?...

Candidatii sunt mai pregatiti decat cei doi ministri ! Asta este !

In atare conditii le e frica sa-i promoveze, temandu-se ca le ia locul din ministere.

@ORD : :-)))) Asta a fost buna!

Te pomeni ca ai dreptate si intr-adevar se tem astia ca le sufla Ciolanu' vreo echipa de greenhorns :-))

Asteptati raspuns pana o sa vi se lungeasca urechile.

Bai fratilor sunteti oameni destepti,ce sa asteptati de la o panarama de ministru cocotat la ministerul educatiei de un Plagiator Ordinar.

 

Mare adevar ...

...legea este pentru prosti.Restul se bazeaza pe bani ,putere,interese.Lege este si va fi intotdeauna cu putera pentru ca nu vad cum altfel nu se pot solutiona probleme simple si logice din punct de vedere moral si legal.Doar marile interese pot face ca legea sa devina obedienta si ilegala.Iar in acest caz se probeaza inca o data ,daca mai era nevoie, adevarata fata si valoare a membrilor cabinetului USL.

 

USL

= mafie!

 

dacă este adevărat și nu este manipulare, atunci este clar

că avem de-a face cu o mare incompetență. Nu cred că barbu ar fi in stare să ceraă șpagă, dar la cat de incet se mișcă, este clar că are nevoie de ceva timp pană să rezolve. Poate ii dă un imbold justiția.

 

USL grup infractional.

Sau lichele infractionale?(Gabriel Liiceanu:Apel catre lichele)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor