Ministrul Educatiei: Nimeni nu se poate inscrie la facultate fara diploma de Bac (Video)

Joi, 11 Septembrie 2014, ora 10:33
7175 citiri
Ministrul Educatiei: Nimeni nu se poate inscrie la facultate fara diploma de Bac (Video)
Foto: gov.ro

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, explica faptul ca nimeni nu se poate inscrie la facultate si nu poate dobandi statutul de student "fara diploma de bacalaureat sau adeverinta care sa ateste sustinerea si promovarea examenelor de bacalaureat".

"Nimeni nu se poate inscrie la facultate si nu poate dobandi statutul de student, nicaieri pe teritoriul Romaniei, fara diploma de bacalaureat sau adeverinta care sa ateste sustinerea si absolvirea examenelor de bacalaureat. Sintagma de colegiu, care apare in ordonanta de urgenta, are acelasi sens cu acela de scoala postliceala, cu diferenta ca aceasta forma de invatamant poate fi organizata si de universitati", precizeaza ministrul Pricopie, in comunicatul difuzat joi.

Potrivit acestuia, atat Legea Educatiei Nationale (LEN), cat si metodologia recent adoptata reglementeaza organizarea si functionarea invatamantului tertiar non-universitar.

"De altfel, metodologia contine chiar in titlul sau sintagma de invatamant tertiar non-universitar. Prin urmare, asistam fie la un act jurnalistic de slaba calitate, fie la o incercare deliberata de a induce in eroare si a dezinforma populatia. Conform LEN nr. 1/2001 cu modificarile si completarile ulterioare, universitatile acreditate pot infiinta unitati de invatamant preuniversitar, in speta colegii, la care au acces, ca si pana acum, inclusiv absolventii de liceu fara diploma de bacalaureat.

Aceste persoane nu au calitatea de student si nu urmeaza cursurile unei facultati, ci, in spatiul oferit de o universitate, desfasoara activitati specifice scolilor postliceale. Drept urmare, la absolvirea colegiului, cursantii primesc o diploma de certificare a calificarii profesionale, nu una care ar putea echivala cu un program de licenta. Ca o forma de stimulare a continuarii studiilor si de integrare a absolventilor de liceu (cu sau fara diploma de Bacalaureat) pe piata muncii, acestia au avut intotdeauna posibilitatea de a urma cursurile unei scoli postliceale", explica ministrul Educatiei Nationale.

E oficial: Ai, n-ai Bacalaureatul, poti sa te inscrii la colegiu

Remus Pricopie adauga ca, incepand cu anul scolar 2014-2015, acest lucru se poate face inclusiv in spatiul si sub organizarea unei universitati.

"Altfel spus, institutiile de invatamant superior acreditate pot organiza scoli postliceale cu o durata de 1-3 ani. Statutul acestei forme de invatamant este cel tertiar non-universitar", mai sustine ministrul Educatiei Nationale.

Potrivit Biroului de Presa al MEN, precizarile de joi ale ministrului Remus Pricopie au fost facute "avand in vedere informatiile false, vehiculate de unele surse media, in legatura cu posibilitatea tinerilor fara diploma de bacalaureat de a urma studiile universitare de licenta".

Eveniment Quarterly Report

Funcționar public de rang înalt din PSD, mișcat de "drama" lui Dumitru Buzatu: "Îmi fac un împrumut și cu mare drag am să-l ajut" VIDEO
Funcționar public de rang înalt din PSD, mișcat de "drama" lui Dumitru Buzatu: "Îmi fac un împrumut și cu mare drag am să-l ajut" VIDEO
Unul dintre cei care au fost la pescuit cu președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, în ziua flagrantului, este directorul DGASPC Vaslui, Dragoș Cazacu. Acesta a anunțat...
Noile taxe. A fost stabilită ora la care Marcel Ciolacu își asumă răspunderea în Parlament: „Nu există niciun risc pentru ca preţurile să crească”
Noile taxe. A fost stabilită ora la care Marcel Ciolacu își asumă răspunderea în Parlament: „Nu există niciun risc pentru ca preţurile să crească”
Parlamentul se reuneşte marţi, de la ora 18.00, în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernul pe pachetul de măsuri fiscale, au stabilit Birourile permanente reunite....
#Remus Pricopie diploma de bacalaureat, #colegii scoli postliceale, #Pricopie statut student , #ministrul Educatiei