Ministerul Educatiei pregateste noi schimbari pentru elevii de scoala generala

Marti, 28 Mai 2013, ora 20:43
2505 citiri
Ministerul Educatiei pregateste noi schimbari pentru elevii de scoala generala
Foto: Arhiva

Invatamantul obligatoriu de la varsta de cinci ani ar putea intra in vigoare in cel mult doi ani de zile, in acelasi interval de timp pregatindu-se si coborarea varstei la care va fi introdusa a doua limba straina, de la clasa a V-a la clasa a III-a, a anuntat ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

Ministrul Educatiei a spus marti, la dezbaterea "Aplicarea Strategiei de guvernare in educatie a USL - o sansa pentru salvarea scolii romanesti!", organizata de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), ca in cadrul ministerului este analizata ideea de a cobori la cinci ani varsta la care invatamantul este obligatoriu.

"Este doar o idee analizata la nivelul ministerului, nu este o propunere inaintata Guvernului si nici nu intentionam sa o inaintam acum, dar estimarea noastra este ca in cel tarziu doi ani de zile va trebui sa coboram varsta la care copilul sa fie integrat obligatoriu intr-un invatamant formal, respectiv sa existe obligativitatea de a parcurge cel putin grupa mare la gradinita.

Sunt state in UE care incep invatamantul obligatoriu la patru ani si sunt state care au invatamantul obligatoriu la trei ani. De ce conteaza acest lucru? Pentru ca, cu cat il antrenezi mai bine pe copil, il pregatesti, de fapt, pentru viata scolara", a explicat Pricopie.

Demnitarul a mai spus, cu acelasi prilej, ca o astfel de masura nu necesita pregatiri speciale in infrastructura, pentru ca 98 la suta dintre copii merg deja la gradinita la varsta de cinci ani.

"Acolo unde ai 98 la suta, poti sa mai aduci doi la suta. Este vorba de un semnal foarte puternic pe care trebuie sa il dam societatii - sa-si duca copiii la scoala. (...) Daca suntem parinti responsabili, incet-incet le formezi anumite deprinderi si ii pregatesti pentru scoala", a mai aratat ministrul Educatiei.

Remus Pricopie a mai spus ca, potrivit studiilor, o limba straina se invata mult mai usor pe grupa de varsta trei-opt ani, decat de la opt ani in sus, si din acest motiv a fost coborata varsta la care se introduce prima limba straina ca limba obligatorie si se urmareste coborarea varstei si pentru introducerea celei de-a doua limbi straine.

"Vom cobori, in unul sau doi ani, varsta la care incepe a doua limba straina, adica de la clasa a V-a la clasa a III-a, astfel incat, si pe aceasta componenta, sa pregatim copiii nostri pentru ceea ce au de facut in urmatoarele decenii", a declarat Pricopie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Coaliția PSD-PNL își decide astăzi candidatul, la Primăria Capitalei. Care sunt variantele pe care pot merge cele cele două partide
Coaliția PSD-PNL își decide astăzi candidatul, la Primăria Capitalei. Care sunt variantele pe care pot merge cele cele două partide
Coaliţia PSD-PNL se reuneşte, luni, la ora 10.00, pentru a decide dacă medicul Cătălin Cîrstoiu rămâne candidatul la Primăria Capitalei, în urma acuzaţiilor privind incompatibilitatea...
Cum au furat partidele startul campaniei. Bucureștiul, împânzit cu afișe și bannere gigantice cu candidați FOTO
Cum au furat partidele startul campaniei. Bucureștiul, împânzit cu afișe și bannere gigantice cu candidați FOTO
Deși au mai rămas mai bine de trei săptămâni până la startul oficial al campaniei electorale, partidele au furat deja startul campaniei cu afișe gigantice în principalele intersecții și...
#scadere varsta invatamant obligatoriu, #limbi straine scoala, #Pricopie modificari invatamant , #ministrul Educatiei