Pricopie: Am spus, dar poate nu s-a inteles - elevii sa opteze pentru ce le place

Marti, 04 Iunie 2013, ora 23:52
1369 citiri
Pricopie: Am spus, dar poate nu s-a inteles - elevii sa opteze pentru ce le place
Foto: Remus Pricopie/Facebook

Elevii trebuie sa descopere placerea de a veni la scoala si ei trebuie sa aiba posibilitatea sa opteze pentru ceea ce-si doresc sa faca, a declarat ministrul Educatiei, Remus Pricopie, la deschiderea Simpozionului international "Educatia prin sah", desfasurat la Biblioteca Academiei Romane.

"Am spus acest lucru, l-am spus din ianuarie, sah, teatru, film, educatia fizica, toate acestea trebuie sa fie elemente importante in procesul didactic. Am spus, dar poate ca uneori nu s-a inteles. Este foarte important ca elevii sa descopere placerea de a veni la scoala si placerea care poate sa inceapa de la matematica, predata altfel, pana la placerea de a participa la competitii, placerea de a face teatru, placerea de a invata literatura prin teatru, prin film. (...)

Nu poti sa le ceri tuturor sa faca si sah si teatru, este vorba despre optiuni pe care copiii trebuie sa le aiba. (...) Unul dintre lucrurile discutate de copii in sedinta de guvern a copiilor de sambata (...) este acesta: au cerut sa aiba posibilitatea sa opteze", a declarat Remus Pricopie.

Ministrul a spus ca pentru a exista cursuri de sah in scoli este nevoie de instructori si profesori si in acest sens a avut deja discutii cu reprezentanti ai Facultatii de Educatie Fizica si Sport.

"Sigur ca noi avem instructori la cluburile scolare sau sportive, dar daca vrem sahul in scoli atunci trebuie sa trecem aceasta granita, iar sahul trebuie sa fie una dintre disciplinele pe care copiii o pot alege. Nu trebuie sa faca toata lumea sah, asa cum nu trebuie sa faca toata lumea baschet sau fotbal, dar trebuie sa existe aceasta optiune si trebuie sa consolidam in primul rand formarea, sa institutionalizam felul in care un sahist ajunge la catedra", a spus Remus Pricopie, precizand ca Ministerul Educatiei are obligatia sa creeze cadrul "ca oricare copil sa se aseze unde crede ca ii este locul".

Zgonea: Sustinem ideea introducerii sahului in programa scolara

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a transmis un mesaj prin deputatul Sorin Iacoban, aratand ca sustine ideea introducerii sahului in programa scolara, acest sport invatandu-i pe copii "cum sa ia decizii rapide si dificile in mod independent".

"Sahul este mai mult decat un sport, este un mod de educatie care creste increderea in sine si performantele scolare. Este foarte important faptul ca sahul ii invata pe copii cum sa ia decizii rapide si dificile in mod independent si sa prevada deciziile lor. Datorita sahului copiii invata sa gandeasca logic si eficient. Acestea sunt lucruri dovedite stiintific si tocmai de aceea sustinem ideea introducerii sahului in programa scolara", a afirmat Valeriu Zgonea in mesajul sau.

Marea maestra internationala Elisabeta Polihroniade a indemnat si ea factorii de decizie din minister si din Guvern sa aprobe introducerea sahului in programa scolara, apreciind ca acesta este "un element de educatie, de formare a unui caracter si de obtinere a performantelor".

Vicepresedintele Federatiei Europene de Sah, Ion Serban Dobronauteanu, a aratat ca multe tari, atat din zona europeana, cat si din cea asiatica si din America, au avansat in ultimii ani in acest sens si au creat metode de predare si curricula scolara, in special pentru sah.

"Romania are o traditie, are un trecut, un prezent in sah si noi speram sa aiba si un viitor. (...) Nu este deloc scump sa se practice sahul la nivelul varstelor mici. In scoli nu avem in vedere performanta sau marea performanta, nu avem in vedere sa se predea in mod obligatoriu sahul. Aceasta parghie poate ajuta copilul in dezvoltarea lui, poate ajuta cadrul didactic care ar avea la indemana un nou instrument pe care sa-l ofere copiilor si poate sa fie o chestiune de succes", a declarat Dobronauteanu.

Simpozionul international "Educatia prin sah" se desfasoara timp de doua zile, pe 4 si 5 iunie, la Biblioteca Academiei Romane.

Printre participanti la lucrari se numara secretarul de stat Stefania Duminica, academicienii Dan Tufis si Dumitru Radu Popescu, Sergiu Bargan, secretar general al Federatiei de Sah din Moldova, Boyko Hristov, ECU Press Director, Vasile Manole, vicepresedintele Federatiei Romane de Sah, Mariana Ionescu, presedintele interimar al Federatiei Romane de Sah.

Citește și:
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
Fostul preşedinte al Pakistanului, generalul Pervez Musharraf, a murit, după o lungă boală, la Spitalul American din Dubai, potrivit unui comunicat al armatei pakistaneze. Într-o...
Ce spune Marcel Boloș despre momentul rotativei din luna mai, când ar trebui să cedeze ministerul PSD. „Responsabilitatea în exercitatea atribuţiilor nu poate fi stopată dintr-o dată”
Ce spune Marcel Boloș despre momentul rotativei din luna mai, când ar trebui să cedeze ministerul PSD. „Responsabilitatea în exercitatea atribuţiilor nu poate fi stopată dintr-o dată”
Ministrul Marcel Boloş a declarat, sâmbătă, 4 februarie, la Realitatea Plus, despre rotaţia premierilor, că dacă protocolul se respectă aşa cum este el, mandatul său se termină pe data...
Comentarii