Pricopie, apel catre parinti: Aveti curajul de a spune! Mama denuntatoare e de admirat

Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 17:06
1859 citiri
Pricopie, apel catre parinti: Aveti curajul de a spune! Mama denuntatoare e de admirat
Foto: Arhiva

Ministrul Educatiei Remus Pricopie a vorbit, vineri, despre cazul invatatoarei spagare din Capitala, care a fost demisa de Consiliul de administratie al scolii, in urma scandalului banilor ceruti de la parinti pentru cadourile de Craciun.

Remus Pricopie a facut, mai intai, o serie de precizari legate de procedura urmata de Ministerul Educatiei in cazul Danei Blandu. Acesta a mentionat ca, fiind vorba de un angajat din sistemul de invatatmat, in cazul dascalului s-a aplicat atat Codul Muncii, cat si Legea Educatiei.

Astfel, Codul Muncii arata ca nu poate fi facuta o ancheta in vacanta sau in weekend, de aceea cazul a fost semnalat pe 27 decembrie, iar Inspectoratul Scolar a actionat prima oara pe 30 decembrie.

"Ministerul a cerut Inspectoratului sa respecte procedura legala. Altfel, orice decizie putea fi invalidata in instanta. Am convenit ca Inspectoratul sa faca plangere penala pe 30 decembrie, pentru ca situatia are doua dimensiuni. Una vizeaza modul in care o persoana respecta un cod de conduita profesionala si o dimensiune penala, pentru ca acolo se cereau foloase", a explicat Pricopie intr-o conferinta de presa.

Invatatoarea spagara a fost demisa (Video)

Decizia de demitere a fost corecta

Acesta a mai spus ca Consiliul de administratie al Scolii Generale nr.10 din Capitala a fost format din patru profesori de la respectiva unitate de invatamant, doi reprezentanti ai Consiliului Local al Sectorului 2, un reprezentant al primarului si doi reprezentanti ai parintilor. Consiliul era singurul in masura sa ia o decizie in ceea ce o privea pe invatatoare, de aceea Inspectoratul nu s-a pronuntat, in aceste zile, pe baza acestui subiect.

"Cand Inspectoratul iese si a spus ca este vinovata sau nevinovata, decizia consiliului ar fi putut fi invalidata, pe motiv ca s-ar fi facut presiuni. Cred ca este o decizie corecta. Cand nu respecti nici profesia, nici legea, nu poti sa te astepti decat la excluderea din invatamant.

Este de admirat mama care a publicat inregistrarea, puterea exemplului, curajul de a spune, numai asa putem sa actionam imediat", a precizat ministrul. Acesta a adaugat ca Inspectoratul Scolar va declansa si o alta ancheta, la o alta scoala, unde a fost semnalata o situatie similara.

Fara coruptie in invatamant? Masurile dure pe care le anunta Ministerul

In plus, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiei de Parinti, Mihaela Guna, a spus ca este o mare diferenta intre "a strange bani pentru cadouri si a stange bani pentru a veni in ajutorul scolii si al copiilor", mentionand ca "acest caz izolat si-a pus amprenta asupra sistemului de educatie" si ca parintii vor avea de acum curajul sa semnaleze orice fapte de coruptie.

Invatatoarea spagara contesta demiterea: Cu siguranta vom castiga procesul - ce carte joaca

"Ne-a deranjat extrem de mult atitudinea unui cadru didactic care a tratat parintii ca pe niste animale care nu au corespuns cerintelor. Nimeni nu are voie sa certe pe nimeni, ne trebuie un dialog constructiv, fara jigniri. Un cadru didactic trebuie sa fie un exemplu de moralitate, pentru ca copii nostri isi pot alege modele", a afirmat Guna.

In plus, presedintele Federatiei Sindicatelro Libere din Invatamant, Simion Hancescu, a precizat ca oragnizatia se delimiteaza de "astfel de cazuri, care sunt o rusine".

"Asemenea persoane care isi vand demnitatea pentru bani nu au ce sa caute in sistemul de invatamant. Nu stiu cum tu, ca dascal care te-ai pretat la asa ceva, mai ai tupeul sa te afisezi in fata unui colectiv de parinti", a spus acesta.

Conducerea Scolii Generale nr. 10 a depus, vineri seara, o plagere penala impotriva Danei Blandu la Parchetul General, dupa ce o astfel de reclamatie a fost facuta si de catre Inspectoratul Scolar. Si parintii au formulat o plangere pe numele invatatoarei, aceasta riscand pana la cinci ani de inchisoare daca instanta va stabili ca a cerut foloase necuvenite de la familiile elevilor.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Remus Pricopie invatatoarea spagara, #invatatoarea spagara demisa, #invatatoarea spagara ancheta , #ministrul Educatiei