Pricopie: E legal sa faci meditatii cu propriii elevi daca declari venitul. Dar este moral?

Marti, 08 Aprilie 2014, ora 20:06

   

Pricopie: E legal sa faci meditatii cu propriii elevi daca declari venitul. Dar este moral?
Ministrul Educatiei Remus Pricopie a declarat ca este nevoie de un cod etic pentru invatamantul preuniversitar, care trebuie sa raspunda unor situatii ce nu pot fi prevazute in lege, cum ar fi moralitatea meditatiilor cu propriii elevi.

Codul etic pentru invatamantul preuniversitar este un set de reguli elaborat de Ministerul Educatiei, aflat in curs de finalizare.

"Orice corp profesional trebuie sa aiba un cod de conduita. Cand ai 240.000 de profesori, unii cu 40 de ani de experinta, altii cu doi ani, trebuie sa ai si un set de reguli. Nu poti pune aceste reguli in Legea educatiei.

Sunt unele lucruri specifice. (...) De exemplu, ai sau nu ai voie sa faci meditatii cu propriii elevi? Daca ne uitam la reglementarile actuale, este absolut legal, cu conditia sa declari veniturile obtinute in urma acestei meditatii. Bun, este legal, dar este moral? ", a declarat Remus Pricopie.

Industria meditatiilor, luata in vizor de ministrul EducatieiPotrivit ministrului este nevoie de un timp mai mare pentru dezbateri, pentru ca toti profesorii sa poata sa exprime un punct de vedere sau sa vina cu propriile situatii.

"Mai sunt probleme care inca nu se regasesc in cod. De exemplu, sunt profesori autori de manunale sau de auxiliare sau fac parte din grupul de autori. Este corect ca acesti profesori - autori de carte scolara sa recomande propriul manunal? Nu mai vorbesc sa impui anumite auxiliare la clasa.

Pe de alta parte, in calitatea mea de profesor, studentii imi cer, aproape saptamanal recomandari de carti. Iata ca, nu intotdeauna poti sa aplici un sablon si sa zici: ce intra in sablon este corect, ce este in afara sablonului este incorect", a continuat Remus Pricopie.

Cad capete in scandalul spagii: Directori de scoli din Capitala, demisi - unul urma sa primeasca un laptop (Video)

Si problema colectei si gestionarii unor sume de bani in scoala va fi reglementata prin codul etic.

"In general, in scoala, sunt cam trei categorii de surse de venit. Sunt cele care vin din bugetul educatiei prin autoritatile locale sau inspectorate, a doua - sunt sume care vin de la autoritatile locale, prin decizia autoritatilor locale in completare sau separat de banii din bugetul educatiei - si mai exista o a treia categorie, respectiv sponsorizari sau sprijin din partea parintilor sau a unor organizatii.

Aceste trei categorii exista peste tot in lume. In Statele Unite, contibutia din partea unor firme sau din partea parintilor este foarte importanta. Revenind, astfel, profesorul, directorul trebuie sa stie despre aceste contributii care vin in scoala, dar nu trebuie sa fie catalizatorul. Orice actiune privind colecta de bani trebuie sa se desfasoare prin asociatia de parinti", a aratat Pricopie.

O alta problema care nu se regaseste in cod, dar pe care ministrul a reglementat-o printr-un ordin este acordul scris al parintilor pentru activitati extrascolare.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2711 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
just_comment
rank 5
Este normal
sa ai meditatii cu elevii tai. Absolut normal, atata vreme cat nu exista efecte laterale: plata unei taxe pentru accesul la meditatii, conditionarea notarii la clasa de meditatii, etc.
pentru a elimina orice urma de indoiala, scoala ar trebui reorganizata: dimineata ore, pranzul tot la scoala, dupa-amiaza teme si meditatii. daca vreun elev cred ca are nevoie de mai mult, este liber sa o faca dupa ora 16.00 sau in weekend. daca profesorii cred ca vreun elev are nevoie de meditatii suplimentare, libertate totala dupa ora 16.00. insa timpul de la 8.00 la 16.00 ar trebui sa fie dedicat exclusiv scolii.
de fapt, este mult mai util un program de la 9 la 17 :)
LIBERALUL
rank 5
Ai fost mai explicit decât mine.
Eu priveam si la un serial...Mai explicit si complet
in argumente.Cu neconditionarea meditatiei,am avut situatii
cand am refuzat să mai dau ajutor,dacă elevul nu vine la clasă cu tema făcută singur,după meditatie si cu regulile
de rezolvare intelese.
Din păcate,after scoll nu va fi ce credeam!E timp pentru recreere,activităti libere...Adică,ii răpeste chiar timpul de invătare.
Lucrurile trebuie să se petreacă,asa cum ai scris,la care să se adauge efortul de la clasă,pentru o"invătare deplină",o găselnită a anilor 80,din punct de vedere metodic.
Sper ca invătămantul să aibe parte de profesori motivati-nu calculatorul ii va scoate din impas pe elevi-de părinti care să-si iubească copiii ,cerandu-le
efort in educatie si de elevi care să iubească competitia la asimilare de cunostinte din disciplinele scolii..
Scuze pentru timpul răpit!
Utilizator sters
Mai Pricopie!
Ce mai e moral in lumea asta? Tu nu vezi cum se reped unele tari cu democratia peste altii, sa impuna democratia cu bombe, e moral? Nu vezi ca se fac razboie de impunere a pacii, e moral? Nu vezi ca cel din varful statului isi ia mosie pe banii altora, isi ia casa de la stat, e moral? El spune ca e legal!!!
Atunci ce te mai legi de un biet profesor care castiga niste bani pe munca lui?
Utilizator sters
Meditatii clasice ...cultura generala pt someri
Daca suntem in UE
...ar trebu sa invatam suplimentar ceva ce se cere
...medicina sau programare ...cele mai multe oportunitati
...
crisstiana
rank 1
Dar,este moral,sa-ti alegi,o meserie,
platita prost,si apoi sa ceri,bani de la parinti.Daca,DA,atunci totul este posibil.Repet,tu ai ales o meserie,platita prost.
Carrandash
rank 3
Logofatu’ profesor pricopie priceputu’....
"In general, in scoala, sunt cam trei categorii de surse de venit. Sunt cele care vin din bugetul educatiei prin autoritatile locale sau inspectorate, a doua - sunt sume care vin de la autoritatile locale, prin decizia autoritatilor locale in completare sau separat de banii din bugetul educatiei - si mai exista o a treia categorie, respectiv sponsorizari sau sprijin din partea parintilor sau a unor organizatii.

Aceste trei categorii exista peste tot in lume. In Statele Unite, contibutia din partea unor firme sau din partea parintilor este foarte importanta. Revenind, astfel, profesorul, directorul trebuie sa stie despre aceste contributii care vin in scoala, dar nu trebuie sa fie catalizatorul. Orice actiune privind colecta de bani trebuie sa se desfasoare prin asociatia de parinti", Pricopie Priceputu’ logofatu’ scoalelor nationale.
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 20:06, Sursa: mediafax

****************************************************
Care in prezent lucreaza si ca cadru didactic logofat cumulard la snashpa – cea mai inalta scoala mioritziana de stiitze politice si administrative, este sau complet neinformat, sau, in mod constient doreste ca cetateanul roman sa fie dezinformat.
In SUA, pentru ciclul prima si liceal, in mod normal, TOTI cetatenii, indifferent daca au sau nu au copii de varsa scolara, platesc taxe scolare care, in mod obisnuit se aduna din impozitul pentru proprietatile imobiliare pe care le poseda cetateanul. Aceste impozite acopera marea majoritate a cheltuielilor aferente scolilor. La aceste impozite, se adauga venituri alocate din bugetele locale, de stat si federale – sume de bani stranse din birurile platite de TOTI cetatenii, indifferent daca sunt parinti sau nu.
Sponsorizarile sau donatiile la care se refera neinformatul logofat pricopie priceputu’ se dau mai mult pentru invatamantul superior si nu pentru ciclul preuniversitar.
Pentru informarea logofatului pricopie priceputu’, cheltuielile medii pe caciula de elev din invatamantul preuniversitar American sunt cam 10 mii de dolari de caciula.
Daca era serios, logofatu’ pricopie priceputu’ putea gasi cifrilii de plan cheltuitor American sip e site-ul : http://www.governing.com/gov-data/education-data/state-education-spending-per-pupil-data.html
Numai ca nu e….
Cronos
rank 3
hmm sa sa tratezi elevii ca studentii sau studentii ca elevii
este o greseala imensa!!

Elevii trebuie sa deprinda un minim/esentialul cand termina liceul ptr a face fata nevoilor cotidiene si eventual facultatii. Studentul trebuie sa deprinda un maxim cand termina facultatea ca sa fie un adevarat profesionist!!

Unui elev ii trebuie manual, unui student ii trebuie bibliografie!!
LIBERALUL
rank 5
Să munceşti degeaba
Intr-o societate unde totul valorează bani,deci si timpul,profesorul solicitat,poate face meditatie cu
elevul său,cunoscandu-i bine lipsurile.E mai normal să-l treacă clasa fără să stie,numai pentru că a apărut această plată per elev.
Eu,cu elevii olimpici mă mandream si lucram si 3-4 ore
fără a lua vreun ban.Dar cu unul slab si care doar cu
profesorul alături si cu imboldul părintelui că plăteste ora,de ce ar fi imoral?
Strainul
rank 3
in sfarsit moralitatea s-a nascut
si la domnul pricopie! Am si eu o dilema dl ministru, avand in vedere ca dv aveti asa de multe: e MORAL sa furi din lucrarile altora, folosind cercetarile altora in propria lucrari si sa afirmi ulterior ca lucrarea ta de doctorat este originala si iti apartine? De legalitate chestiunii in cauza nu mai intreb ca am vazut ca in Ro este legala.
m.omiduta
rank 5
Dar sa fii Ministrul Educatiei
fara ca macar sa stii cu ce se manca educatia copiilor, e moral?
Utilizator sters
Meditatii clasice ...Cariera tehnica vest
Daca suntem in UE
...ar fi cazul sa vorbim SI despre de meditatii ...oportunitati vest

IT ...cele mai multe oportunitati vest ...carte sa sti
Curricula din bucuresti, titu si gaesti ...NU merge in vest
Programa scolara la informatica ...neAdaptata 20 de ani.

Greu sa convingi un elev sa invete ceva in plus
...cand profesorii la scoala nu-i dau timp "sa respire"

Perspectiva vest ...IT ...Preocupari extrascolare
Grafica 3D interactiva ...ar putea fi un raspuns "atractiv".
Ce poate fi mai interesant pt un elev
...decat sa programeze un joc 3D cu masini, tancuri, avioane.
...Unity 3D este un utilitar relativ usor de folosit
...invata sa constuiasca ...sa programeze
Cautati un ing. IT ...ar putea fi mai util decat un profesor.

IT ...Meditatii clasice ...puneti carul inaintea boilor
ex : Engleza de balta (la scoala - fara meditator) ...IT ...suficienta

Faceti meditatii clasice ...cultura generala pt someri
Votati degeaba
...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor