Pricopie: Mi-as dori sa fiu ministrul Educatiei si Finantelor, poate as rezolva si procentul din PIB

Joi, 13 Martie 2014, ora 19:41
1300 citiri
Pricopie: Mi-as dori sa fiu ministrul Educatiei si Finantelor, poate as rezolva si procentul din PIB
Foto: Arhiva

Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a declarat joi ca si-ar dori sa fie ministrul Educatiei si Finantelor, intrucat din aceasta postura ar rezolva probabil "si procentul din PIB", atragand o finantare mai mare de la buget pentru invatamant.

"Parteneriatul dintre Educatie si Banca Nationala are radacini in istorie. Vedem acolo momentul in care Banca a fost fondata (1880) si daca ne uitam la anul in care Ateneul Roman, de exemplu, a fost construit (1888), pe vremea aceea Educatia si Cultura erau sub aceeasi egida. Eu astazi, recunosc, mi-as dori sa fiu ministrul Educatiei si Finantelor, nu ministrul Educatiei si Culturii, pentru ca daca as fi si al Finantelor, poate as rezolva si procentul din PIB", a afirmat joi Pricopie.

Acesta a fost prezent la conferinta internationala "Educatia financiara: investitie in viitorul societatii", organizat sub egida Global Money Week de catre Banca Nationala a Romaniei in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale si cu sprijinul Child & Youth Finance International, Junior Achievement Romania si Visa Europe.

Ultima problema cauzata de lipsa banilor in educatie a fost legata de neplata profesorilor implicati in corectarea lucrarilor la simularea nationala a Bacalaureatului, desfasurata intre 3-7 martie.

El a declarat la inceputul lunii ca profesorii implicati in simularile nationale nu vor fi platiti, dar vor beneficia de timp liber si de recuperare.

"Este cel mai complicat semestru din ultimii 25 de ani pentru profesori. Sigur, si pentru elevi, dar pentru profesori, directori si inspectorii scolari este cel mai complicat an. Eu cred ca trebuie sa avem doua lucruri diferite care, la un moment dat, se unesc intre ele. Pe de-o parte este munca de zi cu zi a unui profesor, iar munca lui nu inseamna numai ce preda, inseamna si ce corecteaza acasa, inclusiv aceasta pregatire pentru examen.

Cealalta problema, a bugetului Educatiei, este una preluata de Guvernul Ponta in termeni realisti. S-a plecat de la 2,7% din PIB pentru educatie in 2011, in 2012 am avut aproape 3% din PIB, in 2013 a fost 3,24%. In 2014, am ajuns la 3,4%. Am avut mai multe discutii cu premierul, cu Ministerul Finantelor si speram ca directia sa mearga in sus, iar salariile profesorilor sa creasca, nu ca urmare a introducerii unor simulari sau evaluari nationale, ci ca urmare a unei politici coerente a Guvernului de crestere a creste salariile cadrelor didactice", declara Pricopie la finele lunii februarie.

Citește și:
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
CURS a publicat un nou sondaj de tip omnibus, realizat pentru luna martie, din care reiese că principalele partide aflate la putere, PSD și PNL, se află într-o ușoară scădere, punctele...
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, Cristian Preda, a afirmat că este mai probabil ca înţelegerea PSD-PNL să continue, precizând că nu există vreo voce...
#Pricopie ministru Economie Finante, #Pricopie finantare educatie , #ministrul Educatiei