Pricopie: Prevenirea coruptiei in educatie tine de atitudinea profesorilor si a celor din minister

Joi, 26 Septembrie 2013, ora 15:03
2263 citiri
Pricopie: Prevenirea coruptiei in educatie tine de atitudinea profesorilor si a celor din minister
Foto: Arhiva

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, joi, ca formele de coruptie in sistemul de educatie nu se rezuma doar la cele constatate cu prilejul examenelor, iar prevenirea unor astfel de situatii trebuie sa tina in primul rand de atitudinea cadrelor didactice si a factorilor de decizie din minister, care trebuie sa aiba toleranta zero la astfel de fapte.

"Astazi am finalizat un proiect pe fonduri structurale care abordeaza o radiografie a ceea ce se intampla in sistem mai putin bun si cum putem sa evitam situatiile de coruptie din sistem. (...)

Dupa doi ani avem o serie de lucruri realizate si as mentiona in primul rand o strategie anticoruptie in sistemul de educatie. (...) Inainte de orice este o problema de conduita, de atitudine a fiecarui cadru didactic sau a celor care administreaza sistemul de educatie", a declarat ministrul Educatiei, la Conferinta nationala pentru prevenirea coruptiei in educatie, organizata la Universitatea Titu Maiorescu.

Remus Pricopie dezvaluie cea mai mare problema a invatamantului preuniversitar

El a tinut sa precizeze ca, daca se vorbeste despre coruptie in sistemul de educatie, nu inseamna ca este vorba despre un fenomen generalizat.

"Sistemul de educatie are 230-240 de mii de cadre didactice in invatamantul preuniversitar, 30-40 de mii de profesori universitari, dar daca ai zece cazuri sau o suta de cazuri evident ca ai o problema si trebuie sa incerci sa eviti o astfel de situatie", a declarat ministrul Educatiei.

Printre instrumentele preventie ce vor fi aplicate se regasesc un Cod de etica si deontologie profesionala si un Consiliu de etica.

Pricopie vrea ca profesorii care au fraudat Bac-ul sa fie exclusi definitiv din sistem

"Eu cred ca aceia care sunt profesori trebuie sa stie de la bun inceput ca sunt lucruri pe care poti sa le faci si lucruri pe care nu poti sa le faci. (...) Consiliul de etica va functiona la nivelul fiecarei institutii de invatamant si este o masura suplimentara pe care o vom introduce tocmai pentru a evita situatiile de coruptie", a declarat ministrul Educatiei.

Remus Pricopie a precizat ca proiectul este unul in care ministerul a aplicat alaturi de doi parteneri importanti, Asociatia pentru Implementarea Democratiei si Universitatea Titu Maiorescu.

#Pricopie invatamant educatie profesori, #Pricopie coruptie invatamant, #ministru coruptie sistem educatie , #ministrul Educatiei