Pricopie: Scolile au probleme cu violenta. Sa scapam de reflexul de a ascunde sub pres

Miercuri, 20 Martie 2013, ora 00:08

   

Pricopie: Scolile au probleme cu violenta. Sa scapam de reflexul de a ascunde sub pres
Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, considera ca unitatile de invatamant trebuie sa recunoasca faptul ca au probleme in ceea ce priveste violenta sau consumul de droguri, pentru ca numai asa lucrurile vor putea fi rezolvate de institutiile abilitate ale statului.

"Primul pas pe care trebuie sa-l facem este sa recunoastem ca avem aceasta problema (violenta in scoli - n.r.). Pentru ca daca noi nu recunoastem ca o avem si nici care este dimensiunea problemei, atunci nu stim ce sa tratam.

Eu nu stiu - poate ca sunt si daca sunt, imi cer scuze - un liceu care sa recunoasca ca are o problema de consum de droguri cu elevii. (...) Daca noi nu scapam de aceasta inhibitie si de acest reflex sa punem sub pres probleme grave, nu vom rezolva niciodata lucrurile", a afirmat Pricopie marti, intr-o conferinta de presa.

Numarul cazurilor de violenta in scoli a crescut de la inceputul acestui an scolar comparativ cu anul precedent.

"Numarul de cazuri grave de violenta (fizica si verbala - n.r.), inregistrate la nivel national este de 140, acestea fiind raportate pentru anul scolar precedent, iar la nivelul primului semestru au fost cam tot atatea cazuri raportate.Judetele au transmis catre Ministerul Educatiei cifrele lor in functie de o tipologie a actelor de violenta, alta decat a fost in primul semestru al acestui an, si ma refer la categoria atac la persoana, atentat la securitatea unitatii scolare, atentat la bunuri, alte acte de violenta si atentate la securitate in spatiul scolar.

S-a specificat la un moment dat ca exista un numar mare de cazuri de violenta la nivelul Capitalei. Din cele raportate, care sunt sau nu cele reale, sunt in jur de 160 in primul semestru al acestui an scolar.

S-a intensificat colaborarea cu MAI, existand un ordin comun din 2002. In februarie 2013 s-a incheiat si un protocol de colaborare cu Directia de Ordine Publica. Urmeaza chiar sa implementam un plan national de prevenire a violentei in scoli", a explicat Alina Moisescu, inspector general invatamant preuniversitar.

Date irelevante

Potrivit ministrului Educatiei, datele raportate de la inspectoratele scolare din tara nu sunt tocmai relevante, pentru ca discrepantele sunt foarte mari si nu exista un sistem de monitorizare eficient.

"Eu, ca ministru, in marea majoritate a cazurilor, aflu de situatii de violenta din mass-media. Sigur, e bine ca aflu, ar fi mai grav sa nu aflu deloc. Sistemul nostru de raportare actual, care este pus in practica, este un sistem prin care intotdeauna afli dupa ce a avut loc incidentul, si nu dupa cinci minute, dupa o zi, doua, trei, o saptamana. Atunci cand nu stii in timp real, de fapt nu poti sa monitorizezi.

Pe de alta parte, ati vazut in ultimele luni tot felul de statistici. Daca va veti uita la judete, va veti da seama imediat de greseli. Avem judete care raporteaza 70 de cazuri de violenta si altele care raporteaza 2.500 de cazuri in acelasi interval de timp. Statistic vorbind, nu este posibil. Asta inseamna ca de fapt noi nu stim ce masuram, fiecare masoara ce vrea", a sustinut Pricopie.

Ministerul Educatiei urmeaza sa implementeze noua Strategie pentru Combaterea Violentei, care deocamdata este in stadiu de proiect, pentru ca trebuie consultate mai multe ministere implicate, dar si alte institutii si organizatii.

"In acest document, pe langa faptul ca se actualizeaza o serie de concepte, se coreleaza mult mai bine cu legislatia curenta, se fac propuneri pentru noi clarificari legislative. Eu cred ca sunt doua sau trei elemente de noutate: in primul rand monitorizarea. Nu exista etaje ale actelor, sa fie pe categorii, or acest document incearca sa faca acest lucru: sa stabileasca categorii de acte de violenta, sa le descrie foarte bine si sa puna in practica un sistem de monitorizare in timp real.

Asta inseamna ca scoala este obligata sa intre urgent, dupa ce anunta Politia, daca este nevoie, salvarea etc., intr-o baza de date si sa completeze in trei randuri ce s-a intamplat acolo, pentru ca scoala sa poata beneficia de ajutor. Avand o mai buna tipologizare a problemelor, stim ce fel de politici sa promovam", a spus ministrul.

Pricopie a mentionat ca saluta deciziile CNA referitoare la reducerea expunerii copiilor la imagini care nu sunt corespunzatoare, dar si politica diferitelor institutii mass-media care se autocenzureaza.

Ministrul a subliniat ca activitatile de preventie trebuie derulate atat cu elevii si profesorii, in scoli, cat si cu parintii.

Ministrul Educatiei: Profesorii care bat copiii la scoala, dati afara din sistem

In ceea ce priveste profesorii care bat copiii la scoala, acestia ar trebui dati afara din sistem, a opinat el.

"Vreau sa vad profesori dati afara din scoala, din sistemul de educatie pentru ca au batut copiii (...). Este inadmisibil sa acceptam ca un profesor care a batut un elev sa ramana in sistem. Eu cred ca sunt gesturi pentru care nu exista mila. (...)

Vreau sa vad parinti care sunt cazuti din drepturi pentru ca au actionat intr-un mod abuziv la adresa copiilor lor, pentru ca inseamna ca acei oameni nu sunt in stare sa se ridice la nivelul de parinti. Vreau sa vad organele statului destructurand traficul de droguri in jurul liceelor si sa stiti ca o facem, nu pot sa intru in detalii, dar pot sa va spun ca este o lista lunga de scrisori pe care le-am trimis la MAI, aducand la cunostinta anumite informatii pe care noi le-am cules", a afirmat Pricopie.

Trei sferturi din scoli au probleme de violenta

Presedintele executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania, Gabriela Alexandrescu, a aratat ca, potrivit ultimului studiu UNICEF, trei sferturi din scoli au probleme de violenta.

"Din ultimul studiu realizat de UNICEF in scoli reiesea ca 75% din scoli au probleme de violenta. Din acest studiu reiese ca 88% dintre profesori cearta copilul atunci cand face o greseala, 33% dintre profesori jignesc sau umilesc copilul si 7% afirma ca bat copiii in scoala", a completat Gabriela Alexandrescu.

Organizatia Salvati Copiii deruleaza, in perioada martie-octombrie, o campanie sociala pentru a combate violenta impotriva copiilor, intitulata "Copiii fara etichete", care urmareste constientizarea violentei impotriva copiilor din societatea romaneasca, generarea unei schimbari de atitudine fata de aceasta violenta, precum si a unei schimbari de paradigma in educatia copiilor, prin inlocuirea practicilor violente cu metode educationale pozitive, respectarea copilului in locul umilirii lui, renuntarea la indiferenta si acceptare fata de violenta impotriva copiilor.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2834 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Utilizator sters
SI, de ce NU faceti Propuneri ?
1. Legea contra Huliganismului in general

2. Lege contra Huliganismului in SCOLI, cu Pedepse Corectionale,

AMENZI,
REPETENȚIE,

Detenție CORECȚIONALĂ pe Perioade Scurte in Inchisori Speciale,
NUMAI pentru Tinerii ELEVI,
cu Psihologi Specializați si Dedicați,
BINE Verificați,
Bine Plătiți si
DE_VOCAȚIE,

cu PEDEPSE Crunte fata de Abuzuri LEGALE in Bestie
(Posibilitate de Răzbunări pe Copiii Altora)

Scăderea Pragului de Inculpare la 16 Ani,

Dreptul Profesorului la REACȚIE Fizica DACĂ este REALMENTE injurat si bătut.

LEGEA și FRICA de Lege.
SI,

CENZURA Programelor de TV cu VIOLENTA.
CENZURA Totala a Manelelor cu "Valorile" LOR, "Banii" si "Dușmanii".
CENZURA DURA a unor Posturi TV, in care se aude

"Hai ***", To'arasuu' Varciu ...

si Eliminarea Pisdettes si Coorvettes din "STICLE".

TOATE Astea INDUC The Cockallar_NESS in Mintile COPII_lor

The COCKALLAR_NESS,
Mentalitatea COCALARA,
insinuata,
diseminata,
Peste_TOT, la TOATE, To'arasi,
Nivelurile de Decizie,

distruge Romania, spre BUCURIA Liphtacks ...
de 23 de Ani ...
LIBERALUL
rank 5
Și care legi deștepte,
Pot ocoli sau "defecta" lozincăraia de acum cu drepturile copilului?
Cadrul didactic trebuie să fie un ROBOT fără
drepturi.Baaa,poate sta DREPȚI in fața elevului!
Nici dincolo de școală,nu se pot lua măsuri contra huliganilor,că și huliganul e apărat de avocat cu cartea drepturilor sub robă.
Așa că,multe cadre didactice,trec peste orice le-ar provoca conflicte cu elevul.Și azi așa,maine la fel,elevul stăpanește situația...Și iși ia nasul (doar ca sifon și ...fără obraz)la purtare!
Bine că acum 4 ani,incă se mai percepea noțiunea de disciplină,ce putea crea mediul propice pentru comunicare de la mentor la discipol...
LIBERALUL
rank 5
Dle ministru,
Trebuie indepărtat,carevasăzică ,preșul!
Adică,trebuie să ne amintim că educația presupune nu numai "teorie"ci mai ales exemple personale!Și acestea
se dau permanent in societatea noastră,care se luptă cu o democrație ce vorbește drepturile omului,dar care
sunt recunoscute ca atare,după criterii exhaustive.
Care om,cel care e la putere,care are funcții doar?
Revenind la nivelul cand ABCul comportamentului incepe
din familie,copilul poate avea acces la factori ce formează profilul subiectului de educat.Și ce vede și ce aude,exacerbează simțurile.Și la școală exersează trăirile din fața TV,net,ori familie,găsindu-și ușor
parteneri.
Mai acum 40-30-20 și apoi n-a mai contat,interesul in a avea parteneri in educație,era către familie.Și
ca instrucție și comportament civic.
Mi se pare că nu multe familii,iși mai pot da concursul in acest sens.Insăși familia este
"educată" de societate pe direcții greșite...Ce va fi,nu peste mult timp,va fi in conformitate cu
sloganul cunoscut:ce ai pregătit azi,vei avea maine!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor