Ziare.com

Avocatul Poporului a atacat la CCR legea care acorda statut special profesorilor: Afecteaza grav dreptul la aparare al elevilor

Marti, 18 Februarie 2020, ora 12:49

   

Avocatul Poporului a atacat la CCR legea care acorda statut special profesorilor: Afecteaza grav dreptul la aparare al elevilor
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) referitor la legea initiata de senatorul PSD Serban Nicolae privind acordarea statutului de autoritate publica profesorilor.

Intr-un comunicat de presa, institutia precizeaza ca sesizarea a fost trimisa la CCR luni.

"Avocatul Poporului a trimis luni, 17 februarie 2020, la Curtea Constitutionala a Romaniei Obiectia de neconstitutionalitate referitoare la prevederile art. 1 si art. 4 din Legea privind investirea personalului didactic de predare, de conducere, de indrumare si de control cu exercitiul autoritatii publice pe timpul si in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu, lege adoptata de catre Senat in 3 februarie 2020.

In opinia Avocatului Poporului, actul normativ incalca principiul securitatii raporturilor juridice, prin faptul ca devine lipsit de claritate si de previzibilitate, intrucat, pe de o parte, atribuie activitatii didactice caracterul unei activitati desfasurate in regim de putere publica, iar, pe de alta parte, creeaza o neclaritate in ceea ce priveste statutul functiilor didactice in general", se arata in comunicat.

De asemenea, Avocatul Poporului considera ca "activitatea didactica nu presupune un raport de putere publica si, pe cale de consecinta, nici structurile care presteaza servicii publice de invatamant nu sunt autoritati publice, ci institutii publice, prestand anumite servicii publice specializate, in diverse domenii administrative, in speta servicii de educatie pentru copii si tineri".

Un alt motiv de neconstitutionalitate evocat in document este "afectarea grava a dreptului la aparare al elevilor".

"Avocatul Poporului apreciaza drept nerezonabila ipoteza in care elevului i se creeaza, in fapt, o situatie cu mult mai grea decat aceea de care ar beneficia intr-un proces penal, prin incalcarea evidenta a unor garantii fundamentale ale dreptului la aparare, garantii recunoscute la nivel constitutional si international.

In opinia Avocatului Poporului, prezumtia de nevinovatie a elevului ar trebui sa primeze in raport cu prezumtia de veridicitate a faptelor sesizate in scris de personalul didactic, de conducere, de indrumare si control", conchide documentul.

Propunerea legislativa care prevede pedepse mai dure pentru agresarea personalului didactic a fost adoptata, pe 3 februarie, decizional, de catre Senat. Astfel, profesorii si directorii din invatamantul preuniversitar beneficiaza de protectia acordata similar functiilor de autoritate publica.

Vezi si:


A.D.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre avocatul poporului sesizat CCR
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3653 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

,,,

Din cele 25 de ordonanțe, este vreuna constituțională?
Posibil cea cu trotinetele, sau ...

 

Multi cu facultati ajung in loc de profesori

agenti de paza, cu aceleasi salarii dar fara munca de predare. Masterate, cursuri, module pedagogice obligatorii intr-o societate care nu ofera niciun job intelectualilor.

 

a,pt mecanici care dau cu ciocanu in asfalt e munca cacalau !

te chinui 12 ani sa termini liceul,daca esti trepanat iei si bac-ul,apoi faci cursuri intensive de capsunar sau de carator de saci de ciment ! la ingineri e mai misto,ca nu mai merge nici dreaku la drumuri si poduri ! poti deveni academician ,la cati savanti in asfaltare sunt in tara asta ! ba,singuri care supravietuiesc pana la ultima strigare,sunt vanzatorii....de orice !

Aplicand acelasi principiu

Zdrentele in robe nu afecteaza drepturile justitiabililor?
Cum imparte centurista lui Soros dreptatea intre cei mari si cei mici...

 

pai sa-i faca pe toti speciali,ca nu da de la el serban !

daca tot ii face pe profesori,sa-i faca si pe elevi,ca sa fie de aceeasi parte a baricadei,loiali partidului !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor