Ziare.com

Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanta care prevede vanzarea cartelelor prepay doar cu buletinul si stocarea datelor

Joi, 12 Septembrie 2019, ora 14:07

   

Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanta care prevede vanzarea cartelelor prepay doar cu buletinul si stocarea datelor
Avocatul Poporului a formulat o exceptie de neconstitutionalitate cu privire la ordonanta de urgenta care reglementeaza vanzarea cartelelor prepay doar cu buletinul si prevede stocarea datelor.

"Nu se justifica situatia extraordinara si nici urgenta", a transmis Avocatul Poporului, care atrage atentia ca nu se rezolva urgent o stuatie exceptionala, intrucat actul normativ va intra in vigoare la 1 ianuarie 2020.

In plus, Avocatul Poporului, functie ocupata in prezent de Renate Weber (propusa d eALDE), sustine ca "actul normativ limiteaza drastic exercitarea dreptului la viata intima, familiala si privata".

Este vorba despre OUG 62/2019 pentru modificarea si completarea OUG 34/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta si pentru completarea OUG 111/2011 privind comunicatiile electronice, a transmis, joi, Avocatul Poporului.

Ordonanta a fost adoptata in contextul cazului Macesanu-Melencu, de la Caracal.

Citeste mai multe despre:


Institutia precizeaza ca, intre altele, OUG 62/2019 "afecteaza drepturi, libertati si indatoriri cetatenesti".

"Avocatul Poporului apreciaza ca se impune din partea legiuitorului delegat un spor de rigoare in motivarea urgentei, a dovedirii existentei unei situatii extraordinare, cu respectarea principiului proportionalitatii restrangerii exercitiului drepturilor afectate si a jurisprudentei Curtii Constitutionale, exigente pe care actul normativ criticat nu le intruneste.

Argumentele utilizate in preambulul actului normativ nu sunt de natura sa justifice situatia extraordinara si nici urgenta unui act normativ care, reglementand obligativitatea colectarii datelor cu caracter personal si a stocarii pe un termen nedefinit a acestora, limiteaza drastic exercitarea dreptului la viata intima, familiala si privata", a transmis Avocatul Poporului.

In plus, Avocatul Poporului considera ca localizarea celor care apeleaza la 112 era posibila si prin reglementarea anterioara.

"In plus, din examinarea dispozitiilor legale nu rezulta scopul colectarii datelor de identificare si nici asigurarea garantiilor ca acestea vor fi folosite exclusiv in scopul declarat in preambul.

Finalitatea urmarita de legiutorul delegat, si anume reducerea apelurilor abuzive prin identificarea si sanctionarea apelantilor abuzivi, prin intermediul colectarii datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplatite, nu constituie o situatie extraordinara, nu este de natura a justifica urgenta reglementarii.

In ceea ce priveste completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice, justificarea oferita nu contine elementele necesare pentru care situatia care nu poate fi amanata ori necesitatea colectarii datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplatite prin ordonanta de urgenta, cu atat mai mult cat aceeasi reglementare prin lege a fost supusa controlului a priori de constitutionalitate, aceleasi norme introduse fiind constatate ca neconstitutionale.

De altfel, urgenta reglementarii nu se justifica nici prin prevederile continute, intrucat Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 62/2019 nu cuprinde nicio masura de aplicare imediata de natura sa rezolve o situatie extraordinara. Dimpotriva, aplicarea efectiva a solutiei legislative privind colectarea datelor de identificare ale utilizatorului final al cartelei SIM preplatite se realizeaza incepand cu data de 1 ianuarie 2020", a mai transmis Avocatul Poporului.

In context, Avocatul Poporului apreciaza ca OUG 62/2019 incalca art. 115 alin. (6) din Constitutie, prin afectarea dreptului la viata intima, familiala si privata, prevazut de art. 26 din Legea fundamentala si art. 11 si art. 20 prin raportare la art. 8 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

"Avocatul Poporului reaminteste faptul ca, prin Decizia nr. 461/2014 a Curtii Constitutionale, a fost admisa obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 111/2011, in ansamblul ei.

Comparand textele din actul normativ constatat neconstitutional si cele din art. II al ordonantei de urgenta criticate, Avocatul Poporului observa ca unele contin aceleasi solutii legale.

In fine, Avocatul Poporului apreciaza ca actul normativ criticat este in contradictie cu dreptul si jurisprudenta europeana in materia comunicatiilor electronice si nu asigura un cadru adecvat si suficient de protectie a datelor cu caracter personal de la dispozitia administratorului SNUAU, conform legislatiei europene in materie, masura colectarii insasi fiind neadcvata in sensul depasirii scopului propus - acela de sanctionare a apelantilor abuzivi la Serviciul de urgeta", se mai arata in comunicatul transmis de Avocatul Poporului.La finalul lunii august, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care obliga operatorii de telefonie sa colecteze si furnizeze datele de identificare ale celor care au cumparat cartele prepay.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 5149 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

SUBSCRIU

SUNT PENTRU
STIMPULEZ
Un act care spala onoarea si demnitatea poporului astuia lipsit de curaj, initziativa si aspiratzii.

 

Pai da, cartelele cu buletin ingreuneaza activitatea agentilor

kgb din Romania, care o au in control pe grasana. De fapt asta este problema pe care este chemata sa o rezolve supraponderala din ciuma rosie pentru stapanii ei de la Moscova.

avocata lui dinca...

intre alexandra si dinca avocata poporului merge cu dinca...
cam asta e concluzia...sa ne amintim ca ordonanta a aparut dupa ce criminalul din caracal a folosit cartele prepay...

 

O ocluzie beton!

Eu plusez, sunt de parere sa fie interzise cartelele prepay! Ca doar din cauza cartelei nu au putut organele sa-si faca treaba la timp.

@Renate Weber

Multam !

Bine ca mai sunt si oameni normali (la cap) in Romania !

OUG-ul mai are o "problema" de constitutionalitate (in afara de cartelele pre-pay) si "problema" este de fapt o infractiune din codul penal (nu glumesc) dar acum tac din gura, "merg pe burta", astept hotararea CCR, urmaresc cu atentie dupa care actionez in consecinta...

@ Tractorista Viorica Dancila,

Ramane cum am stabilit, ma refer la aia cu middle finger !

 

Esti deosebit de smart (destept)

Nu putem fii egalii tai mai ales cand este vorba de middle finger.

ordonanta prostiei

mai bine sa ne spuna care este miza, deoarece la 112 poti suna si fara cartela in telefon (prepay sau ab.)

 

Constitutie de *** pentru o tara de ***

Romania are noroc ca e asa de nesimnificativa pe plan mondial ca altfel s-ar fi trezit vre-un terorist sa cumpere o cartela pre-paid si sa-si faca de cap.
Dar interlopii zburda ca nu mai pot fi identificati user.
Cum ar fi fost laCaracal telefonul criminaluluii sa poata fi identificat pe loc.
Tara de borfasi si prosti.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor