Avocatul Poporului a sesizat CCR: Contesta cele 200.000 de semnaturi necesare pentru inscrierea la prezidentiale

Vineri, 25 Octombrie 2019, ora 16:33
6663 citiri
Avocatul Poporului a sesizat CCR: Contesta cele 200.000 de semnaturi necesare pentru inscrierea la prezidentiale
Foto: Arhiva Facebook/ Avocatul Poporului

Avocatul Poporului (AP) considera ca anumite prevederi privind conditiile pentru a putea candida la Presedintia Romaniei si conditiile definirii unui partid parlamentar sunt neconstitutionale, ca atare a sesizat CCR.

"Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate referitoare la prevederile art. 2 alin. (1) lit. e), art. 4 alin. (2) si ale art. 27 alin. (2) lit. c) teza finala din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei si cea referitoare la prevederile art. 118 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale.

In cadrul analizei textelor de lege sus-mentionate, Avocatul Poporului observa, intre altele, faptul ca acestea incalca principiile proportionalitatii si al reprezentativitatii", se arata intr-un comunicat de presa al AP transmis vineri.

Potrivit sursei citate, prin instituirea a doua conditii cumulative - un numar de 200.000 de sustinatori, care depaseste pragul de 1% dintre alegatori, si posibilitatea ca un alegator sa sustina mai multi candidati la functia de presedinte - se ajunge la suprimarea exercitarii dreptului de a fi ales al cetatenilor romani care indeplinesc conditiile constitutionale si legale de a candida.

"Caracterul excesiv al conditiilor impuse de textele criticate rezulta din raportarea pragului de maxim 1% din alegatori semnatari pe liste, recomandat de Comisia de la Venetia in Codul bunelor practici in materie electorala - Linii directoare si raport explicativ adoptate de Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept in cadrul celei de-a 52-a Sesiuni plenare (Venetia, 18-19 octombrie 2002), la numarul total de cetateni cu drept de vot inscrisi in Registrul electoral, declarat de Autoritatea Electorala centrala, la data de 31 iulie 2019, care este de 18.963.792", sustine Avocatul Poporului.

In acelasi timp, Avocatul Poporului constata ca egalitatea votului, conditie a reprezentativitatii functiei de presedinte, presupune ca fiecare alegator are in mod normal dreptul la un vot si numai la un singur vot.

Asadar, daca prin impunerea unui numar de 200.000 de semnaturi s-ar fi dorit asigurarea reprezentativitatii, solutia legislativa fireasca ar fi trebuit sa fie cea a semnaturii pentru un singur candidat.

Prin urmare, in opinia AP, solutia legislativa privind numarul de 200.000 de alegatori pentru sustinerea unui candidat, cumulata cu aceea a posibilitatii sustinerii mai multor candidaturi de catre acelasi alegator, nu poate fi considerata ca avand ca scop realizarea unei selectii rezonabile in randul candidatilor pentru a asigura reprezentativitatea acestora la alegerile pentru presedintele Romaniei si impiedicarea eventualelor candidaturi abuzive.

Avocatul Poporului considera, de asemenea, ca definitia de partid parlamentar conditionata de existenta unui grup parlamentar propriu instituie restrangeri ale drepturilor procedurale in cadrul procesului electoral asociate dreptului de a fi ales.

Constituirea deputatilor si a senatorilor in grupuri parlamentare este o actiune strict organizatorica, care, insa, in viziunea celor doua texte de lege criticate, devine o conditie in vederea participarii in procesul electoral, creand o situatie disproportionata in ceea ce priveste exercitarea drepturilor procedurale electorale ale partidelor reprezentate in Parlament prin votul alegatorilor, cu consecinta unor abuzuri din partea celorlalti competitori electorali, a explicat AP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#avocatul poporului CCR lege presedinte , #avocatul poporului