Avocatul Poporului a sesizat CCR pe ordonanta referitoare la sistemul achizitiilor publice

Miercuri, 26 Februarie 2020, ora 17:31
4233 citiri
Avocatul Poporului a sesizat CCR pe ordonanta referitoare la sistemul achizitiilor publice
Foto: Arhiva Facebook/ Renate Weber

Avocatul Poporului (AP) a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) cu exceptia de neconstitutionalitate referitoare la prevederi din ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizitiilor publice.

"Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate referitoare la prevederile art. IV pct. 26 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizitiilor publice.

Avocatul Poporului observa, intre altele, ca, prin articolul sus-mentionat, in OUG nr. 23/2020 se instituie o noua abatere disciplinara doar pentru judecatorii ce alcatuiesc completurile specializate in achizitii publice, instituindu-se astfel o discriminare in cadrul aceleiasi categorii profesionale, prin raportare la ceilalti judecatori", potrivit unui comunicat al AP.

Avocatul Poporului mentioneaza ca nu pune la indoiala necesitatea adoptarii atat a unor masuri urgente pentru perfectionarea si flexibilizarea sistemului achizitiilor publice, inclusiv a unor termene mai scurte, care sa permita solutionarea contestatiilor cu celeritate, dar considera ca instituirea unor abateri disciplinare suplimentare doar pentru judecatorii completurilor specializate in achizitii publice nu are o justificare obiectiva.

In plus, Avocatul Poporului considera ca nu exista nicio justificare obiectiva rezonabila pentru care o abatere disciplinara a judecatorilor sa fie reglementata in cuprinsul altei legi decat cea privind statutul judecatorilor.

"Statutul judecatorilor si procurorilor rezulta din legislatia speciala, edictata in concretizarea normelor constitutionale care acorda magistratilor o pozitie deosebita in ansamblul diverselor categorii profesionale, caracterizata prin garantii conferite in vederea asigurarii independentei si impartialitatii acestora, necesara infaptuirii justitiei, ca activitate fundamentala intr-un stat de drept", se arata in comunicat.

Pe de alta parte, Avocatul Poporului constata lipsa solicitarii avizului Consiliului Superior al Magistraturii in cadrul procedurii de adoptare a OUG nr. 23/2020, aviz necesar in scopul respectarii prevederilor Constitutiei.

"In fine, luand in considerare rezultatele Referendumului national din 26 mai 2019, chiar daca a fost consultativ, Avocatul Poporului opineaza ca Guvernul ar fi trebuit sa manifeste o atitudine de abtinere de la adoptarea unei ordonante de urgenta in domeniul organizarii judiciare, din moment ce in urma consultarii loiale a cetatenilor cu drept de vot, majoritatea participantilor care au exprimat optiuni valabile (86,18%) si-au manifestat acordul in acest sens", a adaugat AP.

Vezi si Guvernul a adoptat OUG pe operationalizarea completurilor de judecata pentru achizitii publice

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#AP atacat CCR oug achizitii publice , #avocatul poporului