Ziare.com

Avocatul Poporului a sesizat CCR pe ordonanta referitoare la sistemul achizitiilor publice

Miercuri, 26 Februarie 2020, ora 17:31

   

Avocatul Poporului a sesizat CCR pe ordonanta referitoare la sistemul achizitiilor publice
Avocatul Poporului (AP) a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) cu exceptia de neconstitutionalitate referitoare la prevederi din ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizitiilor publice.

"Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate referitoare la prevederile art. IV pct. 26 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizitiilor publice.

Avocatul Poporului observa, intre altele, ca, prin articolul sus-mentionat, in OUG nr. 23/2020 se instituie o noua abatere disciplinara doar pentru judecatorii ce alcatuiesc completurile specializate in achizitii publice, instituindu-se astfel o discriminare in cadrul aceleiasi categorii profesionale, prin raportare la ceilalti judecatori", potrivit unui comunicat al AP.

Avocatul Poporului mentioneaza ca nu pune la indoiala necesitatea adoptarii atat a unor masuri urgente pentru perfectionarea si flexibilizarea sistemului achizitiilor publice, inclusiv a unor termene mai scurte, care sa permita solutionarea contestatiilor cu celeritate, dar considera ca instituirea unor abateri disciplinare suplimentare doar pentru judecatorii completurilor specializate in achizitii publice nu are o justificare obiectiva.

In plus, Avocatul Poporului considera ca nu exista nicio justificare obiectiva rezonabila pentru care o abatere disciplinara a judecatorilor sa fie reglementata in cuprinsul altei legi decat cea privind statutul judecatorilor.

"Statutul judecatorilor si procurorilor rezulta din legislatia speciala, edictata in concretizarea normelor constitutionale care acorda magistratilor o pozitie deosebita in ansamblul diverselor categorii profesionale, caracterizata prin garantii conferite in vederea asigurarii independentei si impartialitatii acestora, necesara infaptuirii justitiei, ca activitate fundamentala intr-un stat de drept", se arata in comunicat.

Pe de alta parte, Avocatul Poporului constata lipsa solicitarii avizului Consiliului Superior al Magistraturii in cadrul procedurii de adoptare a OUG nr. 23/2020, aviz necesar in scopul respectarii prevederilor Constitutiei.

"In fine, luand in considerare rezultatele Referendumului national din 26 mai 2019, chiar daca a fost consultativ, Avocatul Poporului opineaza ca Guvernul ar fi trebuit sa manifeste o atitudine de abtinere de la adoptarea unei ordonante de urgenta in domeniul organizarii judiciare, din moment ce in urma consultarii loiale a cetatenilor cu drept de vot, majoritatea participantilor care au exprimat optiuni valabile (86,18%) si-au manifestat acordul in acest sens", a adaugat AP.

Vezi si Guvernul a adoptat OUG pe operationalizarea completurilor de judecata pentru achizitii publice
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre AP atacat CCR oug achizitii publice
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3847 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Foarte simplu

Si cand te gandesti ca OUG-urile mafiei PSD nu au fost atacate niciodata la CCR de avocatul poporului din proprie inititiva ! Si nici cand primeau cerere chiar din partea presedintelui Romaniei !
O atitudine foarte "echilibrata si echidistanta" !
Insa sa nu uitam ca madam Weber lupta cot la cot alaturi de mafiotii PSD la distrugerea justitiei din Romania si a fost recompensata de mafia PSD cu acest post bine platit !

https://youtu.be/wPJUJZIVEkc?list=OLAK5uy_l8rJPVIDwfdkvi4YlGtN6avViEtAhnBfM

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor