Avocatul Poporului cere Ministerului Educatiei sa clarifice ordinul care vizeaza predarea online

Vineri, 24 Aprilie 2020, ora 15:12
6359 citiri
Avocatul Poporului cere Ministerului Educatiei sa clarifice ordinul care vizeaza predarea online
Foto: Arhiva Ziare.com

Avocatul Poporului cere Ministerului Educatiei si Cercetarii clarificari cu privire la Ordinul nr. 4135/2020, care vizeaza predarea online, de exemplu, daca are o statistica a elevilor din mediul rural care nu dispun de infrastructura necesara.

De asemenea, Avocatul Poporului cere explicatii despre solutiile gasite pentru dotarea cu dispozitive a copiilor si dascalilor, despre solutiile gandite pentru familiile cu mai multi copii care nu dispun de suficiente dispositive, dar si cum va fi rezolvata lipsa semnalului GSM in multe dintre zonele tarii.

"In ultimele zile, Avocatul Poporului a primit mai multe petitii in care au fost exprimate temeri referitoare la desfasurarea actului de predare-invatare-evaluare in mediul online, astfel cum este acesta reglementat prin Ordinul MEC nr. 4135/2020, dar si aspecte care vizeaza lipsa infrastructurii necesare desfasurarii cursurilor, atat pentru elevi, cat si pentru cadrele didactice. Printre sesizarile primite de Avocatul Poporului se numara si cea formulata de Consiliul National al Elevilor, organizatie impreuna cu care institutia noastra desfasoara un proiect referitor la accesul efectiv la educatie al tuturor copiilor", a transmis, vineri, Avocatul Poporului.

Avocatului Poporului cere lamurirea urmatoarelor aspecte:

* Pornind de la dispozitiile art. 10 lit. h) din Ordin, respectiv "cadrele didactice participa la activitatile de formare si webinariile recomandate de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, ISJ/ISMB si conducerea unitatii de invatamant", care este orizontul de timp in care se vor efectua aceste instruiri si modalitatea concreta in care vor avea loc? Exista in bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii fonduri pentru astfel de cursuri de pregatire a tuturor cadrelor didactice din Romania?

* Avand in vedere ca invatamantul preuniversitar in Romania este obligatoriu si gratuit, cum isi propune Ministerul Educatiei si Cercetarii sa identifice si sa valorifice sursele de finantare necesare achizitionarii terminalelor de tip desktop, laptop, tableta sau telefon inteligent necesare desfasurarii actului de predare-invatare-evaluare in mediul online?

* Ce solutii urmeaza a fi identificate pentru familiile cu mai multi copii, cu un singur terminal de tip desktop, laptop, tableta, telefon inteligent si care sunt nevoiti sa-l utilizeze in acelasi timp, avand in vedere programul activitatilor didactice al acestora?

* Care este modalitatea prin care Ministerul Educatiei si Cercetarii intelege sa gestioneze situatia lipsei de acoperire a semnalului GSM pentru serviciile de voce si date in anumite comunitati rurale din Romania?

* Ce modalitati de suportare a costurilor pentru serviciile de internet are in vedere Ministerul Educatiei si Cercetarii?

* Detine in prezent Ministerul Educatiei si Cercetarii o situatie statistica referitoare la numarul elevilor din mediul rural si gradul de accesibilitate al acestora la terminalele de tip desktop, laptop, tableta si telefon inteligent si la serviciile de voce si date? Daca nu, in cat timp considera ca va avea aceste date?

* Dat fiind ca Ordinul Ministrului nu precizeaza, solicitam Ministerului Educatiei si Cercetarii sa clarifice situatiile in care actul de predare-invatare-evaluare in mediul online devine obligatoriu

Ministrul Educatiei a emis ordinul care cuprinde instructiuni pentru organizarea procesului educational pe durata suspendarii cursurilor.

Prezenta online a elevilor si cadrelor didactice va fi monitorizata de unitatile de invatamant, iar evaluarea la unele module ar putea fi realizata online, cu proceduri prealabile realizate de Minister. Se vor face planuri de recuperare pentru cei care nu au putut participa la cursurile online.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Avocatul Poporului ordin predare online , #avocatul poporului